Érdekesség

6 tulajdonság, amit csak az édesapádtól örökölhetsz

Biológiaórán megtanultuk, hogy DNS-ünk 50%-át édesanyánktól, 50%-át pedig édesapánktól örököljük. Ez a biológiai tény azonban nem jelenti azt, hogy mindkét szülő ugyanannyi fizikai és genetikai tulajdonságot ad át gyermekének. Valójában a gyermekek 60%-kal nagyobb valószínűséggel örökölnek aktív tulajdonságokat az apjuktól, egyszerűen azért, mert a természet ezeket a géneket részesíti előnyben.

Alaposan megvizsgáltuk ezt a biológiai jelenséget, és összegyűjtöttük neked azt a 6 gént, amelyek nagyobb valószínűséggel származnak az apai oldalról.

1. Magasság

Ismerős a mondás, miszerint „olyan magas, mint az apja”? Úgy tűnik, ezt az állítást tudományosan is alátámasztják. Az ember magasságát legalább 700, mindkét szülőtől örökölt genetikai variáció határozza meg. Úgy tűnik azonban, hogy mindkét szülő magassági génje kissé eltérő módon működik. Az apa génjei például fontosak a növekedés serkentésében és így a magasságban.

2. Görbe fogak

Abban az esetben, ha az apának rossz a fogazata, a gyermeknek nagyobb valószínűséggel kell gyakrabban fogorvoshoz fordulnia, mint társainak, még akkor is, ha az anyának remek fogsora van. A fogzománc károsodásától kezdve a fogszuvasodásig és a kettő közötti összes fogászati problémán át, minden egyenesen az apa szájából származhat.

3. Nem

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

David Beckham (@davidbeckham) által megosztott bejegyzés

Az apák 100%-ban felelősek újszülöttjük neméért. Az X és Y kromoszómák, közismert nevükön a nemi kromoszómák határozzák meg a gyermek nemét. A lányok egy X kromoszómát örökölnek az apjuktól, ami XX genotípust eredményez, a férfiak pedig egy Y kromoszómát örökölnek az apjuktól, ami XY genotípust eredményez. Mivel az anyák csak X kromoszómákat adnak át, az apák teljes mértékben irányítják a nemet.

4. Gödröcskék

Sok kultúrában a gödröcskéket a szépség és a vonzerő jelének tekintik. A tudósok azonban a gödröcskéket olyan hibaként írják le, amely az arcizmok megrövidülése miatt keletkezett. A gödröcskékről feltételezik, hogy öröklődnek, mivel domináns genetikai tulajdonság, és gyakrabban öröklődnek az apától.

5. Ujjlenyomatok

Nincs 2 pontosan egyforma ujjlenyomat, mivel ezek egyedi mintázatúak. Ennek ellenére a baba ujjlenyomata hasonlíthat az apjáéra! Az ujjlenyomatminták apánktól örökölt genetikai tulajdonságok.

6. Tüsszentés

Sokan ismerünk legalább egy olyan embert, aki kontrollálatlanul tüsszög, ha a napba vagy más erős fénybe bámul. Nos, ez is egy olyan genetikai tulajdonság, amelyért az apa a felelős. Ezt az állapotot Achoo-szindrómának nevezik, és nagyobb valószínűséggel öröklődik apai ágon.

Te (vagy gyermeked) kire hasonlít leginkább, anyára vagy apára? És ami még fontosabb, szerinted az anyatermészet igazságos?