Életmód

Ez történik, ha fordítva ütöd be a PIN-kódod a bankautomatába

Egy régóta terjedő hír szerint az ATM értesíti a rendőrséget, ha készpénzfelvétel közben fordítva ütjük be a PIN-kódunkat az automatába: a rossz hírünk az, hogy ebből semmi sem igaz.

Néhány ATM túl sötét helyen van elhelyezve, vagy olyan környéken található, ahol nem szívesen állunk elé egyedül pénzt felvenni. Ilyenkor eszünkbe juthat az a régóta terjedő hír, hogy baj esetén azzal is értesíthetjük a rendőrséget, ha fordítva írjuk be a PIN-kódunkat. Ez azonban nem ilyen egyszerű, másként kell védekeznünk, ha vigyázni szeretnénk a pénzünkre.

Az álhírrel szemben a valóság az, hogy ha rosszul ütjük be a PIN-kódunkat – akár fordítva is – akkor azt az automata egyszerűen hibásnak érzékeli, írja a Pénzcentrum. A PIN-kódos hírrel kapcsolatban a lap Vincze Sándor pénzügyi tanácsadót kérdezte meg, hogy biztos forrásból derüljön ki, mi az igazság a városi legendáról.

A szakértő kifejtette, hogy a fordított PIN-kód egyszerűen csak nem fogja engedni, hogy pénzt vegyünk fel, de a rendőrséget nem értesíti. Mivel az ATM-ek számítógépe egyszerű parancsokkal működik, teljesen mindegy, hogy milyen sorrendben ütünk be rajta számokat, ha azok nem egyeznek a valós PIN-nel, akkor arra nem fog reagálni, legfeljebb a három rossz kód beütését követően elnyeli a kártyánkat.

Azt is tudni kell, hogy ha az ATM elnyelik a bankkártyánkat, egyáltalán nem biztos, hogy vissza tudjuk szerezni azt. Az egyes bankoknál eltérő a protokoll erre az esetre, másként kezelik a saját bankunk automatája által elnyelt kártyánkat, mint az idegen bankét, és az sem mindegy, fiókban vagy az utcán van az ATM.

Ezt teszi valójában az ATM, ha rossz a PIN-kód

Az automaták leggyakrabban akkor vonják be a kártyát, ha valamilyen biztonsági problémát észlelnek, a bankok ezzel próbálják védeni az ügyfeleket. Ilyen például a rosszul megadott PIN-kód is. Az bankonként eltérő, hogy hányszor lehet próbálkozni, de a legtöbb esetben a háromszori tévesztés a megengedett. Elnyelheti még az ATM a plasztiklapot akkor is, ha lejárt, vagy ha valamilyen technikai hiba lép fel az automata használata közben, esetleg nem vesszük el elég gyorsan a már kiadott kártyát.

Az naiv elképzelés, hogy az ATM a rendőrséggel kommunikálna: a banki rendszereken keresztül azt ugyan le tudja hívni, milyen egyenlegből gazdálkodhatsz, viszont másféle műveletekre nem képes, és nem is cél az, hogy ilyen szolgálatot teljesítsen.

Az igaz ugyanakkor, hogy biztonságunk érdekében mindegyik ATM kamerával van felszerelve, de ezek általában meglehetősen rossz fényviszonyok  mellett készítenek felvételeket azokról, akik épp használják az automatát.

A szakember szerint a legjobb módszer arra, hogy megakadályozzuk egy nagyobb összeg ellopását, az, hogy alacsony összegre állítjuk kártyánk készpénzfelvételi limitjét.

via