Érdekesség

5 öltözködési tipp egy HR menedzsertől, amely növeli az esélyeidet az állás megszerzésére

A statisztikák szerint az interjúztató a beszélgetés első 30 másodperce alatt dönt a jelölt felvételéről. Ilyen rövid idő alatt tudják értékelni a potenciális munkavállaló viselkedését és megjelenését. Ez azt jelenti, hogy az öltözék döntő szerepet játszik ebben a helyzetben. A legtöbb ember tudja, hogy a munkáltató nem fogja értékelni a rendetlenséget, a rossz ízlésű ruházatot és a túlságosan kitárulkozó öltözéket. De néha a dolgok nem ilyen egyszerűek.

Úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, mit gondolnak a HR menedzserek a jelöltek öltözködéséről, és hogyan befolyásolhatja az öltözködésünk a végső döntésüket.

1. A ruházatod színe befolyásolja, hogy mások hogyan érzékelnek téged.

A legnagyobb karrieroldal, a CareerBuilder felmérést végzett a toborzók körében, hogy megtudja, hogyan érzékelik a ruhák színét, amit a potenciális munkavállalók az állásinterjúra választanak. Kiderült, hogy a szürke színt a professzionalizmushoz és a logikához társítják. A fehér ruhát viselő embereket szervezettebbnek látták, míg a feketét a vezetői képességekkel társították. A lila és a zöld színek hatására a toborzók magabiztosabbnak és kreatívabbnak látták a jelölteket.

A narancssárga színt tartották a „legamatőrebb” színnek. Az interjúztatók hajlamosak voltak gyorsan megunni a pirosat és a sárgát is. A kék jó kritikákat kapott: a toborzók szerint a csapatjátékosok gyakran választják ezt a színt.

2. A túl élénk ruhák figyelmeztetésnek tekinthetők.

A túl élénk és extravagáns ruhák azt jelezhetik, hogy a pályázó mindenáron fel akarja hívni magára a figyelmet, és ez negatívan hathat a toborzó véleményére. Kétségeik támadhatnak a jelölt valódi személyiségével kapcsolatban. Még akkor is, ha egy pozícióra pályázol, és a munkáltató nagyra értékeli a kreativitásodat, gyors gondolkodásodat és problémamegoldó képességedet, jobb, ha kerülöd a túl extravagáns megjelenést.

A felvételi menedzserek azt tanácsolják, hogy a legjobb tulajdonságaidat szokatlan kiegészítőkkel, például egy brossal, órával vagy érdekes szemüveggel hangsúlyozd ki. De ne vigyük túlzásba! Jobb, ha egyszerre 2-nél több testrészre nem hívod fel a figyelmet. És ne feledkezz meg a stílusérzékről és a jó ízlésről sem. Például a napszemüveget a homlokodon viselni modortalannak számít.

3. A munkáltató fejben gyorsan elutasíthat, ha úgy gondolja, hogy nem fogsz „beilleszkedni”.

Mielőtt elindulsz az állásinterjúra, próbáld meg kideríteni, hogy van-e öltözködési szabályzat, és hogyan szoktak öltözködni a cég alkalmazottai. Egyrészt sok foglalkozás esetében a szigorú öltözködési szabályzat a legjobb megoldás. De például egy bankban megfelelőnek tűnik az üzleti öltöny viselése, de ha egy PR-ügynökségnél ezt választod, fekete báránynak fogsz tűnni. A megjelenésednek azt kell éreztetnie az interjúztatóval, hogy azonos vállalati értékeket vallasz, és be tudsz illeszkedni. Ha túlságosan különbözöl a többi alkalmazottól, tudat alatt arra készteted a munkáltatót, hogy ne téged vegyen fel.

Ha kreatív ember vagy, például fotós, zenész, tervező, színész vagy újságíró, akkor jobb, ha egy lazább megjelenést választasz, amely kiemeli a saját stílusodat. Ugyanez vonatkozik a startupokra is fiatal szakemberekkel, akik nem szeretik betartani a szigorú öltözködési szabályokat.

4. A HR menedzser mindig észreveszi, ha új ruhát viselsz.

Ha kifejezetten az állásinterjúra vásároltál új ruhát, jobb, ha legalább egyszer felveszed, mielőtt elmész az interjúra. Így megtudhatod, hogy jól érzed-e magad ebben a ruhában, és észreveszed az esetleges hibákat. Ellenkező esetben a vadonatúj ruhák viselése katasztrófába torkollhat. Lehet, hogy elfelejtettél megszabadulni a felesleges szálaktól vagy levenni a címkéket.
A leggyakoribb hibák a zakó vagy kabát zsebei és rései, amelyek be vannak varrva. A nyílást általában keresztben, egy színben hozzá illő cérnával fogják át, hogy a kabát alakja megmaradjon a szállítás során. A vásárlás után ezeket a cérnákat el kell távolítani, de ezt nem mindenki teszi meg.

Természetesen kellő figyelmet kell fordítanod a megjelenésedre. De ha úgy döntesz, hogy valami teljesen szokatlant viselsz, a toborzó azt észre fogja venni. Ez a fajta öltözék valószínűleg befolyásolja a viselkedésedet és az önértékelésedet.

5. Ha kényelmetlenül érzed magadat a ruhádban, a toborzó látni fogja azt.

Ne válassz túl szűk vagy túl bő ruhákat. Figyelj az olyan anyagokra, amelyek nem gyűrődnek túlságosan. A statisztikák szerint ez a ruhákkal kapcsolatos probléma befolyásolja leginkább az önértékelésünket. Ne válassz olyan frizurát vagy sminket, amit a mindennapokban sem viselnél. Még ha ez a tanács ellent is mond valaminek, amit az előző pontokban említettünk, a kényelemnek kell elsődlegesnek lennie. Ha önmagadnak érzed magad, az segít megnyílni az interjú során.

Követed ezeket a tanácsokat, amikor felkészülsz egy állásinterjúra? Mesélj nekünk a HR szakemberekkel folytatott kellemes és kiábrándító tapasztalataidról.