Emberek

A „csendes gyilkos”, ami akár több ezer magyar embert is érinthet!

A glutén (sikér) leegyszerűsítve egy, egyes gabonafélékben (búzában, rozsban, árpában) megtalálható fehérje. De miért is olyan gyakori beszédtéma manapság?

A válasz: egyes kondíciók fennállása esetén komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. De mi is a különbség a lisztérzékenység, vagy a gluténérzékenység között?

A cöliákia (lisztérzékenység) esetén a glutén olyan autoimmun reakciókat indít be, amelyek károsítják a vékonybelet. A kialakulását jelezheti tipikusan hasi fájdalom, mentális funkciózavar és súlycsökkenés. Megbízhatóan vizsgálatokkal állapítható meg.

Búza allergia esetén az autoimmun reakciót a búza fehérjéi váltják ki, és olyan tünetek kísérik, mint például a kiütések, zihálás és hasmenés.

A gluténérzékenység tünetei igen hasonlóak a lisztérzékenységhez. Hívják nem cöliákiás gluténérzékenységnek is. Kimutatni viszont nehezebb. Többek között az alábbi tünetekkel járhat:

1.) Krónikus fáradtság

Rengeteg betegség és a stressz is okozhat krónikus fáradtságot. Ezzel együtt tény, hogy a gluténérzékenységre adott gyulladásos reakció szintén előidézhet lassúságot, letargiát.

2.) Végtagok zsibbadása

Éreztél már zsibbadást vagy bizsergést a karodban és lábadban látszólagos ok nélkül? Előfordul, hogy a glutén olyan idegrendszeri választ aktivál, amely zsibbadást, bizsergést, vagy akár idegkárosodást is okoz.

3.) Bőrproblémák

Ha a glutén hat a belekre és a véráramra, megjelenhet a bőrön is, kiütéseket, más elváltozásokat okozván.

4.) Emésztési- és súlyproblémák

Sokak nem sokkal azután, hogy olyan élelmiszert fogyasztanak, amiben glutén található, hasi fájdalomról, illetve egyéb emésztési problémákról panaszkodnak. A glutén akadályozhatja a megfelelő tápanyag felszívódást, így fogyást okozva, ugyanakkor más oldalról az általa kiváltott gyulladás mellett megnő egyes hormonok, így a kortizol szintje a vérben. A kortizol magasabb szintje pedig a hasi zsírraktárak megtelítődését, vagyis hízást okozhat.

5.) Feledékenység

A glutén hat az agy működésére, és rontja a koncentrációt, továbbá mentális ködöt okozhat.

6.) Fejfájás

A Columbia Egyetemen végzett tanulmánya összefüggést mutatott ki a liszt-, illetve gluténérzékenység és a migrén, valamint a krónikus fejfájás gyakorisága között. A gluténérzékeny alanyok több mint 50%-a panaszkodott fejfájásra, és a cöliákiás résztvevők között is 30% volt ez az arány.

7.) Fogászati gondok

A glutén által beindított folyamatok akadályozzák egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, így pedig a szervezet D-vitamin-, illetve kalcium szintje az elégséges mennyiség alá eshet. Ez pedig a fogak gyorsabb romlásához, valamint a szájban kialakuló fekélyekhez vezethet.

8.) Ízületi vagy izomfájdalom

A glutén gyulladásos reakciót indíthat be, amely pedig ízületi fájdalmat vagy izomfájdalmat okozhat.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk! 

via