Érdekesség

Csak rendkívüli intelligenciával lehet megoldani a matematikai fejtörőt

Bár az alábbi fejtörőben számokkal kell dolgoznunk, mégsem igazán a matematikai tudásunkon, hanem intelligenciánkon és logikai képességeinken múlik, hogy rájövünk-e a jó megoldásra.

Itt az ideje, hogy egy csavaros észjárást igénylő fejtörővel frissítsd megfáradt elmédet.

Ne aggódj, ha nem voltál jó matekból, leginkább a logikai készségeidre lesz szükséged a megoldáshoz.

A számok nélküli képlet megfejtése első ránézésre lehetetlennek tűnhet, de a magas intelligenciával rendelkezők hamar rájönnek a jó megoldásra.


Az egyre népszerűbb trükkös online fejtörők különböző módokon mozgatják meg az agyunkat. Vannak olyan képek, ahol egy apró, kilógó vagy „hibás” részletet kell felfedeznünk, míg máshol bonyolultabb logikai összefüggéseket felfejtve kell rájönnünk, hogy mi nem stimmel az adott illusztráción. Az alábbi feladvány azonban nem ilyen, itt részben matematikai képességeinket is be kell vetnünk, azonban mégsem igazán a számolás a lényeg – logikánk segítségével kell rájönnünk a megoldásra.

Az alábbi fejtörő megoldása első ránézésre talán lehetetlennek tűnik, hiszen egy olyan képletet kell megfejtenünk, ahol a számok helyett csupán betűket látunk. Egyedül az összeadás végösszegét ismerjük, ebből kell visszafejtenünk, hogy milyen számjegyet jelölhet az ‘N’ betű.

Meg tudod fejteni a matematikai fejtörőt?

Mindegy, hogy jó voltál-e matekból vagy nem, az alábbi fejtörőnél sokkal fontosabb kérdés, hogy mennyire tudsz logikusan gondolkodni – nem véletlen, hogy csak a magas intelligenciával rendelkezők jönnek rá a megoldásra. Bízz magadban és próbáld meg először átgondolni a problémát – mutatjuk is az agytekergető feladványt:

Itt a válasz a csavaros matematikai fejtörőre

Sikerült megfejtened a képletet? Ha a matematikai következtetés nem megy annyira jól, egyszerű próbálkozással is megfejthetjük a fejtörőt – persze ez valószínűleg jóval tovább tart, mintha a logikánkat is bevetnénk. Az valószínűleg első ránézésre is egyértelmű, hogy ahhoz, hogy megkapjuk az 1000-et végeredményként, nem érdemes az 1-es, 2-es, vagy akár 3-as számmal próbálkozni, hiszen ezekből – mivel az összeadásban szereplő legnagyobb szám is csak háromjegyű – egyszerűen nem jöhet ki olyan magas érték.

A helyes megfejtés tehát természetesen a 8-as szám: ha szeretnénk ellenőrizni, egy egyszerű összeadással megnézhetjük, valóban kijön-e a végeredmény.

Ha szeretnéd kipróbálni magad más feladványokban is, nézd meg ezt a cseles fejtörőt, amiből megtudhatjuk, túlélnénk-e egy természeti katasztrófát.

via