Érdekesség

15+ megdöbbentő fotó, amely megmutatja a tudomány és a mindennapi élet közötti kapcsolatot

Talán tinédzserként mindannyian lustán lapozgattuk a kémia, fizika vagy biológia könyveket, és azt gondoltuk: „Miért lenne szükségem erre a tantárgyra az életemben? Végül is nem leszek tudós”. De a kapcsolat ezen érdekes tudományok és a mindennapi élet között valóban megvan, és erről ismét meggyőződhetünk, hála ezeknek az internetezők által talált felfedezéseknek.

Emeljük kalapunkat a kíváncsi emberek előtt, akiknek sikerült észrevenniük a szokatlan dolgokat és jelenségeket. Örömünkre szolgál az is, amikor meghallgatjuk, hogy mások világosan elmagyarázzák, miért történtek ezek a dolgok.

„A lányom tigrisének normál fényben határozott világos és sötét csíkjai vannak, de éjjellátón keresztül teljesen fehér.”

„A csíkok csak az infravörös sugárzás hatására tűnnek el.”

A tűzrakóhelyem fedelében megfagyott a víz, és ez a koszorú lett belőle!

A hópelyhek szintje ebben a lezárt kúp alakú díszben, fejjel felfelé és fejjel lefelé.

Volumetrika 2 képben elmagyarázva. © 23-chaos-theory / Reddit

„Kiderült, hogy a téglák nem azért repednek így, mert az épület régi.”

Bizonyára sokszor láttad már ezt, és az épület korának tulajdonítottad, de valójában ez történik, ha mészhabarcs helyett betont használunk. A beton keményebb, mint a tégla, így ha az épület csak kicsit is elmozdul, a tégla megreped.

Ez történik, ha a Washington-hegy tetején parkolsz.

A Washington hegy híres a gyorsan változó időjárásáról, és sokáig tartotta a legnagyobb szélsebesség rekordját. (A szerk. feljegyzése)

Ez történik, ha fát égetnek nagyfeszültséggel:

„Az üveg mérőpoharam megolvadt a mikrohullámú sütőben.”

Ez a 100 éves parfümös üveg UV fényben világít.

Úgy néz ki, mint az urániumüveg. © Dreaminggod05 / Reddit

„A hálószobám ablakán lévő rés egy lyukkamerává változott.”

Tehát alapvetően a kis lyuk beengedi a fényt kívülről. De mivel a fény egy felületről pattant vissza, majd a lyukba, a kép fejjel lefelé áll. Ugyanez történik az emberrel is a szemünkkel, de az agyunk megfordítja a képet, így az így az fejjel felfelé fordítva . © broken_banana_24 / Reddit

„A vadonatúj, soha nem használt ragasztómon valamilyen kristályok nőttek.”

Ezek nyilvánvalóan polivinil-acetát kristályok. Nagyon-nagyon menő. © RudeMutant / Reddit

Úgy tűnik, nem lehet keverni a Coke Zerót és a Fantát.

Az egész a különböző sűrűségekről szól. A Fanta magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot használ, a Coke Zero pedig alternatív édesítőszert. A Fanta sűrűbb. © stooph14 / Reddit

„Mindkét izzóm kiégett – az egyik fehér lett, a másik pedig fekete.”

A fehérebb izzóban valószínűleg az izzószál túlmelegedett és eltört, a keletkezett szikra pedig valószínűleg az izzó aljában lévő foszfor vagy kalcium lerakódását okozta az üvegen. A sötétebb izzó esetében valószínű, hogy valahol megtört az izzó, ami miatt levegő jutott be, és ennek következtében az izzószál valóban meggyulladt. A sötét anyag a spontán gyulladásból származó szénmaradvány. © cyranix / Reddit

„A barátnőm elejtette a telefonját, és a tokján lévő mágnes felszedett némi vasat a homokból.”

Ez a laminált papírtábla egy vízzel teli zacskóvá változott.

Ez azért van, mert a laminálás után továbbmentek, és lyukakat szúrtak bele. A laminálás nem áztatja el a papírt vagy ilyesmi. © amalgam_reynolds / Reddit

„Álltam egy darabig, és néztem, ahogy a nap felkel, és az árnyékok mozognak, a fagyos formák pedig fokozatosan eltűnnek.”

„Több hétig hagytam a paradicsomokat a pulton, hogy lássam, mi történik.”

Ezt hívják vivipary-nak („elevenszülés”): a magok még azelőtt elkezdenek fejlődni, hogy leválnának az anyanövényről. (A szerk. feljegyzése)

Mely szokatlan elméleteket sikerült saját tapasztalataiddal ellenőrizni?