Életmód Érdekesség

6 japán titok, amivel hosszabb és egészségesebb életet élhetünk

Japán a világ összes országa között az 1. helyen áll a várható élettartam tekintetében. Ha Svájcban az átlagos élettartam körülbelül 83,4 év, akkor Japánban 84,3 év. A lényeg azonban nem csak az, hogy sokáig éljünk, hanem az is, hogy boldogan és egészségesen éljünk.

Mi megtapsoljuk a japán embereket azért, ahogyan nyugdíjas koruk után is élvezik az életet, és találtunk néhány titkot, amit a test fiatalon tartására használnak.

1. Minél kisebb, annál jobb.

A japánok hisznek abban, hogy a kisebb adagok lassabb evésre sarkallnak. Ez az, amit valójában jobban meg kell értened, ha már jóllakott vagy, vagy ha még nem. Egy nagy tányér helyett részesítsd előnyben a sok kis tányért. Ez segíthet abban, hogy ne edd túl magad, és ennek következtében megőrizd az egészséges testsúlyodat.

2. Egyél addig, amíg 80%-ban tele nem leszel.

A túl gyors evés nem ajánlott, mert az evés megkezdésétől számítva körülbelül 20 percbe telik, mire az agyad elküldi a jóllakottság jeleit. A japánok ismerik ezt a tényt, és egy egyszerű szabályt alkalmaznak: csak addig esznek, amíg 80%-ban tele nem lesznek, vagy csak 10 részből 8-at esznek meg. A maradék ételt nem kell kidobni, csak vidd magaddal, vagy tedd a hűtőbe.

3. Fogyassz egy teáskanálnyi olajat és 0,9 gramm sót.

Nagano Japán egyik legegészségesebb régiója. Az élettartam ott körülbelül 80-87 év. Egy felmérés szerint a naganói lakosok átlagosan napi 15,1 gramm sót fogyasztottak, és ez a mennyiség rossz hatással volt az egészségre. Ehelyett azt javasolják, hogy a sófogyasztást csökkentsük 0,9 grammra, és fogyasszunk egy teáskanálnyi étolajat.

4. Inkább a sétát részesítik előnyben az edzéssel szemben.

Igen, köztudott, hogy a japánok szeretnek egész életükben aktívak maradni. Az egyik kedvenc sportjuk a séta. Közben még beszélgetni is tudnak, így ez a haszon és az élvezet kombinációja: „Sétálsz, beszélgetsz, mozogsz, és ez segít a közösségi érzés kialakításában”.

5. Egyél tofut.

A tofu szintén megkülönböztető jegye a japán étrendnek. Nem csak vegán, de rugalmasan tartja a bőrödet, így fiatalabbnak tűnsz. Ráadásul a tofu csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát, és segít az egészséges testsúly fenntartásában (ha nem esszük túl magunkat más típusú ételekkel).

6. Vegyünk gőzfürdőt vagy zuhanyozzunk.

A gőzfürdőzés rituáléja nemcsak pihentető, de jót tesz az egészségünknek is. Még egy dolog – használjunk olyan illóolajokat, amelyek segítenek a bőrnek. Vigyázzunk, hogy ne maradjunk sokáig, különben túlmelegedhetünk. A tökéletes szaunahőmérséklet legjobb mutatója a saját testünk. Mindenekelőtt kellemesnek kell lennie.

Milyen kort szeretnél megélni? Szerinted áldás vagy átok lenne a halhatatlanság?