Érdekesség

12 étterem, ahová csak egyetlen különleges étel elfogyasztásáért özönlenek az emberek

Vannak olyan éttermek, ahol az emberek készek arra, hogy heteket várjanak a foglalásra, és több száz kilométert megtegyenek, hogy odaérjenek. Amikor pedig egy étel megnyerően néz ki, a vendégek kétszeres örömet szereznek ételeikből, és készek még többet fizetni.

Az étteremkritikusok véleménye alapján szeretnénk bemutatni a legendás éttermek legkeresettebb ételeit. Bónuszként megmutatunk egy helyet az oroszországi Szentpéterváron, ahol kulináris remekművekből lakomázhatsz.

Gomba az „Inua” japán étteremből

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Reine (@lovesthefeed) által megosztott bejegyzés

Az Inua japán étterem 5 napig főzi a Maitake gombát, majd meggyfa lángon füstölik, Misóban párolják és sóban konzervált Sakura (japáncseresznye) szirmaival tálalják. Az étterem 2 évvel a megnyitása után 2 Michelin-csillagot kapott, köszönhetően német származású séfjüknek, Thomas Frebelnek.

Kombucha a “Mugaritz” spanyol étteremből

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mugaritz (@mugaritz) által megosztott bejegyzés

A virágos kombucha az egyik olyan étel, amellyel a spanyol Mugaritz étterem – amely a világ legjobb éttermei között a 7. helyet érte el – meglepi látogatóit. A desszertet a menü részeként kínálják, amely felkelti a kíváncsiságot: a kombucha mellett megtalálható egy fekete banán is garnélával és osztriga fagyival.

Taco a mexikói „Frida” étteremből

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Grand Velas Los Cabos (@grandvelascabos) által megosztott bejegyzés

A világ legdrágább tacója norvég rákból, wagyu marhahúsból, albínó viza kaviárból és fekete szarvasgombás Brie sajtból áll. Ezt az ételt a „Frida” étterem kínálja, a mexikói Grand Velas Los Cabos üdülőhelyen.

Csirke szójaszószban Szingapúrból

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

? HANS DANIALS ? (@eatandtreats) által megosztott bejegyzés

A legolcsóbb Michelin-csillagos étterem neve: „Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle (Hongkongi szójaszószos csirke rizs és tészta)”. Híressé vált a szójaszószos, csirkehús rizzsel tálalva, amely csak 2,20 dollárba (kb. 650 Ft) kerül. A Michelin-díj megszerzése után nagy sorok alakultak ki az étteremben, ahol néhányan több mint 2 órát töltöttek várakozással. De Chan, a tulajdonos nem tervezi az ételek árának emelését, mondván: “nem fair emelni őket csak azért, mert díjat nyertem”.

2 kilós steak egy texasi étteremből

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

DC Food Blogger (@lovetakeoutfood) által megosztott bejegyzés

Egy texasi étterem ingyen kínálja a specialitását, egy 2 kg-os steaket, azoknak, akik képesek egy órán belül megenni a teljes adagot. A nyertesnek nem kell kifizetnie a steak költségét, ami 72 dollár (kb. 21 ezer forint).

Bogyós gyümölcsös és céklás desszert a spanyol “Mugaritz” étteremben

E hatalmas, ehető, bogyókból és napon érlelt céklából készült buborékok létrehozásával Andoni Luis Aduriz séf egy évig kísérletezett.

A „Bras” francia étterem ’Gargouillou’ salátája

A Franciaországban található „Bras” étterem akár 60 hozzávalót is felhasznál egy ételhez: szirmok, zöldségek, virágok, magvak – mindegyiket külön főzik. Az összetevők évszaktól függően változnak. Lehet például páfrány, fehér borágó, fokhagyma, lóhere, karfiolszár, borsó, csicsóka, sarkantyúka, varjúköröm, csillagtök, sarjadékhagyma, endívia, csicseriborsó, rózsaszín retek, feketegyökér, paradicsom, újhagyma, havasi medvekapor és vargánya.

Desszertek a szentpétervári „Mickey & Monkeys” étteremből

Óriási túlméretes turmixok jelentik ennek az étteremnek a névjegyét, ahol nehéz a nap bármely szakában szabad asztalt találni. Amikor látogatást tervezel a „Mickey & Monkeys”-ba, próbálj igazán éhes lenni, hogy ne csak esztétikai, hanem gasztronómiai örömöt is élvezhess a mintegy 900 kalóriát tartalmazó hatalmas desszertjeikből.

Kávé, csésze helyett sárgarépában az ausztrál “Locals Corner”-ben

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Locals_Corner (@locals_corner) által megosztott bejegyzés

Ez az ausztrál étterem szeret kávét főzni és a legszokatlanabb csészékben tálalni azt. A sárgarépán kívül almában és avokádóban is felszolgálják.

Sóágyon sült hagyma vadgombával a dán „AOC” étteremben

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Restaurant AOC (@restaurant_aoc) által megosztott bejegyzés

Ez a modern skandináv étel helyi, szezonális termékek használatán alapul. A Michelin-csillagos (2 csillagos) koppenhágai székhelyű AOC étterem sSóágyon sült hagymát kínál vadgombával és borral.

Tápióka kókusszal és rákkal a „D.O.M.” brazil étteremből

Alex Atala, a „D.O.M.” 2 Michelin-csillagos étterem szakácsa rák, tápióka és kókusz felhasználásával készítette ezt a szokatlan ételt. Alex az amazóniai esőerdők megőrzéséért és az őslakosok jogainak védelméért folytatott harcáról ismert. Az éttermi menü tartalmaz még egy olyan összetevőt is, amely a Baniwa törzs számára hagyományos – amazóniai hangyákat.

Kagyló a San Francisco-i „Coi” étteremből

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Coi Restaurant (@coirestaurant) által megosztott bejegyzés

A 2 Michelin-csillagos „Coi” étterem kerüli azt a hagyományos módszert, ahogy a legtöbb étterem felszolgálja a kagylót. A kagyló rolád szalonnával, petrezselyemmel, fokhagymával és citrommal készül.

Bónusz: A híres „Cоcоcо” étterem Szentpéterváron, a New Holland-szigeten.

Így néz ki az „Anyukám kedvenc virága” elnevezésű rendkívüli desszertjük.

Mi a legszokatlanabb étel, amit valaha kipróbáltál?