Életmód Érdekesség

7 dolog, ami sötét foltokat okozhat a bőrön

Ha bőrproblémákról van szó, az egyik leggyakoribb probléma a sötét foltok. Sok minden okozhatja ezt, a napsugárzástól a genetikáig. És mivel nem tudjuk megváltoztatni a génjeinket, néhány dologra figyelnünk kell a megfelelő öngondoskodás érdekében.

Néha a sötét foltok kezelésére összpontosítunk, de elfelejtünk odafigyelni arra, hogy mi okozza őket. Ebben a cikkben szeretnénk rávilágítani, hogy miért alakulhatnak ki a sötét foltok, és hogyan lehet ezeket elkerülni.

1. Beltéri fények

Kevesen tudják ezt, de a saját házunkban lévő fény hatására is keletkezhetnek sötét foltok. A látható fény vagy a fluoreszkáló fény ugyanis befolyásolhatja a bőr hiperpigmentációját. Ez a fajta fény jelen van a számítógépekben, a tévékben és még az okostelefonokban is.

Ennek megelőzése érdekében használj naponta fényvédőt, amikor megkezded bőrápolási rutinodat.

2. A pattanások piszkálása

Ha egy bosszantó pattanást látsz a bőrödön, szinte ellenállhatatlan késztetést vált ki, hogy elkezdd piszkáld. Bár a vágy, hogy kinyomd, ellenállhatatlan lehet, nagyon fontos, hogy ne tedd. Ennek oka a gyulladás, amelynek következtében a bőr melanint termelhet, ami sötét foltokat és akár hegeket is eredményezhet.

Ennek megelőzése érdekében fordulj bőrgyógyászhoz, hogy megtudd pattanásaid kialakulásának okát és kezelésének legjobb módját.

3. A fényvédő kihagyása

Köztudott, hogy strandoláskor fényvédőt kell használni. Néhányan tudjuk, hogy a napvédő krémet naponta kell használni (még beltérben is). De a probléma az, hogy kevesen tudják, hogy a fényvédőt 2 óránként újra kell használni.

Figyelembe véve, hogy a legtöbb sötét foltot napsugárzás okozza, mindig használj fényvédőt, reggel kezdve.

4. Nem távolítod el az éjszakai bőrápolót

Ha valaha is elmész egy bőrgyógyászhoz konzultációra, és panaszkodsz a sötét foltok miatt, akkor valószínű, hogy javasolják az éjszakai kezelésre szolgáló termékek használatát. Néhány termék, különösen a savasok, képesek a szépséghibákat eltávolítására, de irritálják a bőrt, sötét foltokat okozva.

Ha az éjszakai kezelés során alkalmazott sav irritálhatja a bőrödet, ne felejtsd el eltávolítani azt úgy, hogy reggel megmosod az arcodat, majd fényvédő krémet alkalmazol.

5. A citrom és a nap kombinációja

Számos természetes otthoni gyógymód létezik, amelyek a citromot tartalmazzák a bőr sötét foltjainak eltávolítására. De az emberek elfelejtik, hogy a citromlé a napsugárzással kombinálva valóban sötét foltokat okozhat vagy súlyosbíthatja azokat. Ezt phytophotodermatitisnek nevezik, és olyan anyagok okozzák, mint a furanokumarinok és a psoralének, amikor napfényre kerülnek.

Ennek elkerülése érdekében mindig alaposan mosd le a citromlevet a bőrödről.

6. Túl sok hidrokinon vagy retinsav használata

Van néhány hidrokinont és retinsavat tartalmazó szépségápolási termék, amely sötét foltok kezelésére szolgál. A probléma az, hogy túl hosszú és nagy koncentrációban történő használatuk a bőr tisztítása helyett ronthatja a bőr állapotát.

Ezért mindig konzultálj bőrgyógyásszal, hogy megtudd, hogyan kell helyesen használni ezeket a termékeket.

7. Terhesség

A hormonhullámok terhesség alatt fordulnak elő, és teljesen természetesek. Ezek a hormonális változások okozhatnak úgynevezett „chloasmát” vagy „a terhesség maszkját”. Szerencsére ezek a sötét foltok általában elhalványulnak, miután a terhesség véget ér.

Annak érdekében, hogy ez ne súlyosbodjon, mindig használj fényvédőt.

Vannak sötét foltok a bőrödön? Hogyan kezeled őket? Gondolod, hogy a fent felsorolt okok miatt alakulnak ki a sötét foltjaid?