Életmód Érdekesség

8 hétköznapi dolog, amit valójában nem kell megvennünk, mert magunk is elkészíthetjük őket

Néha rengeteg lehetőséget figyelmen kívül hagyunk, hogy pénzt spóroljunk, és gyakran nem is vesszük észre, hogy valójában megtehetjük. Még ha a barkácsolás 5-10 percet vesz is igénybe, akkor is bemegyünk egy boltba, és csak megszokásból vásárolunk dolgokat. Pedig ha elkezdjük számolni és összeadjuk az összes vásárlásunkat, rájöhetünk, hogy valójában elkerülhettük volna őket, ha elkészítjük a saját olcsó változatukat.

szeretnénk néhány ötletet adni, hogyan végheted meg a környezetet és takaríthatsz meg egy szép kis pénzösszeget.

1. Műanyag fólia

A National Geographic szerint a műanyag fólia hozzájárul a környezetszennyezési válsághoz, és nem lehet könnyen újrahasznosítani. Az ételed potenciálisan káros vegyi anyagokkal szennyeződhet, ha a hőmérséklet elég magas. Miért kockáztatnál, ha választhatsz környezetbarát csomagolást, amely egy életen át kitart. Készítheted pamutból, vagy választhatsz egy divatos méhviasz csomagolást.

2. Papírtörlő

A papírtörlők megvásárlása minden héten sokba fog kerülni, bár lehet, hogy nem úgy tűnik. Szerencsére használhatunk környezetbarátabb és olcsóbb változatot is. Készítsünk saját „papírmentes” törülközőket, és elfelejthetjük a papírvásárlást. Nem kell drága anyagot venned, akár régi ruhák is megteszik!

3. Szájvíz

Bár megelőzhetik a fogszuvasodást vagy a rossz leheletet, mégis vannak veszélyei. A kereskedelmi forgalomban kapható szájöblítők károsítják a szájüregi mikrobiomot, növelik a fogérzékenységet, sőt, még fogfoltokat is okozhatnak. A mellékhatásokat elkerülheted, ha természetes összetevőkből magad készítesz szájvizet, ráadásul nem is drága mulatság.

4. Arctisztító vattakorongok

Bár az eldobható arctisztító korongok pamutból készülnek, mégis műanyagot tartalmaznak. Ráadásul ha minden nap sminkeled magad, előfordulhat, hogy hetente egy csomag korongot veszel. Jobb, ha készítesz 4-5 párnát, és addig használod őket, amíg el nem kopnak.

5. Állateledel

Sosem tudhatod biztosan, hogy a háziállateledel tartalma ártalmatlan-e négylábú barátodra. Legtöbbször GMO-s, és rengeteg cukrot, mesterséges adalékanyagot és hússzármazékot tartalmaz. A dolgok biztonságosabbá és egyszerűbbé válnak, ha magad készíted el az állateledelt. Te tartod kézben a dolgokat, és tápanyaghiány esetén hozzáadhatsz bizonyos összetevőket, amelyekből kedvenced hiányt szenved.

6. Zsemlemorzsa

A zsemlemorzsát nagyon könnyű elkészíteni, de valamiért mégis készet vásárolunk. Pedig 5 perc alatt elkészítheted, és több jut belőle, mintha megvennéd. Fogj néhány szikkadt kenyeret, tépd darabokra, és dobd be a konyhai aprítóba. Ha nincs ilyen géped, akkor pirítsd meg a kenyeret először kenyérpirítóban vagy sütőben, majd reszeld le egy reszelővel.

7. Mosogatószivacs

A szivacsok általában egy hét után büdösek és rettenetesen baktériumosak lesznek. Bár ez az újrahasználhatóakra is igaz, de legalább ki tudod mosni őket, és nem kell pénzt pazarolnod a súrolószivacsokra. Az eldobható szivacsokat nehéz tisztán tartani, mivel gyorsabban elhasználódnak, és a súroló rész később lejön róluk.

8. Betétek

Az eldobható betétek nem csak a környezetre, de az egészségedre is veszélyesek lehetnek. Nem ritka, hogy a betétek fehérítés vagy tisztítás után mérgező dioxinokat tartalmaznak. Mi több, titkos mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek nem szerepelnek a címkéken – aceton, sztirol és egyéb dolgok. Készítsd el magadnak az újrahasználható betéteket, spórolj havonta rengeteg pénzt, és védd az egészségedet.

Te mit készítesz magadnak, és mit nem veszel soha? Mik azok a dolgok, amiket egyszerűen nem tudsz helyettesíteni?

via