Életmód Érdekesség

7 napi szokás, amelyek elszínezik a fogaidat

A mosolyod döntő fontosságú. Az emberek 94%-a szerint a mosoly a legelső dolog, amit észrevesznek, amikor találkoznak valakivel. És bár a legtöbben arról álmodozunk, hogy hollywoodi mosolyunk legyen, sokan nem tesznek meg mindent, hogy ilyen mosolyuk legyen. A kávéfogyasztáson és a sötét gyümölcsleveken kívül vannak még váratlanabb módjai is, amelyekkel úgy színezheted el a fogaidat, hogy észre sem veszed.

Úgy döntöttünk, hogy elmélyülünk azokban az okokban, amelyek miatt a fogaink nem biztos, hogy a legjobban néznek ki.

1. Bogyós gyümölcsöket használsz sütés közben.

Bár a friss bogyós gyümölcsök sok szempontból jótékony hatással lehetnek az egészségedre, arról is ismertek, hogy foltokat okoznak a fogon. Sokan tudják, hogy a sötét bogyós gyümölcsök fogyasztása befolyásolhatja a fogak fényét, de ha süteményekben, lekvárokban és zselékben fogyasztjuk őket, a fogaink mattnak tűnhetnek tőlük. Bár, ami az epret illeti, fogfehérítő hatása lenyűgöző: ez a finom bogyós gyümölcs a zománc károsítása nélkül képes ragyogóbbá tenni a mosolyodat.

2. Nem iszol jeges teát.

A cukros üdítők és üdítőitalok lebonthatják a fogaid zománcát, a jeges tea azonban valójában segíthet ápolni a ‘gyöngyházfehérjeidet’. A legtöbb jeges tea almasavat tartalmaz, egy olyan szerves vegyületet, amely az eperben is megtalálható, és amely erős fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett fokozza a nyáltermelést, ami viszont segít a fogszuvasodás elleni küzdelemben és az elszíneződések megelőzésében.

3. Sokat úszol.

Ha elkötelezett úszó vagy, és hetente több mint 6 órát töltesz a medencében, jó eséllyel észreveheted a fogaidon a barnás elszíneződést. Amikor úszol, akaratlanul is vizet engedhetsz a szádba, és a medencevízben lévő összes vegyi anyag foltokat okozhat a fogaidon. Bár a klór segít eltávolítani a vízben lévő baktériumokat, sárgára vagy barnára színezheti a fogakat, és gyengítheti a zománcot, így a fogak túlságosan érzékenyek lesznek.

4. Szájvizet használsz.

A szájvíz állítólag friss leheletet biztosít, de érdemes ellenőrizni a címkéket, mielőtt megveszed a következő üveggel. A szájvíz egyes összetevői reakcióba léphetnek az ételekben lévő festékanyagokkal, és ahelyett, hogy ragyogóbbá tennék a fogaidat, tompíthatják azok gyöngyházfehér árnyalatát. Ha nem tudod elképzelni a szájápolási rutinodat szájvíz nélkül, válassz olyan típusokat, amelyek nem tartalmaznak klórhexidin vagy eukaliptol összetevőket, és csak lefekvés előtt öblítsd ki a szádat.

5. Kemény fogkefét használsz.

Attól, hogy kemény fogkefét használsz, nem lesznek extra fehérek a fogaid – sőt, a túl agresszív fogmosás elhasználhatja a fogzománcot. Ez viszont fogaidat érzékenyebbé teszi a szuvasodásra és hajlamosabbá a foltokra. A fogorvosok azt javasolják, hogy használj puha vagy extra puha fogkefét, és amint a sörték szétterülnek, cseréld le.

6. Bizonyos fűszerekkel főzöl.

Az ételek fűszerezésével ízt és különböző aromákat adhatsz az ételeidnek, de bizonyos fűszereket érdemes korlátoznod, ha fehéren szeretnéd tartani a fogaidat. Egyes erősen pigmentált fűszerek, például a curry, elszínezhetik a fogaidat, és sárgássá változtathatják azokat. Ha nem szereted az egyszerű ételek ízét, fűszerezd ételeidet olyan fűszernövényekkel, amelyek jótékony hatással lehetnek fogaid egészségére, mint például a kakukkfű, a kurkuma vagy a fahéj.

7. Stresszes vagy.

Amikor nagy nyomás alatt vagyunk, ösztönösen csikorgathatjuk a fogainkat, hogy levezessük a stresszt. Ha ezt rendszeresen tesszük, károsíthatjuk a fogainkat anélkül, hogy tudnánk róla. Amellett, hogy fejfájást és állkapocsfájdalmat okoz, a fogcsikorgatás gyengítheti a fogzománcot, ami miatt a fogak sárgák és törékenyek lesznek.

Te is bűnös vagy ezen szokások valamelyikében? Észrevetted, mi befolyásolja még, hogy mennyire fehérek a fogaid?