Életmód

7 szobanövény, amelyeket veszélyes lehet otthon tartani

Becslések szerint több mint 450 000 növényfaj létezik a világon, és néhányuk jó módja annak, hogy színt és életet vigyünk otthonunkba. Néhány ilyen növény azonban olyan kockázatokkal járhat, amelyekről valójában nem is tudunk.

Ezt szem előtt tartva közelebbről megnéztünk 7 gyakori növényt, és kiderítettünk néhány váratlan tényt.

1. Boróka bonsai fa

Ha szereted a fákat, talán kísértésbe eshet, hogy bonsait vegyél. De mielőtt ezt megtennéd, jó, ha odafigyelsz arra, hogy milyen bonsait veszel. Mivel a boróka bonsai fák ugyanabból a fajból származnak, mint a hegyi borókák, allergiás tüneteket, például orrdugulást és könnyező szemeket okozhatnak.

2. Szukkulensek

Ezek a növények az utóbbi időben egyre népszerűbbek, és ennek több oka is van: kicsik, olcsók és könnyű velük bánni. Azonban megvan rá az esély, hogy megfertőződhetnek ezekkel a viaszos pajzstetveknek nevezett apró rovarokkal. Ha nem veszed észre őket, a végén problémává válnak, mert könnyen átterjednek más növényekre, és hihetetlenül nehéz megszabadulni tőlük.

3. Leander

A babérrózsa néven is ismert, ártatlannak tűnő, gyönyörű virágokkal rendelkező növény valójában rendkívül mérgező. Egyáltalán nem ajánlott otthonodban tartani, és akkor is jobb, ha karnyújtásnyira maradsz tőle, ha kint véletlenül elhaladsz mellette.

4. Dieffenbachia

A buzogányvirágként is ismert növények könnyen termeszthetők és könnyen gondozhatók, így igen népszerű kezdő növények. De ha van háziállatod, akkor sajnos nem ez a növény a te növényed. A Pet Poison Helpline szerint ezek a növények kalcium-oxalátot tartalmaznak, ami mérgező a kutyák és a macskák számára.

5. Tarkalevél (Caladium)

Ezek a növények nem igazán illenek otthonunkba. Akárcsak a buzogányvirág, ezek is mérgezőnek számítanak a háziállatokra és az emberekre.

6. Kislevelű fikusz

A Ficus Benjamina, más néven fikuszfa egy másik gyakori szobanövény, amely számos problémát okozhat, különösen, ha asztmás vagy allergiás vagy a latexre. Viaszos levelei sok port gyűjthetnek, és mivel ebben a növényben magas a latexkoncentráció, ez latexallergiát válthat ki.

7. Arany-pálmák

Aranypálmának vagy aranygyümölcspálmának is nevezik, és arról ismert, hogy némileg trópusi hangulatot kölcsönöz a belső tereknek. Tisztában kell lenned viszont azzal, hogy különösen ez a növény meglehetősen hajlamos otthont adni olyan nemkívánatos kártevőknek, mint a takácsatkák és a viaszos pajzstetvek.

Van ilyen típusú növény az otthonodban? Okozott neked valaha is kárt valamelyik növény?