Érdekesség

4 ok, amiért nem jó ötlet éhesen lefeküdni

Az éhezés negatív hatással van a tanulásra és a munkavégzésre, sőt depressziót is okozhat. Sokan még mindig azt gondolják, hogy éhesen lefeküdni jó ötlet, mert ez segíthet a fogyásban. De a tudomány bizonyította az ellenkezőjét, és még az éhezés további mellékhatásait is észrevette.

Meglepődtünk, amikor megtudtuk, miért rossz éhesen lefeküdni, és olyan okokat találtunk, amelyektől meggondolhatod magadat.

1.Izomtömeget veszíthetsz.

Azok számára, akik próbálnak izomtömeget növelni, a szakemberek szerint az éhezés rossz választás. Lehet, hogy kihagyod a vacsorát, de szükséged van tápanyagokra, hogy a fehérjét izommá alakítsa. Jó, ha kihagyod a késő esti nassolást, de ne stresszeld a testedet, mert esténként és éjszaka mindig éhes lesz.

2.Gyarapodhat a súlyod.

Igen, ennek ellenkező hatása is lehet. Ellentmondásosak azok a tanulmányok, amelyek népszerűsítik, hogy fogyhatunk azáltal, ha nem eszünk lefekvés előtt. Tehát a negatív oldal az lehet, hogy kihagyod az étkezését, majd jól teletömöd magadat, mert annyira éhes vagy. Más szóval: az étel kétszer olyan csábítóvá válik, és hirtelen fennáll annak a veszélye, hogy teletmöd magadat. Ebben az esetben sokkal valószínűbb, hogy hízni fogsz.

Az az állítás, miszerint az anyagcserénk éjszaka lassabb, ellentmondásos, és nincs bizonyíték erre. Ez azonban nem azt jelenti, hogy hatalmas adagot kell enni közvetlenül lefekvés előtt. A 2-3 órával lefekvés előtt való étkezés rendben van, ha egészséges az étel.

3.Rosszabbul aludhatsz.

Legtöbbünk valószínűleg már feküdt le éhesen. A gyomrod korog, és az egyetlen gondolatod, hogy kibírod-e reggeliig. Ebben az állapotban sokkal több időt vesz igénybe az elalvás, tehát ha jól akarsz aludni, akkor ne éheztesd magadat a szakemberek szerint. Ha éhesnek érzed magadat, pirítós helyett legalább egyél egy uborkát és igyál egy kis vizet, ha már lefeküdtél.

4.Elveszítheted az energiádat.

Ha nem eszel, akkor nincs „üzemanyagod” ahhoz, hogy aktív maradj a nap folyamán. Ez egy régi szabály. Nagyon fontos, hogy reggel jól érezzük magunkat, mert dolgozni kell mennünk, és az agyunknak aktívnak kell lennie. A kutatók észrevették, hogy az éhezés számos mellékhatása káros lehet, mint például a fáradtság és a depresszió. Ha úgy döntünk, hogy éhesen fekszünk le este, és energiaveszteséggel és rossz hangulattal ébredünk fel, ez munkahelyi szempontból káros lesz.

Mi a véleményed a lefekvés előtti étkezésről? Hány órával lefekvés előtt próbálsz meg már nem enni? Kérjük, oszd meg velünk a gondolataidat!