Érdekesség

10 dolog, amit a gyermekorvosok tesznek az otthonuk gyermekbiztossá tétele érdekében

Amikor új családtaggal bővül a háztartásunk, a felelősségek megsokszorozódnak, és rajtunk múlik, hogy csemeténk biztonságos helyen nőjön fel. Ha nem sokkal korábban még tágra nyitott szekrényajtókat hagytunk és mágneseket gyűjtöttünk a hűtőnkön, a babánk érkezése tökéletes ébresztőóra számunkra, hogy néhány – bár apró, de hatékony – változtatást alkalmazzunk.

A gyermekorvosok minden megfelelő módszert ismernek a babák biztonságának biztosítására, mi pedig összegyűjtöttük a legjobb tippjeiket, hogy te is képben legyél.

1. Nézd meg a baba szemszögéből

Ha gyermekbiztossá kell tenni a házat, a babaszemmel való szemrevételezés segíthet megtalálni az apró veszélyeket itt-ott. Csak mássz végig a házon, és írd fel azokat az apró változtatásokat, amelyeket a gyermeked biztonsága érdekében megtehetsz.

2. Végezd el a vécépapír-tesztet.

Van egy furcsa módszer, amivel tesztelheted, hogy az otthonodba bevitt tárgyak fulladásveszélyt jelenthetnek-e gyermeked számára. A vécépapírguriga-módszer olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: ha egy játék vagy bármilyen más tárgy átfér a vécépapírgurigán, akkor az maradjon távol a

3. Ne tárolj plüssállatokat vagy takarókat a gyermek kiságyában.

Nagyon fontos, hogy a baba biztonságos helyen aludjon, ahol nincsenek játékok, takarók és párnák. Tudjuk, hogy aranyosak lehetnek, de biztonsági okokból a kiságyat mindig üresen kell tartanod. A takarókat és párnákat elteheted, amíg a baba nagyobb és bölcsebb lesz.

4. Akaszd fel magasra a táskákat.

A látogatók rendszeresen fognak jönni, akár nem sokkal a baba születése után, akár később. A szüleid, a nagyszüleid és a barátaid mind meg akarják majd látogatni otthonodat, hogy láthassák a drága csöppségedet. Annak érdekében, hogy gyermeked mindig biztonságban legyen, a táskákat távol kell tartani a kezük ügyéből. Ez segít elkerülni, hogy gyermeked a látogatók értéktárgyai között kutakodjon, ahol esetleg gyógyszerek is lehetnek, amelyek egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

5. Tartsd lefedve a szobákban lévő radiátorokat.

Amíg gyermeked növekszik, nem biztos, hogy képes megvédeni magát. A radiátorok könnyen égési sérülésekhez vezethetnek, és ennek elkerülése érdekében a gyermekorvosok azt javasolják, hogy fedjük le őket az egész házban.

6. Győződj meg róla, hogy a tévé a falhoz van rögzítve.

A tévékészülékek a nehéz bútorokhoz hasonlóan kockázatot jelenthetnek gyermeked biztonságára. A színes képek és az érdekes hangok vonzóak lehetnek a kicsi számára, ezért győződj meg róla, hogy a falhoz van rögzítve, ahol nem éri el, és mindenki ép és egészséges marad.

7. Cseréld le az asztalterítőket tányéralátétekre.

Képzeld el a következőt: vendégeket fogadsz, így megteríted az asztalt tányérokkal, italokkal és bármi mással. A gyermekednek csak egy másodperc felügyelet nélkül hagyott pillanatra van szüksége ahhoz, hogy minikatasztrófát okozzon, és máris lerángatja az asztalterítőt, rendetlenséget okozva, de ami még fontosabb, saját magát is veszélybe sodorva. Ezt a helyzetet elkerülheted, ha az asztalterítőket tányéralátétekre cseréled. Ezek nem csúszósak, és ami a legjobb, a gyermeked nem fogja elérni őket.

8. Dobd ki a játékládát.

Ahogy mi felnőttek is szeretjük dobozokban tárolni ékszereinket vagy szerszámainkat, úgy feltételezhetjük, hogy gyermekeink játékait is jobb lenne ládában vagy dobozban tárolni. Sajnos előfordulhat, hogy gyermeked nincs tisztában azzal, hogyan kell ezt a játékládát megfelelően lezárni, és előfordulhat, hogy megsérül, miközben megpróbálja ezt megtenni, akár úgy, hogy a ládát rácsukja az ujjaira, akár úgy, hogy beleszorul. Válassz egy fedél nélküli dobozt, mivel ezek segítenek neked és gyermekednek is, hogy ne kelljen aggódni.

9. Tartsd tisztán a hűtőszekrényt.

Az élénk színűektől kezdve a különböző országokból származó szuvenírekig, néhányan szeretünk mágneseket és képeket gyűjteni. Sajnos ezek egészségügyi kockázatot jelenthetnek gyermeked számára, mivel némelyikük olyan kicsi, hogy könnyen lenyelheti őket. Győződj meg róla, hogy a házban lévő mágnesek esetében is betartod a vécépapír-guriga szabályt.

10. Figyelj oda a háziállataid eledelére.

A macskák és a kutyák nagyszerű barátai lehetnek gyermekeinknek – egy tanulmány szerint a korai életkorban történő kutyatartás csökkentheti a gyermekek fejlődési elmaradásának kockázatát. Akár kutyás, akár macskás vagy, az ő eledelük nem biztos, hogy a legjobb táplálékforrás a gyermeked számára, és egészségügyi kockázatot jelenthet, ha lenyelik. Figyelj a háziállataid étkezési idejére, és amikor befejezték, tedd el az ételt a szem elől.

Próbáltad már a vécépapírguriga-tesztet? Hogyan készítetted fel otthonodat, amikor babád született?