Életmód Érdekesség

A testpozitivitás valójában miért nem népszerűsíti az elhízást?

Az amerikai nők 91%-a nem elégedett a testalkatával, és csak 5%-uk rendelkezik a média által reklámozott, úgynevezett tökéletes testalkattal. Eközben a testpozitivitást, a pozitív testkép népszerűsítését célzó mozgalmat gyakran éri súlyos kritika az olyan egészségügyi problémák, mint az elhízás elősegítése miatt.

Szeretnénk elmagyarázni olvasóinknak, hogy mi is valójában a testpozitivitás, miért nem az egészségügyi problémák fokozásáról szól, és miért fontos mindannyiunk számára.

A testpozitivitás definíció szerint az elfogadásról szól.

Mielőtt megvitatnánk, nézzük először a definíciókat.

Magát a kifejezést – a testpozitivitást – úgy definiálják, mint „azt az elképzelést, hogy az embereknek boldognak és büszkének kell lenniük a testükre, bármilyen alakú vagy méretű legyen is az”. A mozgalom a jelenlegi formájában a 2010-es évek elején alakult ki. Válasz volt a társadalom által a történelem során kialakított és az emberekre, különösen a nőkre alkalmazott szépségnormákra.

A félreértések a félreértelmezés miatt fordulnak elő.

Jogos a kérdés, hogy ha a testpozitivitás csak a saját test elfogadásáról szól, akkor miért gondolják sokan, hogy az elhízást népszerűsíti? Nos, ennek megvan az oka.

A testpozitivitás, mint mozgalom, meglehetősen új keletű. Ezért nincs egységes, jól bevált értelmezése a jelentésének. Különböző emberek másképp értelmezhetik. A testpozitivitás olyan jelentéseket foglalhat magában, mint „a tested megbecsülése a hibáid ellenére”, „magabiztosság a testeddel kapcsolatban” és „a tested alakjának és méretének elfogadása”. És bár mindezen meghatározásoknak hasonló gyökerei vannak, mégis van tere a félreértelmezésnek.

A testpozitivitás nem segíti elő az elhízást, a negatív testkép viszont igen.

Stacy Berman, a természetgyógyászat doktora szerint, ha nem értékeljük a különböző testformákat, akkor a testpozitivitással ellentétes mozgalmat hozunk létre – a „testnegativitást”, azaz negatív testképet állítunk fel és támogatunk. A negatív testkép „számos fizikai és mentális problémához kapcsolódik a nők, lányok és tizenévesek körében, beleértve az elhízást, az anorexiát, a bulimiát, a depressziót, a fokozott stresszt, a szívproblémákat és a szorongást” – állítja Berman.

Tudva, hogy az amerikai nők mintegy 91%-a nem elégedett a testével, a „testnegativitás” következményei enyhén szólva is nagyon nem kívánatosnak tűnnek.

A testpozitivitás nem csak a testsúlyról szól.

A testpozitivitás nem segíti elő az elhízást, mert a testsúlypozitivitás mellett a test számos más tulajdonságát is normalizálja. A mozgalom arra törekszik, hogy megfossza a stigmáitól azokat a különböző testtulajdonságokat, amelyeket a társadalom kedvezőtlennek tart, annak ellenére, hogy a valóságban normálisak. Ilyen például a hegpozitivitás, legyen szó császármetszés vagy műtét utáni hegről. Az utóbbi években pedig egyre népszerűbbé válik a pattanáspozitivitás.

Azt hitted, hogy a testpozitivitás az elhízást népszerűsíti? Megváltozott a véleményed? Mondd el nekünk az alábbi kommentszekcióban.