Életmód

6 nem nyilvánvaló dolog, ami megtörténhet, ha rágod a körmödet

Gyakran rágjuk a körmünket, amikor szorongást érzünk, unatkozunk vagy csak elfoglaltan kell tartanunk a kezünket. Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy a világ népességének közel 30%-a hajlamos erre. Sajnos van, amikor a körömrágás több kárt okozhat, mint hasznot. Ha te is gyakran kapod magad körömrágáson, akkor itt a legjobb alkalom, hogy felhagyj ezzel a szokásoddal.

Kutattuk egy kicsit a témát, és részleteket találtunk arról, miért kell visszafognunk a körömrágást, bármennyire is megnyugtató ez néhányunk számára.

1. Károsíthatja a fogainkat.

Lehet, hogy a fogaid sokkal keményebbek, mint a körmeid, de a körömrágás maradandó károsodást okozhat a fogadban, sőt az ínyedben is. A fogak és a körmök közötti gyakori súrlódás miatt fogaid letörhetnek vagy megrepedhetnek. Emellett valószínűbb, hogy a fogaid elmozdulnak a helyükről, vagy meglazulnak és kihullanak.

2. Rossz leheletet okozhat.

Szinte lehetetlen eltávolítani az összes csírát és szennyeződést a körmünkről, még gyakori kézmosás mellett is. Ez azt jelenti, hogy a körmünk alatt rejtőző baktériumok könnyebben bejuthatnak a szánkba a köröm rágásakor. Ezek a baktériumok meghúzódhatnak és elszaporodhatnak a szánkban, ínybetegségeket vagy rossz leheletet okozva.

3. Hasmenéshez vezethet.

A szánkban élő baktériumok elég rosszak, és a gyakori körömrágásból származó baktériumok végül utat találhatnak a beleinkbe. Ezek a baktériumok gyomor-bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak, amelyek hasi fájdalmat és hasmenést eredményezhetnek.

4. Hajlamosabbá tehet a megfázásra.

Minden olyan tevékenység, amely az arc megérintésével jár, növeli a betegség terjedésének esélyét. Vannak emberek, akik ösztönösen rágják a körmüket, és csak később veszik észre. Ez azt jelenti, hogy hajlamosabbak a mikrobiális érintkezésre, például a nátha vírusával.

5. Kiütésekhez vezethet az arcodon.

A körmünk rágása mikroszkopikus repedéseket okozhat a körmünk körüli bőrben is, ahová a szemölcsöket okozó vírusok bejuthatnak. Ezután a vírus érintés útján vagy a köröm rágásakor átvihető az ujjakról vagy a körmökről, az arcra. Ez arc szemölcsökhöz vezethet, különösen az ajkak közelében.

6. Krónikus fejfájást okozhat.

A körmét rágó embereknél nagyobb az esély az alvás közbeni fogcsikorgatás kialakulására, vagy a nem szándékos fogcsikorgatásra. Az alvás közbeni fogcsikorgatásban szenvedők állkapocsfájdalmat, megfeszült izmokat, arc körüli fájdalmat és krónikus fejfájást tapasztalhatnak.

A körömrágás abbahagyása nem egyik napról a másikra történő folyamat, de vannak olyan módszerek, amelyek segítenek ellenállni a késztetésnek, például beboríthatod valamivel az ujjaidat, vagy elfoglalhatod őket egy toll kattintgatásával. Vannak olyan speciális körömlakkok is, amelyek keserű ízűek, hogy elvegyék a kedvedet a körömrágástól.

Tapasztaltad már más ’nem túl nagyszerű’ hatását a körömrágásnak? Mit szoktál tenni azért, hogy minimalizáld a körmöd rágását?