Férfiak

Rákot okozhat ez a népszerű hozzávaló, mégis minden konyhában ott van, és annyit használjuk, mintha kötelező lenne!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Az egészséges táplálkozás világában az utóbbi években számos étel került a figyelem középpontjába, mint a jólétünk alapkövei. Azonban a legfrissebb kutatások felfedezései alapjaiban rengetik meg a korábban felállított diétás mítoszokat. Kiderült ugyanis, hogy sok, eddig jótékony hatásúnak hitt étel valójában nem is olyan ártalmatlan, mint ahogyan azt gondoltuk.

Számos egészségügyi szervezet, köztük a WHO, évek óta támaszkodik bizonyított kutatásokra, amikor táplálkozási ajánlásokat fogalmaz meg. Az egykori kedvenc vörös húsok, melyeket szinte kötelező jelleggel fogyasztottunk, mára már nem csupán az egészséges étrend részeként, hanem potenciális egészségkárosítóként is szerepelnek. A szója is hasonló pályát futott be: míg korábban az egészséges életvitel alappilléreként tekintettek rá, mostanra számos szakértő int óva a túlzott fogyasztásától.

A legújabb kutatások fókuszába a főzőolajok kerültek, melyek szerepe a konyhákban megkérdőjelezhetetlen. Ezen olajok, különösen a növényi eredetűek, az utóbbi időben a vizsgálatok kereszttüzébe kerültek. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ezek az olajok gyulladást okozhatnak a szervezetben, ami különféle betegségek, köztük a rettegett emlőrák kialakulásához vezethet.

A Weill Cornell Medicine legújabb kutatási eredményei aggodalomra adnak okot. Megállapították, hogy a linolsav, egy Omega-6 zsírsav, elősegítheti az agresszív emlőráksejtek növekedését. Ez a zsírsav nagy mennyiségben található meg a szója- és sáfrányolajban, és veszélyes lehet az egészségre nézve.

Érdekes módon, bár az Omega-3 zsírsavak az emberi szervezet számára jótékonyak, az Omega-6 zsírsavak is szükségesek, de csak mértékkel. Az egyensúly elengedhetetlen, hiszen a túlzott Omega-6-bevitel gyulladást okozhat, ami számos betegség forrása lehet.

Dr. John Blenis, a Weill Cornell rákkutatója így nyilatkozott: „Ma már tudjuk, hogy a linolsav nagyon specifikus módon táplálja a rákos sejtek növekedését.” Ez a felismerés újraértékeli a napi étrendünket, és arra ösztönöz, hogy körültekintőbbek legyünk az általunk használt olajok kiválasztásában.

Íme néhány hasznos tipp, hogy miként csökkenthetjük a kockázatokat:

Kerüljük a magas linolsavtartalmú olajok, mint például a szójababolaj, kukoricaolaj és napraforgóolaj túlzott használatát.
Válasszunk inkább gyulladáscsökkentő hatású olajokat, mint az extra szűz olívaolaj, avokádóolaj.
Mindig mérlegeljük az olajok feldolgozottságának mértékét.
Persze, mint minden új felfedezés esetén, itt is akadnak ellenvélemények. Egyes szakértők szerint nem szükséges teljesen mellőzni a szóban forgó olajokat, inkább a mértékletességet és a tudatos választást javasolják.

Végül, a mindennapi élet bölcsessége talán abban rejlik, hogy mindenből mértékkel fogyasszunk. Az étkezési szokásaink átgondolása, a tudatos választások alkalmazása és az egészségünk iránti felelősségvállalás segíthet megőrizni a jóllétünket. Ahogy Hippokratész mondta: „A táplálékod legyen a gyógyszered, és a gyógyszered a táplálékod.”
Via


Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel is!