Érdekesség

A NASA megerősítette, hogy a Szaturnusz gyűrűi 18 hónapon belül teljesen eltűnnek

Az égbolt gyakran örvendeztet meg minket új csodákkal, például meteorzáporokkal, érdekes bolygókkal és magával ragadó holdfogyatkozásokkal. Azonban nem csak az űrbe érkező újdonságokról van szó – néhány dolog búcsúzik, és a Szaturnusz híres gyűrűi is eltűnnek. A tudósok szorosan figyelemmel kísérik ezt a jelenséget.

Hamarosan a Szaturnusz gyűrűi eltűnnek a látóterünkből.

Azok az ikonikus gyűrűk, amelyeket a Földről csodáltunk, mindössze 18 rövid hónap múlva már nem lesznek láthatók. Ezek a gyűrűk jeges és sziklás, gyakran porral borított darabok keverékéből állnak, és Naprendszerünk hatodik bolygóját veszik körül. A valóság azonban az, hogy bár emberi szemmel nézve nem tűnik túl hamarnak, de azon az úton vannak, hogy 2025-re láthatatlanná váljanak számunkra, egy kozmikus szempillantás alatt. Míg a teljes eltűnés évmilliókba telik, az éjszakai égbolton látható show nem tart már sokáig.

Íme, miért történik ez: ahogy a Szaturnusz kering a Nap körül, a dőlésszöge 2025. március 23-án nullára csökken. Amikor ez a dőlésszög eléri a nullát, az lényegében azt jelenti, hogy a Szaturnusz tökéletesen az oldalán fog mutatkozni nekünk itt a Földön. A Szaturnusz a legközelebbi pontján mintegy 746 millió kilométerre van tőlünk, és amikor oldalra áll, nem fogjuk látni ikonikus gyűrűit. Ez az egyedülálló együttállás 2038. október 15-én, majd gyors egymásutánban 2039. április 1-jén és július 9-én is bekövetkezik.

Miután a Szaturnusz gyűrűi 2025-ben eltűnnek, 2032-ig nem láthatjuk őket újra teljes egészében. A Szaturnusz gyűrűi kilenc fokos szögben dőlnek bolygónk felé. Jövőre ez a dőlés mindössze 3,7 fokra csökken. Ennek az eltűnésnek 2009 szeptembere óta nem voltunk tanúi, előtte 1996 februárja óta nem fordult elő. Tehát viszonylag ritka eseménynek lehetnek szemtanúi az égbolt megfigyelői.

A NASA egy szokatlan, kérdőjelre emlékeztető égi objektumról készített felvételt.

A NASA James Webb teleszkópja egy kérdőjel alakú, titokzatos objektumot észlelt. Bár ennek az objektumnak a valódi természete jelenleg ismeretlen, a tudósoknak van néhány feltételezésük róla. Ez az érdekes felfedezés felkeltette a csillagászok és kutatók érdeklődését, akik többet szeretnének megtudni erről a rejtélyes égi jelenségről.

Az objektum a Herbig Haro 46/47 csillagrendszer része, ahol két fiatal csillag kering egymás körül a gravitáció hatására. Ezek a csillagok a Vela csillagképben találhatók, a Földtől mintegy 1470 fényévre. Az objektum határozott kérdőjel alakja vöröses árnyalatú, ami azt jelzi, hogy távolabb van, mint a képen látható többi csillag.

Ennek az égi lénynek a valódi természete továbbra is rejtély, de egyedi alakja és színe ad némi támpontot. Lehet, hogy egy távoli galaxis, vagy akár két galaxis összeütközésének eredménye, ami a jellegzetes kérdőjeles megjelenést adja. Ezt az értelmezést a baltimore-i Űrteleszkóp Tudományos Intézet (STScI) szakértői is támogatják.

A földönkívüli élet kutatása folytatódik, és a technológiai fejlődéssel és a kozmosz megértésével egy nap talán jelentős felfedezéseket tehetünk. Addig is a csillagos égbolt csodáinak felfedezése kozmikus képeken keresztül igazán varázslatos élmény lehet.

via