Életmód

5 jele annak, hogy nem mozogsz eleget

Manapság gyakran tervezzük, hogy kicsit tovább dolgozunk az irodában, holnapra Netflix-maratont tervezünk, túl lusták vagyunk bevásárolni, ezért online rendelünk ételt. Ezekkel a modern kütyükkel hihetetlenül lusta otthonülőkké válunk. Nem meglepő, hogy a testünk elkezd pánikolni, és azt üzeni, hogy tulajdonképpen ideje lenne vigyázni magunkra.

Segíteni szeretnénk megfejteni a tested jeleit, hogy megpróbáljuk egy kicsit könnyebbé és egészségesebbé tenni az életedet.

1. Puffadtak a szemeid.

A mozgásszegény életmód a vízvisszatartás egyik fő kiváltója. A puffadt szemek a hosszan tartó vízszintes helyzetben való tartózkodás miatt jelennek meg. Az alvás tehát mégsem olyan ártalmatlan. A legjobb megoldásnak a jógát tartják. Az ászanák nyomást gyakorolnak a fejre és fokozzák a vérkeringést. Ha egyszer elkezdesz némi mozgást beépíteni a napi rutinodba, a puffadt szemek többé nem jelentenek problémát.

2. Székrekedésed van.

A mozgás fontos a rendszeres bélműködéshez. Ha az időd nagy részét ülve töltöd, több időbe telik, amíg az ételek átjutnak a vastagbélen. Következésképpen a székletedből a szervezeted által felszívott víz mennyisége korlátozott, ami székrekedést okoz. A rendszeres mozgás javítja az emésztőrendszer hatékonyságát. Már egy egyszerű, napi többszöri 5 perces nyújtózkodás is megelőzheti a székrekedést.

3. Feledékeny vagy.

Ha gyakran érzed úgy, hogy egy-két gondolat csak úgy kicsúszott a fejedből, érdemes megfontolnod, hogy mozogj egy kicsit. Egy tanulmány megállapította, hogy a mozgásszegény életmódot folytató embereknél strukturális változások mutatkoznak az agyban a mediális halántéklebeny területén. Ez a lebeny felelős a memorizálási képességünkért. A testmozgás bizonyítottan javítja a memóriát. Nem meglepő, hogy az agy szerkezete növekszik, ha fittebbé válunk.

4. Fájnak a térdeid.

A mozgás a titka a feszes ízületek fellazításának. A testmozgás enyhítheti az ízületi gyulladás és az osteoarthritis tüneteit, különösen az alacsony terhelésű aerobic-gyakorlatok. A krónikus térdfájdalmakkal küzdő betegeknek ajánlott egy edzésprogram. A rendszeres edzéssel az izmok megerősödnek és rugalmasabbá válnak.

5. Cukor utáni sóvárgás jelentkezik.

A fizikai aktivitás tökéletesen leküzdi a cukor utáni sóvárgást. Felturbózza az energiádat, és endorfint szabadít fel, ami általános boldogságra ösztönöz. A boldogsághormonok viszont jelentősen csökkentik a cukor utáni sóvárgást. Az elegendő mozgás a nap folyamán távol tartja a depressziót. Tehát, ha nincs depresszió vagy rossz hangulat, nem kell fagylaltot falni!

Sokat mozogsz? Észrevetted magadon a fenti jelek valamelyikét?