Érdekesség

10+ konyhai trükk, amelyek Nobel-díjat érdemelnek

Mind a profi szakácsok, mind a főzni szerető emberek számos trükköt ismernek, amelyek megkönnyítik a munkájukat. Mi több, mindig kitalálnak valami újat, vagy sikerül újra felfedezniük maguknak a régi trükköket.

Mi szinte naponta átnézzük a közösségi médiát, hátha találunk valami szokatlant. Mi magunk is megnéztük az összes főzési trükköt, és úgy gondoljuk, hogy ezeket a lehető leghamarabb elkezded majd használni a mindennapjaidban.

A fedelet rögzítheted a fazékra.

Főzés közben gyakran le kell vennünk a fedőt a fazékról, és ilyenkor elkezdünk helyet keresni, ahová letehetjük. Ha a fedelet a fogantyúval lefelé tesszük le, a fedél elgurul, ha viszont a fogantyúval felfelé tesszük, akkor a kondenzvíz és/vagy a zsír foltot hagyhat a munkalapon. Legközelebb a fedelet helyezzük az edény fogantyújára, a perem fölé akasztva. Ne ijedj meg – az egész konstrukció stabil lesz, még akkor is, ha az edény üres.

Az almavágó alkalmas a gomba aprítására.

Nemcsak gyümölcsöket vághatsz almavágóval, hanem gombát is. Mindössze annyit kell tenned, hogy a gomba tönkjét a vágó közepére helyezed, és lenyomod.

A gombát nyárson is felszeletelheted.

Egy másik módja a nagy mennyiségű gomba feldarabolásának, ha nyársra helyezed őket, és egy késsel levágod a kalapjukat. Ha elérted a nyársat, fordítsd meg, és folytasd a vágást a másik oldalon.

A zacskók és palackok használhatók az ömlesztett termékek tárolására.

Ha kifogytál a száraz termékek tárolására szolgáló edényekből, vagy ha kirándulni mész, és nem akarsz magaddal vinni egy plusz edényt, öntsd a gabonapelyhet vagy cukrot egy műanyag zacskóba, vágd le egy vizes palack vagy bármilyen más műanyag italos palack tetejét, és húzd át a zacskó tetejét a palacknyíláson. Hajtsd ki a zacskó szélét, és csavard rá a fedelet.

A növényi olajos palackokról nem kell levenned a gyűrűt.

Gyakran kidobjuk a gyűrűt, amikor kinyitunk egy új üveg növényi olajat. Ez azonban segíthet nekünk spórolni a termékkel. Csak annyit kell tennünk, hogy a hurokkal együtt lenyomjuk és rögzítjük a fedél egyik fogára, csak egy kis rést hagyva rajta. Ezáltal az olaj vékony cseppként fog kiömleni, nem pedig sűrű sugárban.

A salátát, az uborkát és a citromot rendes vízzel is felfrissíthetjük.

A kissé megfakult salátát felfrissítheted, ha jéghideg vízzel teli edénybe teszed. Néhány perc múlva a levelek ropogósak és fényesek lesznek. Ugyanezt megteheted az uborkával vagy egy fél citrommal is.

A kivit felvághatod egy mixer habverőjével.

A kivi belsejét gyorsan és szépen felszeletelheted egy hagyományos mixer habverő segítségével. Vágd félbe a gyümölcsöt, nyomd meg a habverővel, és forgasd meg a gyümölcs belsejében. Miután ez megtörtént, távolítsd el a habverőt.

Tökéletes tükörtojást kapsz, ha szétválasztod a fehérjét a sárgájától.

Ha nem szereted a tükörtojást „taknyos” sárgájával, ne törd fel az egész tojást a serpenyőben. Először válaszd szét a fehérjét és a sárgáját, majd tedd a fehérjét a serpenyőbe. Miután a fehérje kicsit megsült, óvatosan öntsd rá a sárgáját.

A bébirépát fóliával meg lehet hámozni.

A bébirépát könnyen meghámozhatjuk, ha egy normál fólialapot golyóvá sodrunk, és azzal dörzsöljük át a zöldséget.

A hőmérőt egy csíptetővel rögzíthetjük a serpenyőre.

Néha szükséges ellenőrizni a folyadék hőmérsékletét főzés közben, de nagyon kényelmetlen kézzel tartani a hőmérőt. A jó hír az, hogy egy csipesszel az edényhez rögzíthető.

Egy villa segítségével lecsöpögtetheted a vizet egy zacskó főtt rizsből.

Könnyen megszabadulhatsz a felesleges folyadéktól egy zacskó főtt rizsből, ha egy villával rögzíted a konyhai csaphoz. Így az összes főzet egyenesen a lefolyóba folyik, és nem kell fognod a zacskót.

Találkoztál már olyan életviteli trükkel, ami miatt nem maradt más választásod, mint felkiáltani: „Ez zseniális!”?