Életmód

6 jele annak, hogy fülgyulladásod van, és hogyan előzheted meg azt

A fülgyulladást leginkább a gyerekekkel hozzák összefüggésbe, de a valóságban a felnőttek 20%-át érinti. Ez teljesen normális, hiszen a felnőtteket ugyanúgy megfertőzhetik a baktériumok és vírusok, mint a gyerekeket. És úgy tűnik, hogy a gyenge immunrendszerrel és fülgyulladással rendelkező emberek azok, akiknek sokkal óvatosabbnak kell lenniük. A lényeg az, hogy a fülgyulladás nagyon kellemetlen, és azonnal fel kell tudni ismerni, hogy gyorsan kezelhető legyen.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet a fülgyulladás tüneteire, és arra, hogy miként előzheted meg. Emlékeztetnünk kell azonban arra, hogy bármilyen orvosi probléma esetén mindig beszélj orvosoddal a megoldás érdekében.

1. Viszketés

Kezdődhet enyhe viszketéssel a fül belső csatornáján, és súlyosabbá válhat, ahogy a fertőzés kezeletlenül marad.

2. Vörösség a fül belső és külső oldalán

Enyhe bőrpírral kezdődhet a belső hallójáraton. Ha azonban előrehalad, a bőrpír nemcsak a fül belsejében, hanem a fül külső oldalán is feltűnőbbé válhat.

3. Kellemetlenség vagy fájdalom

Eleinte általános fájdalmat érezhetsz a füledben – különösen a fülcimpa meghúzása vagy a fül tragusának nyomása után. Egy idő után úgy érezheted, mintha a füled tele lenne valamivel. Súlyosabb esetekben a fájdalom áttevődik az arcra, a nyakra vagy a fej oldalára.

4. Szagtalan folyadék távozása

A többi tünethez hasonlóan a szagtalan folyadék eleinte nagyon kevés lehet, de ahogy a fertőzés tovább növekszik, kezdhet túlzott mértékűvé válni.

5. Tompa hallás vagy csengés

Ez a tünet enyhe esetekben nem biztos, hogy fennáll, de súlyosabb esetekben a hallásod is károsodhat. Úgy érezheted, hogy nem hallod olyan jól a dolgokat, mint korábban, vagy megállás nélküli csengést érezhetsz a füled mélyén.

6. Duzzadt nyaki nyirokcsomók

Ha a fertőzés kezeletlen marad, a nyirokcsomóid láthatóan megduzzadhatnak. Ez lázat is okozhat, mivel valószínűleg az egész hallójáratod teljesen elzáródott.

HOGYAN ELŐZHETED MEG

1. Ne használj fültisztító pálcikát vagy idegen tárgyakat.

A fültisztító pálcikák talán képesek megtisztítani a füled falát, de a fülzsírt még mélyebbre nyomják. Ha azt veszed észre, hogy a használatuk kellemetlenséget okoz, akkor teljesen hagyd abba a használatukat. Emellett érdemes elkerülnöd, hogy idegen tárgyakkal, például kulcsokkal, hajtűkkel vagy gemkapcsokkal vakard a füledet. Ezek szintén mélyebbre nyomhatják a fülzsírt, irritálhatják a bőrt, és akár fel is törhetik azt.

2. Használj úszósapkát vagy füldugót

Vannak, akik hajlamosabbak a fülgyulladásra, ezért érdemes néhány intézkedést megtenned, ha közéjük tartozol. Kezdheted azzal, hogy úszósapkát viselsz, hogy megakadályozd a víz bejutását a füledbe. Megpróbálkozhatsz a füldugók felhelyezésével is, ha azokat kényelmesnek érzed a füledben. Bármikor megkérdezheted kezelőorvosodat, hogy milyen egyéb óvintézkedéseket tehetsz.

3. Tartsd szárazon a füledet egy hajszárító segítségével.

Miután kiszálltál a vízből, győződj meg róla, hogy a lehető legjobban megszárítod a füleidet, mégpedig úgy, hogy megdöntöd a füleidet, és törölközővel tisztítod meg őket. A fejed megdöntésével és a fülcimpád különböző irányokba való húzásával segítesz a víz biztonságos távozásában a füledből. Ha még mindig úgy érzed, hogy víz van a füledben, miután hazaértél, használhatsz hajszárítót a szárításhoz. Ügyelj arra, hogy alacsony sebességre és alacsony hőfokra állítsd.

Szenvedtél már valaha fülgyulladásban, és ha igen, mennyi időbe telt, mire túljutottál rajta? Felkerested az orvost, vagy a vény nélkül kapható módszereket választottad?

via