Előfordult már veled, hogy feltörtél egy kemény tojást, és azt hitted, túlsütötted, mert egy zöld gyűrű vette körül a sárgáját? Ne aggódj: ez a nagyon gyakori jelenség nem ad okot az aggodalomra. Mégis, mindig kicsit csalódást keltő, amikor tökéletesen aranybarna, ropogós és étvágygerjesztő sárgára számítottál. Szerencsére néhány egyszerű lépés elég ahhoz, hogy búcsút ints a zöldes szegélynek, és egy párizsi villásreggelihez méltó tojásokat kapj.
Miért jelenik meg valójában ez a zöld gyűrű?
A magyarázat teljesen természetes. Amikor egy tojást túl sokáig vagy túl magas hőmérsékleten sütünk, két elem – a sárgájában lévő vas és a fehérjében lévő kén – reakcióba lép egymással. Az eredmény: egy enyhe zöldes lerakódás képződik a sárgája körül.
Jó hír: ez sem nem veszélyes, sem nem a tojás romlásának jele. Ez egyszerűen a túlsütés jele!