Érdekesség

6 dolog, amit a testünk mond nekünk, amikor déjà vu-t tapasztalunk

Tegyük fel, hogy először mész síelni, de hirtelen a hóra lépve olyan érzésed van, mintha ezt már korábban megtetted volna. Nos, most tapasztaltad meg a déjá vu-t. Annak ellenére, hogy ez ritka eseménynek tűnik, az emberek 60-80%-ának volt már déjá vu-ja, de egyesek számára ez azt jelentheti, hogy van egy mögöttes állapot, amelyre a test figyelmeztető jelzést küld.

Érdekesnek találjuk a déjá vu élményt, és meg akartuk tudni az okokat. Nos, nem számítottunk rá, hogy ennyi különböző és fontos jelet találunk.

1.Azt jelenti, hogy fiatal vagy.

A déjá vu-val kapcsolatos első tapasztalatok leggyakrabban 10 éves vagy annál fiatalabb gyerekekkel fordulnak elő (csak néhány 6 évesnél fiatalabbnál van déjá vu). Azonban ez az időszak leggyakrabban 15 és 25 év között van. Ezt követően az események az életkor előrehaladtával csökkenni kezdenek.

2.Azt jelenti, hogy az agyad dolgozik.

Mivel a déjá vu megtapasztalása az életkor előrehaladtával egyre ritkábbá válik, ez egyes tudósokat megzavart, mert nem biztos, hogy ez azt jelenti, hogy valami nincs rendben a memóriáddal. Valójában ez az egészséges elme jele lehet, és jelezheti, hogy képes vagy észlelni a rendellenes jeleket.

3.Előfordulhat, hogy a memóriád nincs szinkronban

Sok szakértő úgy véli, hogy a déjá vu-nak köze van az emlékek felidézésének módjához. Ez az esemény válasz lehet egy olyan helyzetre, amely hasonlít egy olyan múltbeli élményhez, amelyre nem igazán emlékszel. Talán akkor történt, amikor kicsi gyerek voltál, vagy más okból nem emlékszel rá.

Ezenkívül hajlamosak vagyunk minden nap sok részletet észrevenni, de nem jegyezzük meg őket. Tehát az az érzésed támadhat, hogy már láttál egy helyzetet az apró részletek miatt, amelyekről megfeledkeztél.

4.Előfordulhat közvetlenül egy roham előtt.

Különböző fizikai és mentális jelek létezhetnek, amelyek figyelmeztethetnek egy roham előtt, és egyikük a déjá vu megtapasztalása. Tehát, ha korábban már voltak görcsrohamaid, érdemes lehet óvatosnak lenni, ha a körülötted lévő dolgok ismerősnek tűnnek, de még nem voltál ilyen helyzetben.

A déjà vu azonban akkor is előfordulhat, ha nincsenek neurológiai problémáid. Valójában a déjá vu ugyanabban az agyrészben fordul elő. Ennek ellenére úgy gondolják, hogy ez csak késleltetett átvitel lehet a fülek, a szemek és más érzékek között.

5.Túl kimerült vagy stresszes vagy.

A megszokottnál többször tapasztalhatod az ismerős furcsa érzést, ha fáradt vagy stresszes vagy. Ha ez továbbra is fennáll, akkor fontold meg a több pihenés és kikapcsolódás különböző módjait.

Ez valószínűleg azért történik, mert amikor stresszesek vagyunk, figyelmünk gyengébb. Például, ha eltereli a figyelmedet valamilyen zaj, miközben leendő partnered éppen a kezedre fogja tenni a gyűrűt, akkor megállsz, és egy pillanatig gondolkodsz. Amint folytatod a tevékenységedet, déjà vu érzésed támadhat, mert úgy tűnik, hogy korábban ugyanabban a helyzetben voltál.

6.A gyakori déjá vu a szorongás jele lehet.

Voltak esetek, amikor a déjá vu-t szorongás váltotta ki, ami még tovább súlyosbítja ezt a mentális rendellenességet. Annak ellenére, hogy a tudósok dolgoztak ezeken, még több tesztet kell végrehajtaniuk a tapasztalatok megerősítéséhez.

Tapasztaltál már valaha déjá vu-t? Hány éves voltál, amikor megtörtént? Emlékszel, hogy fáradt voltál, stresszes vagy szorongtál?