Viccek

Csodálatos matematikai trükk: a fiam el volt ragadtatva és most a barátainak mutogatja

Keltsd fel a gyermeked érdeklődését a matematika iránt.

A matematika joggal a tudományok királynője: serkenti az agyat, edzi a memóriát, miközben fejleszti a logikát és az intelligenciát. Matematika nélkül sehol sem tartanánk.

Ma egy igazán klassz matematikai trükköt szeretnék megmutatni neked, amit nemrégiben jutott eszembe, és úgy gondoltam, megosztom a fiammal (aki 5. osztályos) is – ő őszintén el volt ámulva, és már másnap megmutatta a trükköt az osztálytársainak, akiknek állítólag leesett az álluk.

Az ilyen trükkök nem csupán szórakoztatóak: igazi izgalmat, csodálatot és tudásszomjat keltenek a gyerekekben. Most pedig megmutatom, hogyan kápráztathatod el a gyermekedet, és keltheted fel benne az igazi érdeklődést a tudomány iránt, ebben az esetben a matematika iránt.

Szóval, mondd azt a gyermekednek: Gyere ide, mutatok neked valamit! Üljünk le az asztalhoz…

1. Amire szükségünk lesz: egy darab papír és egy toll, ceruza vagy filctoll – ami éppen kéznél van.

2. Írj le egy négyjegyű számot a papírra.

3. Ezután kérd meg a gyermekedet, hogy írjon alá egy másik, tetszőleges négyjegyű számot.

(Én piros filctollat adtam a gyereknek – hogy jobban látszódjon)

4. Most te írj alá még egy négyjegyű számot, majd kérd meg a gyermekedet ismét, hogy írjon egy tetszőleges számot, mint a példában:

5. Végül írd le az utolsó – befejező – számot:

6. Most mondd azt a gyermekednek: Tudod, én már ki is számítottam a számok összegét! Vedd ki a zsebedből a papírt, és mutasd meg neki:

A gyerek ellenőrzi a számológépen, és az arcán őszinte érdeklődés és csodálat jelenik meg: Hogy a fenébe csináltad?!

Mi a trükk?

Eleinte csak az első számot gondolod ki, a példámban ez a 2476. Ehhez a számhoz adj hozzá 9999-et, majd még egyszer 9999-et, az eredményt írd fel egy papírra, és rejtsd el a zsebedbe. Ezután hívd oda a gyermekedet, és kezdődjék a varázslat: Az egyetlen dolgod, hogy először leírod az előre kigondolt számodat, majd a további számaidat úgy írod le, hogy a te számod és a felette lévő szám, amit a gyermeked írt, összege mindig 9 legyen.

Például, a gyermeked számának 3-as számjegye alá egy 6-ost kell írnod, hogy 9 legyen, a 8-as számjegye alá egy 1-est, a 4-es alá egy 5-öst, és így tovább. Mint itt:

Így bármilyen számot is talál ki a gyermeked, a te következő számoddal összeadva mindig 9999 lesz, mint a példában. A 9999+9999+2476 = 22474 a végeredményt pedig te már előre leírtad egy papírra és eltetted a zsebedbe.

Na, mit szólsz a feladathoz? Próbáld ki a gyermekeden vagy a párodon, és biztos lehetsz benne, hogy az ámulat nem marad el! 🙂

via