10 ki nem mondott követelmény a légiutas-kísérők kinézetével kapcsolatban

A légiutas-kísérők a 20. század elején jelentek meg a légitársaságok járatain, és akkoriban csak férfiak tölthették be ezt a pozíciót. Az első női légiutas-kísérő egy 25 éves ápolónő volt 1930-ban, és 1936-ra a nők szinte teljesen kiszorították a férfiakat erről a területről. A lányokra vonatkozó követelmények és előírások évről évre szigorodtak, és nemcsak a fizikai állapotukra és alkalmasságukra vonatkoztak, hanem a megjelenésükre is.

Úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, hogyan változtak a légiutas-kísérőkre vonatkozó szabályok, és milyen megjelenési kritériumok fontosak ma.

A múlt század szigorú normái

Nelly Diener, az első légiutas-kísérő, 1934

50-60 évvel ezelőtt a stewardessekkel szemben támasztott követelmények sokkal szigorúbbak voltak – kontrollálniuk kellett a testsúlyukat, testalkatukat, és be kellett tartaniuk egy bizonyos öltözködési szabályzatot, amely az 1960-70-es években rövid, szűk szoknyák viselésére kötelezte őket. Egy nő, aki azokban az időkben dolgozott, elmondta, hogy korábban a ruhájuk alatt a légiutas-kísérőknek egy speciális ruhadarabot kellett viselniük, amely megfelelő alakot adott a testüknek. Ha egy stewardess történetesen meghízott, elérte a 32-35 éves kort, vagy megházasodott, elbocsátották.

Ma már a légitársaságok nem ellenőrzik a dolgozóik magánéletét, és nincsenek szokatlan követelmények velük szemben, de a légiutas-kísérőknek még mindig megfelelően kell kinézniük. Íme a légiutas-kísérőkkel szemben támasztott főbb követelmények napjainkban.

Nincs szükség topmodellekre

A közhiedelemmel ellentétben egy légiutas-kísérőnek nem kell modellszerű testalkattal rendelkeznie. A minimális magasságnak 157 centiméternek kell lennie, és képesnek kell lennie arra, hogy kinyújtott karral elérje 2 métert. Erre azért van szükség, hogy a repülőgép felső rekeszeibe fel tudjon tenni dolgokat, és le tudja venni azokat. A légiutas-kísérőkre vonatkozó súlykövetelmények az életkoruktól függnek. A követelmények légitársaságtól függően változhatnak.

Az életkor számít, de akár idősebb nők is lehetnek légiutas-kísérők.

A levegőben való munkavégzés alsó korhatára 18 és 21 év között van. A maximális életkort általában nem említik, mert az diszkriminációnak hangzik, azonban 30-32 éves kor után a nők általában földi kiszolgálóként kezdenek dolgozni. De ez nem minden légitársaságnál történik meg. A fenti képen például az amerikai légiutas-kísérő, Bette Nash látható 2017-ben. Ekkor 81 éves volt, és aktívan dolgozott légiutas-kísérőként.

Tökéletes, makulátlan bőr

Egy légiutas-kísérő a vállalat arca. Éppen ezért nem lehetnek hegek az arcán vagy a látható testrészein. Ugyanez vonatkozik a pattanásokra, anyajegyekre és tetoválásokra is. Ha a hátán vagy a combján van egy tetoválás, az a legtöbb cégnél megfelelő, de még egy apró rajz a bokáján, a csuklóján vagy a nyakán is nagyjából garantálja, hogy nem veszik fel légiutas-kísérőnek.

Az éles látás elengedhetetlen.

A légiutas-kísérőknek 100%-os látással kell rendelkezniük. Ellenkező esetben kontaktlencsét kell viselniük. A légitársaságok általában engedélyezik a cég imázskritériumainak megfelelő szemüveg viselését. Egyes cégek azonban még mindig a kontaktlencsét részesítik előnyben, és csak akkor dolgozhatnak szemüvegben, ha orvosi ellenjavallatuk van a lencse viselésére. Ez az orvosi kivezetés a kontaktlencsék viseléséből legfeljebb 3 hónapig működik.

Hollywoodi mosoly

A légiutas-kísérők mindig mosolyognak az utasokra, és a mosolyuknak szépnek kell lennie. Ideális esetben ennek az alkalmazottnak fehér és egyenes fogai vannak. A fogszabályzó egyes légitársaságoknál megengedett, míg mások nem tolerálják. Amit soha nem látnak szívesen az arcon, az a nagyon görbe vagy hiányzó fogak. Még ha átmenetileg hiányzik is egy foga, valószínű, hogy a légiutas-kísérő nem dolgozhat, amíg azt el nem rendezi.

A feltűnő haj nem megengedett

Azt, hogy egy légiutas-kísérő mit tehet a hajával, gyakran erősen korlátozzák. A légitársaságok közismerten tiltják az olyan stílusokat, mint a parkettafonás, top knot konty, a raszta és a mohikán friura. A természetellenes hajszíneket, például a rózsaszínt vagy a kéket is gyakran betiltják. A férfi légiutas-kísérők arcszőrzetének stílusát is korlátozhatják.

Nincs körömlakk divatos színekben

A légiutas-kísérők számára kötelező a manikűrözés. Körmeik hosszát és színét az egyes légitársaságok szabályai határozzák meg. Ez általában klasszikus manikűr, más néven francia stílusú manikűr.

A smink is kötelező.

A sminkelés is lehet kötelező dolog. Egyes légitársaságok például megkövetelhetik, hogy a légiutas-kísérők rúzst vagy szájfényt viseljenek. Ezt általában a női légiutas-kísérőktől várják el, és a másik oldalon néhány légitársaság arról ismert, hogy kifejezetten megtiltja a férfi légiutas-kísérőknek a sminkelést.

A repülőtéren magassarkút kell viselniük.

A különböző légitársaságok irányelvei eltérőek, de a legtöbb légitársaság kötelezi a légiutas-kísérőket, hogy a repülőtereken csak magas sarkú cipőben jelenjenek meg. Szépen és szalonképesen néz ki, bár nem túl kényelmes. A nők a repülőn a cipőt praktikusabbra és kényelmesebbre cserélik.

Nincs extra kiegészítő, de karórát mindenképpen kell viselni.

Csak minimális mennyiségű kiegészítő megengedett: ésszerű méretű fülbevaló, praktikus óra, és kezenként legfeljebb 2 gyűrű, beleértve a jegygyűrűt is. Bizonyos esetekben még az is szabály lehet, hogy a légiutas-kísérő kiegészítői soha nem üthetik egymást az egyenruhájával.

Milyen megjelenési követelmények vannak a te munkahelyeden? Képes lennél betartani a légiutas-kísérőkre vonatkozó szigorú előírásokat?