Érdekesség

20+ tény a norvégiai életről, amelyektől elállt a szavunk

Norvégiáról úgy tartják, hogy gazdag és szép, de drága ország. Ez igaz: itt az áruk 55% -kal drágábbak, mint más európai országokban, az emberek fizetése több, mint elegendő a jó életminőséghez, és a termelékenység magas, annak ellenére, hogy rövid munkaidejük van. A norvégiai emberek tudják, hogyan kell dolgozni, pihenni és élvezni az életüket.

Videókat és posztokat néztünk azoktól az internetezőktől, akik Norvégiába költöztek vagy ott születtek. Néhány megfigyelésünk nagyon váratlan volt számunkra.

A társadalom a teljes bizalomra épül. Itt ingyenesen „bérelhetsz” egy házat hétvégére, és csak annyit várnak tőled, hogy visszaadd a kulcsokat a tulajdonosnak, miután a házat használtad.

A bútorvásárlás együtt a kapcsolat fontos lépése. A norvég emberek számára az intimitás fogalma eltér a világ többi részétől. Itt, az IKEA-ba tett kirándulás, hogy együtt vásároljanak bútorokat egy nagy lépés afelé, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz.

Sértő, ha valaki fizet helyetted. Ez mind a férfiak, mind a nők számára érvényes: mindenki szeret inkább független lenni, és félreérthetik az ilyen gesztusokat.

A norvégok nagyra értékelik a személyes teret. Félénkek és nem szeretik a fecsegést. Számukra teljesen normális, ha két helyet foglalnak el egy buszon, az ablak felé fordulnak és zenét hallgathatnak. Soha ne ülj le egy norvég mellé egy buszon, mert azt gondolják, hogy valami nincs rendben veled. Az egyetlen kivétel az, ha az összes többi helyet elfoglalták, és nincs más választásod, mint hogy leülj valaki mellé.

A helyi emberek nagyon tartózkodóak az érzelmeik kifejezésében. Az emberek sokra értékelik a privát teret, tehát úgy tűnhet, hogy hűvösek. Az együttérzést úgy fejezik ki, hogy egyszer megérintik a másik ember hátát: nekik ez a gesztus több mint elegendő.

Egy tipikus helyzet a tömegközlekedésen: az emberek a folyosón állnak, mielőtt leülnének valaki mellé.

Az orvosi segítség nagyon sokba kerül. Mielőtt Norvégiába mész, nem számít, miért – turistaként vagy oda költözöl, keresd fel a fogorvosodat ott, ahol élsz, és ellenőrizze, hogy a fogaid rendben vannak-e. A fogak kezelése Norvégiában nagyon drága.

Nem lehet csak úgy bemenni a gyógyszertárba, és megvásárolni a szükséges gyógyszereket. Az egyetlen dolog, amit recept nélkül kaphatsz a gyógyszertárban, néhány fájdalomcsillapító és semmi más. A legtöbb skandináv, beleértve az orvosokat is, meg van győződve arról, hogy az egészségügyi problémák 90% -át három dologgal lehet megoldani: testmozgás, halolaj és ibuprofén.

Nem hívhatsz csak úgy mentőt. Ha valami fáj, ez még nem jelenti azt, hogy ma látni fog egy orvos. Ha orvoshoz akarsz menni, időpontot kell kérni, és előfordulhat, hogy csak 2-3 hét múlva kapsz. Mentőt csak nagyon súlyos helyzetekben hívnak.

Fizetős utak vannak a városon belül. Például, ha másik kerületbe kell menned dolgozni, vagy ételt vásárolni, akkor fizetned kell az út használatáért. Ez nem kerül sokba, de azok, akik sokat vezetnek, fokozatosan elköltenek egy jelentős összeget.

A norvégok nagyon környezetbarátok. Osloban sok elektromos autó van, és a helyi lakosság aktívan vásárolja őket. Továbbá, mivel villamos energia-forrásként vízierőműveket használnak, ezek az autók annyira környezetkímélőek, amennyire csak lehetséges.

Norvégiában rövid munkanapok vannak. Általában 8:00-tól 15:00-ig tart, vagy 9:00-től 16:30-ig. Legfeljebb napi 7,5 óra vagy heti 37,5 óra. Évente 5 hét szabadságuk van.

Az önéletrajzon lévő fotónak boldognak kell lennie. Sokkal jobb, ha mosolyogsz a fotón, amelyet az önéletrajzodra tervezel. Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy jövőbeli munkáltatód felvegyen téged. Norvégiában nem vágnak komoly arcokat az önéletrajzi fotóikhoz.

A szabadságot mindig júniusban fizetik. Nem számít, melyik hónapban mész nyaralni, vagy hány szabadnapot fogsz eltölteni – júniusban kapod meg a szabadság illetményedet. Minden más hónapban a rendszeres fizetési csekkjeidet kapod.

A kézi munkát nagyra értékelik. Amit kézzel készítenek, azt igazán jól megfizetik. Ez vonatkozik minden kézműves termékre és a szolgáltató iparra: javításokra, autókarbantartásra és így tovább.

A norvégok szeretik a meghittséget. Soha nem hagynak ki egy esélyt sem arra, hogy környezetüket hangulatossá tegyék. Ez igaz mind az otthonukra, mind a nyilvános helyekre. Hétvégeken szeretnek a hegyekbe menni és ott olyan házakban maradni, ahol nincs víz vagy áram. Még a tömegközlekedési megállókat is feldíszítik, hogy lakályosabbá tegyék őket (lásd az alábbi képet).

Az élelmiszer Norvégiában drága. Igen, az országban az átlagos jövedelem havi 4000 euró. A pincérek mintegy 2000 eurót keresnek, a vízvezeték-szerelők 3500 eurót, a könyvelők pedig mintegy 5600 eurót keresnek. Ennek ellenére egy 3 tagú család élelmezési költsége hetente mintegy 180 euró lehet.

A pénzmegtakarítás iránti hozzáállásuk elég szokatlan. A norvégok nem zavartatják magukat, hogy árengedményt kérjenek, amikor lakást vásárolnak, de készek több száz mérföldet vezetni Svédországba, hogy vegyenek egy üveg bort és megspóroljanak rajta 5-6 eurót.

A műanyag palackok pénzt érnek, és visszaviheted őket az élelmiszerboltokba. Minden palackon megtalálható, mennyi pénzt ér. Amikor visszaviszed az üveget, a gép leolvassa a vonalkódot, és ad egy csekket a kedvezmény összegéről. Tehát, amikor legközelebb fizetsz az ételért, kedvezményként használhatod a csekket, vagy dönthetsz úgy, hogy a pénzt jótékonysági szervezeteknek adományozod. Az ENSZ szerint itt a műanyag palackjaik kb. 97% -át újrahasznosítják.

A nők megpróbálnak egy meghatározott időpont előtt szülni. „Amikor gyermeket terveznek, a norvégok nem fogják az asztrológiát vizsgálni, mint a kínaiak vagy az indiaiak. Megpróbálják biztosítani, hogy gyermekük szeptember 1. előtt szülessen, hogy biztos hely legyen az óvodában a baba számára. Kollégám még akupunktúrát is végzett azzal a céllal, hogy gyermekét közvetlenül az esedékesség időpontja előtt megszülje ezen okból. ” – írta Froginthefjord a blogjában.

Nagyon törődnek gyermekeikkel. A szülési szabadság 9 hónap hosszú, és akár egy évig is tarthat. Ezután a gyermekeket óvodákba adják. Az első héten egy szülő (ha lehetséges, akár mindkét szülő) a gyerekével megy az óvodába, és egy rövid időre ott hagyja a babát. Ezután fokozatosan növelik az időt. Az alkalmazkodás nem stresszes, a szakértők azt tanítják az anyáknak és apáknak, hogy búcsúzzanak helyesen a gyermektől, hogy ne hiányozzanak neki.

Az óvodákban ritkán esznek levest. A skandináv óvodákban a gyermekek csak egy héten egyszer kapnak levest.

Egy norvég óvoda

„Ez az étel az óvodánkban. Minden nap, a konyhai munkásunk (neve Eva) felállítja az asztalt, ahonnan a gyerekek bármilyen ételt kiválaszthatnak. Ezek szendvicsek. Ne félj! Hetente egyszer levest esznek. Az itt lévő összes gyermek egészséges, eleget esznek, és jól érzi magukat.”

A gyerekek sokat mennek ki minden időjárásban. Egy Tachplanet becenevet viselő anya azt mondta a YouTube-csatornáján: “Egy pocsolyában ülő és egy másik gyerekre vizet öntő gyermek teljesen normális, mert mindkettő vízálló ruhát visel, és mindenki boldog.”

A gyermekek gyorsétellel való etetése teljesen normális. Egy tíz évvel ezelőtt Norvégiába költözött nő szerint Norvégiában a nők nem igazán szeretik szoptatni gyermekeiket egy éves koruk után. Számukra a McDonald’s a tökéletes hely egy gyermek etetésére.

A gyerekek kint alszanak a hidegben. A norvégoknak szokatlan hagyományuk van: gyermekeiket babakocsiban hagyják kint aludni. Még akkor is ezt csinálják, ha igazán hideg van. Egyes helyi anyák meg vannak győződve arról, hogy így a csecsemők megszokják a hideget, és testük ellenállóbb a vírusokkal szemben. Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely igazolná a módszer hatékonyságát.

Egy nő, akinek a neve Sarah, Norvégiába költözött, és elmesélte első tapasztalatait ezzel a hagyománnyal kapcsolatban: “Megkérdeztem, hol vannak a kicsik. Az egyik hölgy a teraszajtó felé mutatott, és azt mondta: ’Mind alszanak – kint!’ Mínusz 5 fok volt és havazott. Teljesen megdöbbentem – mit gondoltak? Úgy tűnik, ez Norvégiában teljesen normális. Bebugyolálják a babát (természetesen gyapjúba) és hagyják, hogy kint aludjanak hidegben. Még nem csináltam ezt Lizzie-vel – nem vagyok benne biztos, hogy Eliot értékelné, ha kipróbálnám, és Lizzie-t az orrából lógó jégcsapokkal vinném haza.”

Általában a gyerekeket 19:00 előtt ágyba dugják. „Norvégiában a gyermekeknek feltétlenül el kell aludniuk 19-ig, ha nem korábban. És 17:00 óráig enniük kell. Hogyan tud valaki hazaérni a munkából 16.30-kor, és van ideje 17.00-ig elkészíteni egy boeuf bourguignon-t (burgundi marharagu) vagy akár halpogácsát (válasszunk egy hagyományos norvég ételt)? Teljesen lehetetlen. És miért kell a gyerekeknek ilyen korán aludni? A legtöbb szülő, akitől kérdeztem, nem tudott konkrét választ adni. De ha a szakértők ezt mondják, és más szülők is ezt teszik, akkor ennek helyesnek kell lennie.” – mondja Froginthefjord, aki Norvégiában él, és ott neveli a gyermekét.

Mit szeretnél átvenni a norvég életmódból, és melyek a furcsa dolgok? A norvég kultúrából mely dolgok nem illenének soha a te kultúrádba?