Életmód Érdekesség

Megtudtuk, mely ételeket kell és melyeket nem szabad megmosni főzés előtt

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a konyhának makulátlannak kell lennie – az edényeket el kell mosogatni, és minden gyümölcsöt és zöldséget méret szerint szét kell válogatni. Néhány élelmiszert, köztük a zöldségeket azonban nem is kellene megmosni. Elhatároztuk, hogy kiderítjük, mit kell megtisztítani és beáztatni, és mit nem. A bónusz részben pedig elmagyarázzuk, miért kellene elmosnunk az üdítős dobozokat, mielőtt innánk belőlük.

Ne mossuk meg a tojást.

A tojást közvetlenül főzés előtt kell megmosni, de ha később akarjuk felhasználni, akkor ne mossuk meg, még akkor sem, ha szupermarketben vagy gazdától vettük. Így jobban tárolódnak. A mosatlan tojások szobahőmérsékleten több hétig is eltarthatók, a megmosottakat pedig tegyük rögtön a hűtőszekrénybe.

Tipp: A tojások tovább tárolhatók, ha bepácoljuk őket. A hűtőben akár 4 hétig is tárolhatod őket.

Ne mossuk meg a nyers húst.

Anyáink és nagyanyáink arra tanítottak minket, hogy a nyers húst meg kell mosni. Régebben a húst gyakran másoktól vásárolták, így lehetett benne szennyeződés, homok és fű. Manapság már olyan boltokból és farmokról vásárolunk húst, ahol mindig szigorú szabályokat tartanak be, és a baromfit, sertés- és marhahúst az előállítás során megmossák.

A másik ok, amiért nem szabad húst mosni, hogy a felszínen élő baktériumok a bőrön és a konyhapulton is elterjedhetnek, és esetleg az ételeinkbe kerülhetnek. Ha mosatlan húst főzöl, a hő hatására az összes baktérium elpusztul.

Tipp: Húsfőzés után alaposan moss el minden kést és vágódeszkát.

Ne mosd meg a hagymát.

A hagymákat héj borítja, ezért nem szükséges megmosni. De ha szennyeződés vagy föld van rajtuk, gyorsan megmoshatod őket. Csapvízben tedd, ne használj szappant.

Tipp: A fokhagymát se mossuk meg.

Ne mossuk meg a gombát.

Kevesen tudják, hogy a gombát főzés előtt nem szabad megmosni. Szétesnek és elveszítik az ízüket, ha túl sok víz kerül rájuk. Jobb, ha azonnal megfőzzük őket, ha nincsenek rajtuk földdarabok. A szennyeződéseket száraz törlővel távolíthatod el.

Tipp: A szennyeződésdarabokat egyszerűen levághatod.

A rizst ne mossuk meg, hanem áztassuk be forró vízbe.

Sokan úgy gondolják, hogy a rizst főzés előtt addig kell mosni, amíg a víz átlátszóvá nem válik. De a helyzet az, hogy az összes természetes keményítő, ami jót tesz, szintén kimosódik belőle.

Ezért a tudósok kitalálták, hogyan lehet eltávolítani a szennyeződést, és megőrizni minden jó tulajdonságát: tegyük a mosatlan rizst forrásban lévő vízbe, majd 5 perc múlva öntsük ki a vizet, adjunk hozzá friss vizet, és főzzük a rizst, amíg meg nem puhul.

Tipp: Néha a rizst meg kell mosni, ha egy recept előírja.

Mosd meg a zöldfűszereket.

A zöldeket több lépésben kell megmosni. Először mossuk meg őket hideg csapvízzel, hogy minden látható szennyeződést eltávolítsunk. Ezután áztasd be őket vízbe, és várd meg, amíg a homok leülepedik az aljukon. A zöldfűszereket közvetlenül főzés előtt mosd meg.

Tipp: A zöldfűszerek jobb tisztítása érdekében áztatáskor adj a vízhez ecetet vagy szódabikarbónát.

Mosd meg a dióféléket.

Az aszalt gyümölcsöket és dióféléket meg kell mosni, sőt bizonyos esetekben be kell áztatni. Segítene, ha ezt a diófélékkel a héjukban tennéd. Ezeket gyakran zacskókban tárolják, majd egyedi csomagokba teszik. Ott a diót és az aszalt gyümölcsöket speciális vegyszerekkel permetezik, amelyek megakadályozzák a penész megjelenését.

Tipp: A dióféléket egy éjszakán át lehet áztatni.

Mosd meg a kagylókat.

A kagylókat akkor is meg kell mosnunk, ha fagyasztva vagy vákuumcsomagolásban vásároljuk. Nem vírusokról és baktériumokról van szó: csak arról, hogy maradhatnak bennük olyan héjdarabok, amelyek károsíthatják a fogainkat vagy a szánkat.

Tipp: Csak olyan kagylót fogyasszunk, amely 5-7 perc hőkezelés után kinyílt.

Mosd meg a zöldségkonzerveket.

Kevesen tudják, de a konzerv borsót és kukoricát főzés előtt meg kell mosni. A helyzet az, hogy túl sok sót és keményítőt tartalmazó terméket tartalmaznak. A mosás segít megszabadulni a vas ízétől.

Tipp: Nem kell a folyadékot eltávolítani a konzervből – másra is felhasználhatod.

Bónusz: Mosd meg az üdítős dobozokat.

A dobozokat a raktárakban minden további csomagolás nélkül tárolják. Ezért van rajtuk szennyeződés és por. Mielőtt tehát kinyitnád a dobozt, tisztítsd meg.

Tipp: Ha egy boltban vagy kávézóban veszel egy dobozt, és nem tudod elmosni, a legjobb, ha kérsz egy poharat, amibe beleöntheted az italt.

Melyik pont lepett meg a legjobban?

via