Életmód Érdekesség

10 szobanövény, amely lassan mérgezi az egészségedet

A szobanövények egyre népszerűbbek, mivel az emberek kis lakásokban élnek. Otthonuk díszítésénél az emberek végül olyan növényeket választhatnak, amelyekkel valóban vigyázniuk kell, különösen, ha az egészségüket veszélyeztetheti.

Mi megértjük, hogy egy szobanövény örömet és egy kis zöldet jelent az életünkben, de szeretnénk megóvni téged és családodat is a mérgezéstől. Vigyázat: az alábbi növények listája meglepetést okozhat neked!

1. Buzogányvirág (Dieffenbachia)

Annak ellenére, hogy gyönyörű színes levelei vannak, a dieffenbachia az egyik fő növény, amely mérgezéshez vezethet.

A véletlen expozíció hólyagokat okozhat a szájban, hasmenést, hányingert és hányást, égő érzést okozhat a szájban és a torokban, duzzanatot és fájdalmat okozhat.

2. Szobai szanszeviéria

A szobai szanszeviéria, közismertebb nevén „anyósnyelv”, házi dekorációra szolgáló beltéri növény. Ez a növény a szaponin nevű anyagot hordozza, amely lenyelve mérgező lehet.

Mivel a szaponinok hányingert, hányást és hasmenést okozhatnak, jobb, ha a háziállatokat távol tartjuk tőle!

3. ZZ növény

A Zamioculcas zamiifolia, vagy más néven „ZZ növény”, lenyelve fájdalmat, bőrirritációt és duzzanatot okozhat.

Ha kapcsolatba kerülsz vele, öblítse le az érintett területet folyó vízzel, és ha szükséges, fordulj orvoshoz.

4. Aloe vera

Az aloe növény sokféle felhasználási lehetőséget kínál, és jelenléte ezen a listán meglepetést okozhat neked! A tudósok szerint ez a növény olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hasmenést, allergiát és veseproblémákat okozhatnak.

5. Bársonyvirág

Lenyelés esetén a bársonyvirág, amely közismert nevén büdöske, gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat. A növény nedve bőrkiütéseket is okozhat.

6. Kúszó filodendron

A filodendron egy kalcium-oxalát nevű anyagot tartalmaz, amely fájdalmat és nyelési nehézségeket okozhat. Bár ez a növény gyönyörűnek tűnhet, ne felejtsd el távol tartani tőle a háziállatokat.

7. Tarkalevél (Caladium)

Szív alakú levelei szépek és barátságosnak tűnhetnek, de vigyázz, ez a növény veszélyes és mérgező lehet.

Ha állatok és gyerekek érintkeznek a caladium levelekkel, nyáladzás és légzési nehézségek léphetnek fel. Ezekben az esetekben a legjobb, ha kapcsolatba lépsz egy toxikológiai szakemberrel vagy egy mérgezéssel foglalkozó központtal, és mosd / töröld le az érintett területet.

8. Hegyescsúcsú futóka

A hegyescsúcsú futóka növények nagy, szép formájú levelei nagyon elegánssá teszik őket, ha otthoni dekorációról van szó.
Csakúgy, mint a fent említett növények, ebben a növényben is vannak olyan anyagok, mint a kalcium-oxalát, amelyek irritációt okozhatnak az ajkakon, a nyelven és a szájban, túlzott nyáladzást és akár hányást is okozhatnak.

9. Botkaktusz (Euphorbia tirucalli)

Bármennyire is gyönyörűnek tűnik, az Euphorbia tirucalli maró nedvvel rendelkezik, amely rendkívüli irritációt okozhat a bőrön és a szemen. Ezért kell ezt a növényt különös gonddal kezelni kesztyű és szemvédő használatával.

Ha a növény szembe kerül, bőrpír, viszketés és égő érzés jelentkezhet, sőt negatív hatással lehet az emberek látására.

10. Piros gyűszűvirág

Digitalis purpurea néven is ismert, ez a gyönyörű lila virág a díszkertekben van jelen, vagy szobanövényként használják.

Kevesen tudják, hogy levelei, virágai, sőt magjai tartalmaznak egy digoxin néven ismert anyagot, amely halálos kimenetelű lehet az állatoknak és az embereknek, akik lenyelik azt.

Mérgező hatása miatt ennek a növénynek az otthoni tartása meglehetősen nagy egészségügyi kockázatot jelenthet a körülötte élő emberek és állatok számára.

Aggaszt valami ezen a listán? Ha igen, és továbbra is szeretnéd megtartani ezeket a növényeket, csak tartsd távol a gyermekeket és a háziállatokat, és mindig viselj kesztyűt a gondozásuk során.

Van ezek közül valamelyik növényed otthon? Ha igen, tudasd velünk kommentben, és oszd meg tapasztalataidat!