Érdekesség

13 híresség, aki abbahagyta a húsevést, megosztotta, miért lett vegetáriánus vagy vegán

Különböző típusú diéták léteznek, amelyek alkalmazkodnak az egyes emberek preferenciáihoz. Vannak olyan hírességek is, akik a környezetért, az állatokért vagy az egészségükért aggódva úgy döntenek, hogy kiiktatják a húst az étrendjükből. Vannak, akik vegánok, mások vegetáriánusok, de mindannyiuknak megvan az oka, hogy miért vált a növényi alapú táplálkozás az életmódjuk részévé.

Szeretnénk elmondani, hogy néhány híresség miért döntött úgy, hogy lemond az állati eredetű termékekről, és miért kezd növényi alapú étkezésbe.

1. Katy Perry

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

KATY PERRY (@katyperry) által megosztott bejegyzés

2021 elején Katy Perry a Twitter-fiókján jelentette be, hogy 95%-ban készen áll arra, hogy teljesen vegán legyen. Bár döntésének okait nem ismerjük, az énekesnő azzal mutatta ki az élelmiszeriparral kapcsolatos aggodalmát, hogy befektetett az Impossible Foods nevű cégbe.

Ez a cég hús- és tejpótló termékek előállításával foglalkozik, hogy megszüntesse a hús és más állati eredetű élelmiszerek szükségességét.

2. Anya Taylor-Joy

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Anya Taylor-Joy (@anyataylorjoy) által megosztott bejegyzés

A híres Netflix-sorozat, A vezércsel színésznője elmondta, hogy 8 éves kora óta vegetáriánus. Azt is elmondta, hogy sokáig vegán volt, mert ez a legkörnyezettudatosabb választás, jelenleg azonban igyekszik vegánul étkezni, amikor csak tud.

3. will.i.am

A rapper és a Black Eyed Peas alapítója egészségügyi okokból kezdett el a vegán étrend felé haladni. Az énekes számára a vegánná válás jelentette a megoldást koleszterin- és magas vérnyomásproblémáira. Bár kezdetben nem az volt a motivációja, hogy elkerülje az állatok fogyasztását, elmondása szerint később rájött, hogy nincs szüksége rájuk ahhoz, hogy táplálkozzon.

4. Jessica Chastain

Jessica Chastain számára a vegánná válás nem olyasmi volt, amit ő maga akart, hanem az, hogy a testére hallgatott. A színésznő elmondta, hogy a húszas éveiben alacsony volt az energiája és nagyon magas a koleszterinszintje, így az egyik módja a probléma megoldásának az volt, hogy teljesen növényi alapú étrendre váltott.

5. Sia

Az ikonikus énekesnő, Sia 2014-ben nyilvánította magát vegánnak. Azóta aktivizmusával mutatja meg az állatok iránti szeretetét. Együttműködött például a PETA-val, hogy csökkentse a kóbor állatok számát, sőt, a „Free the Animal” című dalt is ő írta a kegyetlenségmentes divatot támogató kampányokhoz.

6. James Cameron

James Cameron azért döntött a vegánság mellett, mert aggódik a környezetért, és mert szerinte ez az étrend előnyös. Az elismert rendező biztosítja, hogy nem betegedett meg, mióta növényi alapú ételeket eszik.

Annyira elkötelezett e diéta mellett, hogy ő volt az egyik vezető producere a Radical Change című dokumentumfilmnek, amelyben a sportolók vegán étrendjéről beszél.

7. Evanna Lynch

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Evanna Lynch (@evannalynch) által megosztott bejegyzés

Amellett, hogy színésznő, Evannának van egy podcastja is, a The ChickPeeps, ahol igyekszik tájékoztatni az embereket a vegán életmódról, és nyíltan beszélgetni állatvédőkkel. A színésznő 11 éves korában lett vegetáriánus, mert nem szerette a húsevés gondolatát, 2014-ben pedig úgy döntött, hogy vegán lesz.

8. Sadie Sink

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sadie Sink (@sadiesink_) által megosztott bejegyzés

A Stranger Things fiatal sztárja 13 évesen lett vegetáriánus, miután megnézte a Food, Inc. című dokumentumfilmet a húsiparról. Jelenleg vegán, és fő motivációja, hogy étrendjével segítse az állatokat és a környezetet.

9. Lewis Hamilton

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

Amikor az autóversenyző, Lewis Hamilton úgy döntött, hogy növényi alapú étkezésbe kezd, 2 oka volt rá: a lehető legegészségesebb életmód és a bolygó károsításának elkerülése. Azóta is tartja ezt az étrendet, és olyan ügyekhez csatlakozott, amelyek a vegánságot népszerűsítik, mint például 2018-ban, amikor a Radical Change című dokumentumfilm vezető producere volt.

10. Ruby Rose

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ruby Rose (@rubyrose) által megosztott bejegyzés

A Batwoman-sorozatban főszerepet játszó színésznő bebizonyította, hogy a képernyőn kívül is szuperhős az állatokért. Ruby Rose gyerekkorában úgy döntött, hogy állati termékektől mentes étrendet követ, amikor megtudta, hogyan készül a cápauszonyleves.

11. Rooney Mara

Rooney Mara színésznő 9 éves kora óta próbált vegetáriánus lenni, de csak felnőttkorában döntött teljesen a vegánság mellett, miután videókat nézett az állati eredetű élelmiszerek előállításáról.

Valamivel később belépett a divatvilágba, amikor elindította vegán ruha- és kiegészítőmárkáját, miután rájött, milyen nehéz vegán ruhákat találni.

12. Joaquín Phoenix

Joaquin Phoenix 4 éves kora óta tudta, hogy nem akar többé állati eredetű termékeket fogyasztani, mert annyira sajnálta az állatokat. A színész gyakran használja ki befolyását arra, hogy az állatok jogairól és a környezetvédelemről beszéljen, ahogyan tette ezt a legjobb színésznek járó Oscar-díj átvételekor mondott beszédében is.

A színész olyan szervezetekkel működött együtt, mint a PETA, és ő volt a producere a Gunda című dokumentumfilmnek, amely a haszonállatok életét vizsgálja.

13. Billie Eilish

Valószínűleg nagyon kevés olyan ember van, aki soha nem evett húst, de Billie Eilish kivétel. Az énekesnő elmondása szerint vegetáriánusként nevelkedett, így nem esett nehezére vegánná válni. Billie számára a növényi alapú táplálkozás oka az állatok, akikhez, úgy tűnik, különös szeretettel viseltetik.

Te mit gondolsz ezeknek a hírességeknek az étrendváltásáról? Te is szívesen lemondanál a húsevésről? Mondd el nekünk, hogy miért.