Érdekesség

Egy lány banánokat használ vászonként, és műalkotásokat készít anélkül, hogy tintát vagy festéket használna

A modern művészek mindenféle felületet használnak vászonként. Valószínűleg láttál már rajzokat homokban, szobrokat ceruzahegyeken és még lenyűgöző művészi pékárukat is. Nos, Anna Chojnicka itt van, hogy megdöbbentsen egy újabb szokatlan anyaggal – a banánhéjjal. Műalkotásait megtalálhatod az Instagramján vagy a Twitterén.

Egy kicsit többet tudtunk meg Anna kreatív folyamatáról. Csodáljuk zseniális ötleteit, ezért összegyűjtöttük munkáit, amely a legjobban lenyűgözött bennünket, hogy megosszuk veletek.

Anna nem rajzol, hanem zúz.

Munkájában Anna nem használ tintát vagy festéket. Ehelyett egy olyan egyedülálló technikát alkalmaz, amelyet „zúzásnak” nevez, amely lehetővé teszi számára, hogy megváltoztassa a banánhéj színét, és képeket hozzon létre, csak a zúzott és a sértetlen felület kontrasztját használva.

Hogyan zúzza a banánt

Anna minden nap elkészíti műalkotását. A napi banánját este vagy reggel munka előtt zúzza. Tompa végű tű segítségével belenyom a héjba, hogy nyomot hagyjon. “Nem szúrom a héjat, hanem csak enyhén megnyomkodom” – magyarázta Anna egy interjújában. “Idővel a zúzódás sötétebbé válik.”

„Különböző árnyalatú kép létrehozásához azokat a részeket zúzom először, amelyeket a legsötétebbre szeretném, például a körvonalat vagy az árnyékot. És akkor a legvilágosabb részeket csinálom utoljára” – magyarázta a művész. „Egy puhább banánnal összekeverheted az árnyalatokat. Tehát az időzítésről van szó. A kép csak rövid ideig néz ki jól, majd fokozatosan sötétedik, amíg a banán fekete nem lesz.”

Honnan jött az ötlet

Anna 2020 márciusában kezdett banánokat zúzni, amikor betegség miatt otthon kellett maradnia. A második hétre jobban érezte magát, de kissé megőrült az elszigeteltségtől. Egy nap, ebéd után, felvett egy villát, és elkezdett vele egy banánra firkálgatni. Észrevette, hogy minél tovább hagyta, annál sötétebb lett a nyom. Anna rájött, hogy a héj megnyomásával műalkotásokat készíthet.

Anna mindenhonnan ihletet merít.

“Sokféle dolog inspirál” – mondta Anna. „A fele szórakozás és fele kihívás minden nap új ötlettel előállni. Inspirálnak emberek, helyek, események, zenék – még olyan banán műalkotást is létrehoztam, amelyet Amy Winehouse, Bob Marley, Mulatu Astatke és David Bowie ihletett. Vagy lehet valami, amit meglátok, amikor sétálni megyek.”

Anna készített néhány banánt azért is, hogy támogatást nyújtson különböző ügyeknek, beleértve a Nagy Etióp Reneszánsz-gátat is. Korábban Etiópiában élt, és nagyon szereti az országot, ezért gyakran ’rajzol’ az etióp kultúrát ünneplő képeket a banánokra.

De a legnehezebb új ötletekkel előállni.

Az alkalmi művészi válság minden kreatív folyamat szerves része. Nehéz minden nap új képet elképzelni. „Néha igazán inspiráltnak érzem magam, és az ötletek szabadon áramlanak, és ez nagyszerű. De vannak olyan napok, amikor küzdök, hogy valami újdonsággal rukkoljak elő.”

De a zúzások folyamata bonyolult is lehet. Anna szerint a legnehezebb technikai rész a megfelelő időzítés. És ha hibát követ el, akkor nem csinálhatja vissza a banánon, ezért pontosnak kell lennie a munkájában.

Mi történik utána

„Miután elkészítettem a fényképet, megeszem a banánt! Vagy megeszem aznap, vagy összegyűjtök néhányat, hogy banántortát készítsek vagy banános pohárkrémet, ami finom!” – kiáltott fel Anna. “Valaki nemrégiben adott nekem egy banán és mogyoróvaj jégkrém receptet, így azt is ki kell próbálnom. Nem megy élelmiszer pocsékba. ”

Anna fantáziája és odaadása a munkája iránt valóban határtalan.

Neked milyen szokatlan hobbid van?