Életmód Érdekesség

8 tipp a nyári hőhullámok leküzdésére

2022-ben számos hőhullámot regisztráltak, és az Egyesült Királyságban különösen a legmagasabb hőmérséklet volt, amit valaha is mértek. És míg egyes országok hozzászokhattak a túlzott hőséghez, mások nagyon nehezen birkóznak meg vele. A hőség sokféleképpen befolyásolhatja mindennapjaidat, ezért gondoltuk, hogy adunk néhány tanácsot. Ezek azok az apró dolgok, amelyektől egy kicsit jobban érezheted magadat a nap perzselően forró sugarai alatt.

Tudjuk, hogy jelenleg az egész világon szuper magas hőmérséklet uralkodik, és remélhetőleg tudunk néhány hasznos tippet adni, hogyan kezeld a problémát.

1. Tartsd összehúzva a függönyöket!

Bár egy jó klíma azonnal megoldaná a hőségproblémát, ha ez nem áll rendelkezésre, kezdheted azzal, hogy a függönyöket vagy a redőnyöket csukva tartod. Így távol tartod az erős napfényt, és a belső terek hűvösebbek lesznek. Ez egy jó első lépés, amellyel a közüzemi számlákon is spórolhatsz némi pénzt.

2. Hozz létre egy házi készítésű „légkondicionáló” rendszert.

Egy ventilátor beszerzése, amely segít hűvösen tartani magad, a legjobb és legegyszerűbb választás bárki számára. Ha azonban a környezet, amelyben tartózkodsz, rendkívül meleg, a ventilátor levegője is forró lesz. Ebben az esetben azt teheted, hogy egy jéggel teli tálat teszel a ventilátor elé, és leülsz vele szemben. A ventilátorból érkező meleg levegő a jéggel egyesülve hűvösebbé kezd válni.

3. Ügyelj arra, hogy a nap korai szakaszában vásárolj be.

A legtöbb ember úgy intézi a bevásárlást, hogy az autójában utazik, de egy zárt járműben a hőmérséklet meghaladhatja a 93 °C hőmérsékletet. Persze, bekapcsolhatod a légkondit, de ez rengeteg benzint emészt fel. Ezért jobb, ha kora reggel indulsz vásárolni, amikor még hűvös van az autódban. Ha ezt a tevékenységet a nap későbbi szakaszában végzed, az nem jó ötlet, mivel az autó a nap korábbi szakaszában összegyűjti a hőt.

4. Kerüld a kávét, és igyál inkább vizet.

A cukros üdítők, koffeintartalmú italok és energiaitalok kiszáradáshoz vezetnek ahelyett, hogy segítenének lehűlni. A legjobb, amit ihatsz, a hideg víz, még akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak. A magas hőmérséklet ugyanis izzadásra késztet, és ezáltal vizet veszítesz a szervezetedből. Ha nem pótolod az elvesztett folyadékmennyiséget előzetesen, később súlyos kiszáradással nézhetsz szembe.

5. Ne sportolj a legmelegebb napszakban.

Míg sokan elmennek a legközelebbi edzőterembe, ahol általában van légkondi, mások inkább a szabadban edzenek. Akár futni szeretsz, akár a parkban jógázni, ezeket a tevékenységeket hagyd a naplemente utánra vagy kora reggelre. A hőségben végzett testmozgás ugyanis extra stresszt jelent a szervezet számára, és megnöveli a hőmérsékletét. A kimerültség, a hőgörcs és a hőguta csak néhány a betegségek közül, amelyekkel szembesülhetsz.

6. Ne feledkezz meg a napvédelemről.

A naptej használata létfontosságú, még akkor is, ha csak egy üveg vízért mész ki a közeli boltba. De nem ez az egyetlen védelem, amire szükséged van, hiszen egy kalap is a legjobb barátoddá válhat. Ha azonban úgy érzed, hogy ez nem elég, érdemes elgondolkodnod azon, hogy egy esernyőt is magaddal vigyél. Az általa nyújtott árnyék nemcsak a fejedet, hanem az egész testedet is védi.

7. Egyél olyan ételeket, amelyek magas tápanyagtartalmúak.

Sokan nyáron nem tudnak ugyanannyi ételt fogyasztani, és a hőség is tehet róla. A legjobb diétás tanács erre vonatkozóan, hogy 1-2 nagy étkezés helyett sok kis étkezést fogyasszunk a nap folyamán. Emellett a legjobb, ha a tápanyagokban gazdag ételeket, pontosabban a magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket választjuk. Lehet, hogy kerülni kell a cukros dolgokat, amelyek csak üres szénhidrátokat tartalmaznak.

8. Öltözz okosan!

A sötét színű ruhákkal – különösen a fekete darabokkal – az a probléma, hogy elnyelik a nap hőjét. Ezért tanácsos könnyű, világos színű ruhadarabokra váltani, amelyek visszaverik a hőt és a napfényt. Emellett a laza, nem a testhez simuló ruhák sokkal jobb választásnak tűnnek, mint a testhezálló ruhák, amelyek megkötik a hőt és megizzasztanak.

Milyen az időjárás ott, ahol élsz? Gyakran kell gondolnod a hőségre, mielőtt elhagyod az otthonodat, vagy a túlzott hőséggel csak ritkán kell foglalkoznod?

via