Érdekesség

7 rejtélyes dolog, amelyek még a tudósokat is megzavarják

A Földön számos olyan dolog és hely van, amely csupán a puszta létezésével össezavarja a tudósokat és az egyszerű turistákat. Gyakran távoli őseink rejtélyes építményeikkel, amelyeket látszólag maga a természet ihletett, fejtörést okoznak a régészeknek. De még a természet is képes felülmúlni a képzeletünket.

Úgy döntöttünk, hogy megnézzük a bolygónkon létező titokzatos szerkezeteket és képződményeket. A bónusz részben pedig az egyik legrejtélyesebb jelenségről mesélünk, amelyet a tudósoknak csak nemrég sikerült megfejteniük.

Al Naslaa sziklaformáció, Szaúd-Arábia

A Szaúd-Arábiában található rejtélyes képződmény még a legtapasztaltabb utazóknak is fejtörést okoz. Ennek a hatalmas homokos sziklának nem csak, hogy szinte nincs érintkezési pontja a talajjal, de egy teljesen egyenletes repedés is végigfut a közepén, és úgy tűnik, hogy lézerrel készítették. És senki sem tudja, hogy valójában mi történt.

Teotihuacan, Mexikó

Teotihuacan, vagyis az „istenek szülőhelye” nagyon közel fekszik Mexikó modern fővárosához, Mexikóvároshoz. Teotihuacan romjaiban jelenleg csak turisták tartózkodnak, de korábban több mint 100 000 ember élt ebben az ősi városban.

Tündérek háza

Olaszország számtalan építészeti műemlékéről híres, köztük a fenséges Colosseumról és a híres pisai ferde toronyról. Vannak azonban nem annyira népszerű, de nem kevésbé érdekes turisztikai látványosságok is Olaszországban. Ezek egyike a titokzatos Tündérek Háza (Domus de Janas) Szardínián, amelynek apró mérete inkább tündéreknek, mint embereknek való. Manapság úgy tartják, hogy ezek a kőből épült „tündérházak” körülbelül 6000 évesek.

Volkonsky dolmen, Oroszország

A híres Volkonsky dolmen, amely Szocsi hegyeiben található, több ezer éves. A tudósok és a hétköznapi emberek még mindig vitatkoznak arról, hogy mi volt ennek az objektumnak a célja. Egyesek biztosak a kultikus céljában, míg mások meg vannak győződve a dolmen misztikus tulajdonságairól. Az építmény legfőbb rejtélye azonban az, hogy pontosan hogyan és milyen eszközökkel sikerült az ókori embereknek egy hatalmas szikla belsejében egy tágas helyiséget kivájniuk.

Ellora, India

Az Ellórai-barlangoknál található Kailásza-templom a világ egyik legrejtélyesebb és legnagyobb építménye, amelyet teljesen monolitikus kőből faragtak ki. A modern régészek csak találgatni tudnak, hogy az ősi indiaiaknak miért kellett kézzel felhúzniuk egy ilyen egyedülálló építményt.

Bacchus temploma, Baalbek

A baalbeki Bacchus-templom egy titokzatos építmény, amely az első évezred elején épült az időszámításunk előtti időkben. A templom olyan nagy, hogy a híres athéni Parthenon aprónak tűnik hozzá képest.

Masuda no iwafune, Japán

Japán Asuka régiójának különböző részein szokatlan faragott kövek találhatók, amelyek arról ismertek, hogy négyzet alakú lyukakkal rendelkeznek, amelyeket Japán ősi lakói készítettek ismeretlen céllal.

Bónusz: Az amerikai Racetrack Playán található csúszó sziklák rejtélye megfejtésre került.

Kaliforniában van egy csodálatos hely, a Death Valley Nemzeti Park. Ez a nemzeti park a nagyon különleges taváról ismert. Régen kiszáradt, és 60 kilós sziklák maguktól mozognak az alján, hosszú barázdákat hagyva maguk után.

Sokáig nem lehetett megérteni a csúszó sziklák jelenségét. De 2014-ben a tudósok végre tudományos magyarázatot találtak rá. Kiderült, hogy a sziklák csúszásának oka a jég: fagyos éjszakákon a sziklák alatt lévő nedvesség maradványai megfagynak. Reggelre a jég olvadni kezd és felszakad.

Te szívesen ellátogatnál egy ilyen helyre valaha? Melyiket választanád? Mondd el nekünk az alábbi hozzászólásokban.