Életmód Érdekesség

15 tipp, hogy tovább frissen tartsd a gyümölcsöket és zöldségeket

Néha, amikor élelmiszert vásárolsz, túl izgatott leszel, és egy kicsit dobsz mindenből a kosárba. A gyümölcsök és zöldségek tovább érnek, és sajnos végül sok mindent kidobsz, amit vásároltál, mert már nem lehet elfogyasztani.

A megfelelő élelmiszer-tárolás pénzt spórolhat neked és megakadályozhatja, hogy a gyümölcsök és zöldségek gyorsan megromoljanak. Fontos, hogy vedd figyelembe a lakóhelyed éghajlatát, mert ez is befolyásolhatja az élelmiszer érését. Minél nedvesebb és melegebb a hely, annál kockázatosabb néhány zöldség esetében.

Megosztunk veled néhány hasznos tanácsot, hogy az élelmiszereket sokkal tovább frissen tarthasd.

Nem hűtött

1. Csomagold be a banán szárát műanyag vagy alumínium fóliával

A banán etiléngázt termel az érési ideje alatt. A szárak műanyag vagy alumínium fóliával történő lefedésével megakadályozhatod, hogy a gyümölcs más részeire terjedjen, ezzel megakadályozva, hogy a gyümölcs húsa túl gyorsan megpuhuljon.

4-5 napig frissen tartja őket.

2. Helyezd a hagymát nylon harisnyába, csavard meg vagy köss csomókat mindegyikük között, hogy elkülönüljenek.

Túl sok nedvesség hatására a hagyma rövid idő alatt megrothadt. A legjobb, ha sötét, hűvös helyen tartjuk őket. Teheted őket nylon zokniba vagy harisnyába, amelyek lyukakkal vannak ellátva, és akaszd fel, hogy még tovább elálljon.

A tárolási időszak így legfeljebb 6-8 hónappal meghosszabbítható.

3. A fokhagyma az alacsony páratartalmú sötét helyeket szereti.

A fokhagyma tárolásának ideális módja, ha egy tárolóban vagy papírzacskóban, sötét és száraz helyre tesszük.

Ha a fokhagymát egyben hagyod, akár 2 hónapig is eltartható. Ha viszont gerezdekre szeded, a tárolási idő lerövidül 3-10 napra.

4. Petrezselyem, koriander, bazsalikom és spárga: a szárukat tedd egy vízzel teli edénybe, és hagyd szobahőmérsékleten (anélkül, hogy megmosnád őket).

Ha nem akarod őket hűtőszekrénybe tenni, fontos, hogy vízben tartsd őket, éppúgy, mint a virágokat.

Jó állapotban 4-5 napig elállhatnak.

5. Tartsd a burgonyát sötét és hűvös helyen.

Ne tedd műanyag zacskókba. Jobb, ha papír vagy hálós zsákba helyezzük őket. Egy másik lehetőség, hogy megőrizd őket, lehet egy rácsos doboz, amelynek az alját újság vagy nedvszívó papír borítja. Az ideális tárolási hőmérséklet 6,5 és 10,5 ºC között van.

A megfelelően tárolt, nyers burgonya 1-2 hétig eláll.

6. Ha az avokádó nem érett, fedjük le újsággal és tegyük egy papírzacskóba.

Ha az avokádó zöld, akkor a hűtőszekrénybe helyezése leállítja az érési folyamatot. Be kell csomagolni újságpapírba, és beletenni egy papírzacskóba. Ha azt szeretnéd, hogy még gyorsabban érjenek, helyezz egy banánt a zsákba.

Zacskóban: 3-5 nap alatt megérik
Zacskó nélkül: akár 7 napig is eltart
Zacskó és banán: 2-3 nap

7. A paradicsomot 10 ºC-nál magasabb hőmérsékleten kell tárolni az ízük jobb megőrzése érdekében.

Minél érettebbek a paradicsomok, annál koncentráltabb az ízük. Amikor a fagyasztóval érintkeznek és ezen a hőmérsékleten maradnak, elveszítik ízüket. A legjobb, ha 10 ºC feletti hőmérsékleten tartjuk őket.

A tárolási idő 3 héttől 2 hónapig terjedhet, attól függően, hogy milyen érettek a vásárláskor.

Hűtött

1. A (mosatlan) gombát tedd petrezselyemmel együtt egy papírzacskóba.

Fontos, hogy ne mosd meg a gombát, csak közvetlenül fogyasztás előtt. Vízzel érintkezve páratartalmat hozunk létre, mert nem száradnak meg teljesen. Javasoljuk, hogy papírzsákban tárold őket, és tegyél hozzá néhány petrezselyem ágat. Antioxidánsként működik, és megakadályozza a foltok megjelenését. Ezután a hűtőszekrénybe kell helyezni őket.

Tárolási idő: 3-5 nap

2. Fertőtlenítsd az epret ecettel anélkül, hogy eltávolítanád a szárat.

Jobb, ha az epret csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, különben elnyelik a vizet és elkezdenek puhulni, felgyorsítva az érési folyamatot. A fertőtlenítéshez 1 rész ecetet és 2 rész vizet használhatsz. Fontos, hogy meggyőződj róla, hogy nincs közöttük penészes szamóca, mert azok tönkretehetik a többit. Ha fagyasztani szeretnéd, távolítsd el a szárát és helyezd légmentesen záródó zacskóba. Ha a hűtőszekrényben maradnak, tedd őket egy szűrőedénybe.

A hűtőszekrényben: 5-6 napig tartható el
A fagyasztóban: 2-4 hónapig

3. Csomagold be a salátát, a spenótot vagy fodros kelt (fertőtlenítés után), hogy frissen tartsd őket.

A leveleket nagy mennyiségű hideg vízzel mosd meg. A hűtőszekrényben való tárolás előtt győződj meg róla, hogy teljesen szárazak. Teheted őket műanyag tartályba vagy légmentesen záródó zacskóba. Fontos, hogy nedvszívó papírral jól tekerd be őket, mert ez felszívja a maradék vizet.

Ha megfelelően tárolod őket, 1–2 hétig jó állapotban maradnak.

4. Ha már felvágtál egy citromot, ne hagyd, hogy a másik fele a szemétbe kerüljön. Csomagold alumínium fóliába, vagy szórd meg sóval.

Néha csak a citrom felét használjuk, és végül a másik felét kidobjuk a szemétbe. A legjobb dolog amit tehetünk, hogy alumínium fóliába csomagoljuk. Egy másik alternatíva, hogy sót szórunk a gyümölcshúsra és hűtőszekrényben tároljuk. Használat előtt csak jól le kell öblíteni.

Egész: 2 hétig
Fél: legfeljebb 3 nap, színének vagy ízének megváltoztatása nélkül

5. Ne engedd, hogy az avokádó oxidálódjon, miután kettévágtad

Annak megakadályozására, hogy elveszítse a zöld színét és megfeketedjen, tegyél néhány csepp citromot a húsára, vagy egy kis étolajjal kend le a fél avokádót. Egy másik alternatíva az, hogy a tartály alját hagymával kibéleljük, majd ráhelyezzük az avokádót vágott felével felfelé.
+
1–2 napig megtartja a színét.

6. A hámozott burgonya megőrzéséhez tedd őket egy ecetes vízzel teli edénybe.

A frissen hámozott burgonya hamarosan szürke színűvé válik. Ennek megakadályozása érdekében tedd őket egy edénybe, fedd le vízzel, adj hozzá néhány csepp ecetet, és tárold a hűtőszekrényben.

Tárolási idő: 3-4 nap

7. Ha a banán már nagyon érett, akkor a fagyasztóba teheted, hogy smoothie-ként használhasd

Ahhoz, hogy az érett banánt jó állapotban tartsd, távolítsd el a héját, vágd félbe, és helyezd őket egy légmentesen záródó zacskóba. Ezután tedd őket a fagyasztóba.

Így 2-3 hónapig eltarthatók.

8. Készíts kockákat tele ízzel, korianderrel, petrezselyemmel, bazsalikommal vagy bármely más fűszernövénnyel vagy ehető növénnyel.

Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a fagyasztót a fűszernövények megőrzésére használd. Finoman aprítsd fel a használni kívánt fűszernövényeket, és pakold be őket a jégkocka tálcák rekeszeibe. Adj hozzá olvasztott vajat (hagyjuk lehűlni fagyasztás előtt) vagy extra szűz olívaolajat.

Tárolási idő: 2 héttől 1 hónapig terjed

Bónusz: A színek fontossága

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy napi 400 g gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Fontos, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása változatos legyen, mivel olyan tápanyagokat biztosítanak a szervezetnek, amelyek segítenek megelőzni a betegségeket.

A gyümölcsök és zöldségek színei különleges tulajdonságokat jeleznek:

Zöld: A, C, K vitamint, folsavat, magnéziumot, kalciumot, rostot és klorofillt biztosít. Tápanyagainak köszönhetően javítja a máj működését, felgyorsítja az anyagcserét és elősegíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést.

Vörös és lila: megakadályozza a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és likopint tartalmaz, amely csökkenti a rák és a cukorbetegség kockázatát az immunrendszer erősítése mellett. Magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, és harcolnak a memóriavesztéssel.

Narancs és sárga: sok C-vitamint tartalmaznak. Javítják a bőrt, megakadályozzák a látási problémákat, és megakadályoznak bizonyos betegségeket, mint például az influenza és a rák.

Fehér: olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a szelén, és javítja az immunrendszert. Megakadályozza a folyadék visszatartását és megvédi az izmokat.

Hogyan őrzöd meg gyümölcseidet és zöldségeidet? Milyen tippet adnál hozzá a listához? Mondd el nekünk kommentben.

via