Életmód Érdekesség

7 dolog, ami derékfájást okozhat, és hogyan kerüljük el őket

Ha fáj a hátad, nem vagy egyedül. A dolgozó emberek fele ismeri ezt a bosszantó fájdalmat a hát alsó részén. És bár sokan a gyógyszeres kezelést választják a fájdalom enyhítésére, ez nem mindig a leghatékonyabb módja a fájdalom kezelésének. Valójában néhány napi szinten végzett dolog megváltoztatása segíthet abban, hogy a problémát a gyökerénél szüntessük meg.

Úgy döntöttünk, hogy közelebbről megvizsgáljuk azokat a látszólag ártalmatlan napi szokásokat, amelyek végül kicsavarhatják a gerincünket.

1. Szűk szoknyákat és magas sarkú cipőket viselsz.

Bár a ceruzaszoknyák elcsavarhatják a fejeket, fájó hátat is okozhatnak. A szűk szoknyák korlátozhatják a csípőd mozgását, ami megterheli a gerincedet. Ugyanez történik, ha magas sarkú cipőt veszel fel: ezek a cipők természetellenes magasságba helyezik a lábadat, ami viszont a hát alsó részén lévő izmok elmozdulását okozza. Ahhoz, hogy egészséged feláldozása nélkül élvezd a divatot, válassz olyan szoknyákat, amelyekben a lábaid szabadon mozoghatnak, és válassz olyan cipőt, amelynek sarka nem haladja meg az 5 centimétert.

2. Gyakran iszol üdítőt.

A cukros italok kortyolgatása nem a legegészségesebb módja annak, hogy fenntartsd az energiádat, és számos más egészségügyi kockázat mellett a hátfájásodat is ronthatják. A cukros üdítők fogyasztásának szokása vesekövekhez vezethet, amelyek komoly fájdalmat okozhatnak a hátadban. A szénsavas italok fogyasztása emellett ahhoz vezet, hogy a gázok megrekednek az emésztőrendszeredben, és nyomást gyakorolnak a gerincedre. Ha egy pohár kóla elfogyasztása után fáj a hátad, lehet, hogy itt az ideje elgondolkodni azon, hogy növeld a vízfogyasztásodat.

3. Stresszes vagy.

Amikor a tested stresszhormonokat szabadít fel, az izmaid ösztönösen megfeszülnek. Az izmaidban lévő feszültség viszont fájdalmas érzésekhez vezet a nyakadban, a válladban és a hátadban. Tanulmányok kimutatták, hogy a relaxáció beiktatása a napi rutinba hatékonyan javíthat a hátfájáson.

4. Rossz párnán alszol.

Ha túl nagy párnán alszol, lehet, hogy szereted a kényelmes érzést, de utálod az ebből eredő hátfájást. A legtöbb párna természetellenes helyzetbe helyezi a fejedet, ami nyomást gyakorol a nyakadra és a gerincedre, ami fájdalmat és rossz alvást okoz. Ha el sem tudod képzelni, hogy párna nélkül aludj, keress olyat, amelyik a saját méreteidhez igazítható, és tegyél egy másikat a térdeid közé vagy alá. Ezek az alvási pozíciók bizonyítottan enyhítik a gerincedre nehezedő terhelést.

5. Rosszul mosogatsz.

Ha mosogatás közben a mosogató fölé hajolsz, azzal nyomást gyakorolsz a hátad alsó részére, ami miatt az ezen a területen lévő izmok megfeszülnek. Ha ezt a pozíciót néhány percig fenntartod, akár napi szinten is fájhat a hátad. Hogy elkerüld a hát alsó részének megerőltetését, tedd az egyik lábadat egy kis zsámolyra. Ez segít a testtartásod kiigazításában, és megakadályozza, hogy megfeszítsd a hátadat.

6. Gyakran lépcsőzöl.

Bár a lépcsőzés általában egészséges szokásnak számít, nem ez a legjobb módja annak, hogy fitt maradj, ha már meglévő derékfájásod van. Ha térd- vagy hátfájástól szenvedsz, jobb, ha konzultálsz az orvosoddal, mielőtt a lépcsőzést használnád a több testmozgás eszközeként.

7. Az ágyban olvasol.

Az a szokás, hogy lefekvés előtt elolvasol néhány oldalt a kedvenc könyvedből, merevséghez vezethet a válladban és a hátadban. Amikor az ágyban olvasás közben hátradőlünk, az feszültséget okoz a gerincben és a hát alsó részén lévő izmokban, ami fájdalomhoz vezet. Ha az elalvás előtti könyvolvasás segít ellazulni egy fárasztó nap után, fektess be egy jó gerinctámasszal rendelkező székbe.

Neked is vannak ilyen szokásaid? Ismersz más módot a hátfájás enyhítésére?