Férfiak

Örökölhető probléma a fogínybetegség?

Sokan előszeretettel okolják génjeiket a problémáik miatt. Átlag alatti magasság, korai kopaszodás, szívproblémák és még sorolhatnánk. De mi a helyzet az ember szájával? Egyértelmű, hogy a fogápolásra már egész fiatal korukban érdemes rászoktatni a gyerekeket, de előfordulhat, hogy egyeseknél veleszületett probléma, hogy hajlamosabbak a fogínybetegségre?

Mi az a fogínybetegség?

A fogínybetegség egy gyulladást okozó fertőzés. A fogínybetegség akkor alakul ki, amikor a szájban termelődő lepedék összegyűlik a fogíny alatt. A lepedékben tenyésző baktériumok okozzák magát a fertőzést, amelyet kezdeti stádiumában gingivitisnek nevezünk.

Ha a gingivitist nem kezelik időben, akkor a következő stádiumába lép át – ez a periodontitis. A periodontitis egyik tünete, hogy a fogíny visszahúzódik a fogakról, és apró tokok alakulnak ki benne. Amikor ezek a tokok megtelnek baktériumokkal, további fertőzések alakulhatnak ki. Ahogy a lepedék tovább terjed a fogínyvonal alatt, a szervezet immunrendszere megpróbálja felvenni a küzdelmet a benne található baktériumok ellen.

Ilyenkor a baktériumok által kibocsátott méreganyagok, illetve a szervezet védekezéshez használt enzimjei elkezdik lebontani az állkapocs csontozatát és puha szövetjeit, amelyek a fogak rögzítéséért felelnek. Ahogy a betegség egyre súlyosabbá válik, a tokok egyre mélyebbek lesznek, és egyre több fogínyszövet és csont megy tönkre a páciens szájában. Ezek a tünetek előbb-utóbb a fogak kilazulását és kihullását okozhatják.

A fogínybetegség a fogak elvesztésének egyik leggyakoribb oka.

Mi váltja ki a fogínybetegséget?

A fogínybetegség egy összetett betegség, amit nehéz egyetlen tényezőre visszavezetni. Az általános szakvélemény szerint a hajlamosságot több környezeti és genetikai tényező is befolyásolja. Az azonban nem egyértelmű, hogy mely tényezők milyen mértékben járulnak hozzá a betegség kialakulásának kockázatához.

egy, a Journal of Periodontology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány például az egypetéjű és kétpetéjű ikrek szájhigiéniáját hasonlította össze. Az eredmények szerint az egypetéjű ikrek hajlamosabbak voltak az azonos fogínyproblémákra, mint a kétpetéjű ikrek. A tanulmány szerőzi azt állapították meg, hogy a fogínybetegségre való hajlamosságért félig a genetika okolható, egyébként pedig külső tényezőktől függ.

Mindez azt jelenti, hogy ha valaki krónikus fogínybetegségben szenved, annak a gyermekei is hajlamosabbak lehetnek hasonló problémákra életük során. Nagyon fontos azonban észben tartani, hogy a környezeti tényezőket mindenki saját magának befolyásolja, tehát sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a fogínybetegséget (és gyermekeinket is megóvjuk tőle).

A fogínybetegség megelőzése

Habár a fogínybetegség súlyosabb formája (periodontitis) okozta károk nem fordíthatók vissza, a betegség enyhébb formája (gingivitis) viszonylag könnyedén kezelhető és megszüntethető. Íme néhány könnyedén követhető, mégis hatékony jó tanács ehhez:

  • Mossunk fogat és használjunk fogselymet: Legalább naponta kétszer mossunk fogat, és használjunk rendszeresen fogselymet is. Amennyiben implantátumaink, foghídjaink vagy más pótfogaink vannak, speciális eszközökre is szükségünk lehet ezek tisztán tartásához.
  • Ne dohányozzunk: Még egy ok, amiért érdemes leszokni a dohányzásról (sőt, bele sem kezdeni abba). Azok, akik naponta akár fél doboz cigarettát is elszívnak közel háromszor olyan hajlamosak a fogínybetegségre, mint a nem dohányzók. Akik fél doboznál többet szívnak el akár hatszor hajlamosabbak is lehetnek rá.
  • Táplálkozzunk egészségesen: Egy zöldségekben, gyümölcsökben, diókban, hüvelyesekben és halakban gazdag étrend nem csak a fogakra, hanem az egész szervezetre jótékony hatást fejt ki. Egyes teszteredmények szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étrendeket követők kevésbé hajlamosak a fogínybetegségre.
  • Rendszeresen járjunk fogorvoshoz: Legalább fél évente látogassuk meg fogorvosunkat egy alapos vizsgálatra és tisztításra, még akkor is, ha semmilyen problémát nem tapasztalunk fogainkkal vagy fogínyünkkel.

Amennyiben kifejezetten fogínyproblémákat tapasztalunk, érdemes parodontológus szakembert keresni, aki a fogínybetegségekre specializálódott fogorvos. A Móricz Dental Fogászatán tapasztalt parodontológus fogorvosok várják, így ha fogínyvérzést, érzékenységet tapasztal, keresse rendelőjüket időpontért az alábbi linken: parodontológia Budapest!