Érdekesség

9 furcsa hely Indiában, amiről még sosem hallottál

Ha Indiára gondolsz, az első helyek közül valószínűleg a Taj Mahal vagy a Himalája hegyei jutnak eszedbe. De az ország több mint ezek a dolgok. Kevesen tudják, hogy itt olyan egyedülálló dolgokat élhetsz át, mint például a halottakkal való étkezés, a múltba való séta, amikor olyan menedékhelyeket látogatsz meg, ahol az őskori emberek hagyták lenyomataikat, vagy akár „bújócskát” játszhatsz egy természetfeletti tengerparton.

Szeretnénk bemutatni egy gyűjteményt a legszokatlanabb és legkülönösebb indiai helyekből, amelyeket érdemes felkeresni.

1. WC-múzeum

Eleged van a történelmi és művészeti múzeumokból? Látogass el a vécék nemzetközi múzeumába! A Sulabh Nemzetközi Múzeumban ritka és lenyűgöző tényeket, képeket és tárgyakat tartalmazó gyűjtemény mutatja be részletesen a vécék történelmi fejlődését Kr. e. 2500-tól napjainkig. Találhatsz itt egy könyvespolcnak álcázott vécét, sőt XIV. Lajos király „vécétrónusának” másolatát is. A Time magazin 2014-ben még a világ 10 legfurcsább múzeumának listájára is felvette a múzeumot.

2. Egy lebegő templom

Embed from Getty Images

Az Indiában jelenlévő templomok között van egy, amelyet „lebegő” templomként emlegetnek. Az elhagyatott Shettihalli Rózsafüzér-templomot azért nevezik „lebegő templomnak”, mert a monszun idején a maradványai víz alá merülnek. Az esős évszak csúcsidőszakában a kápolnának csak egyharmada látható, az épület többi része víz alatt marad.

3. Kísértetjárta erőd

India egyik legkísértetiesebb helyszíne a Bhangarh erőd, amelyet a tizenhetedik században építettek. A helyi legendák szerint a helyet az átok miatt hagyták el az emberek.

Az egyik verzió szerint az erődöt egy mágus átkozta meg, aki beleszeretett egy ott élő hercegnőbe, de az visszautasította. Egy másik verzió szerint pedig egy helyi aszkéta átkozta meg, aki dühös volt amiatt, hogy az erőd árnyékot vetett a házára. Igaz vagy sem, de e történetek miatt a látogatóknak tilos napnyugta után az erődbe jönniük.

4. Egy templom múmiával

A Bom Jesus-bazilika egyike a Goában található katolikus templomoknak, és van egy kis titka: egy múmiát találhatsz. A földi maradványok egy 450 évvel ezelőtt élt misszionáriushoz, Xavéri Szent Ferenchez tartoznak. A múmia rejtélye, hogy Szent Ferenc teste 5 évszázad után is sértetlen maradt vegyszerek nélkül, ami igazán meglepő.

5. Egy 66 millió éves szikla a városban

Ha Mumbaiba látogatsz, a világhírű Bollywood mellett India egyik legnagyobb csodáját, a Gilbert-hegyet is láthatod, amely egy 66 millió éves, 200 méter magas monolit, amely teljes egészében fekete bazaltból készült. A domb azután alakult ki, hogy a mezozoikum idején a Föld repedéseiből olvadt láva préselődött ki. A helyiek a Gilbert Hillt jól őrzött titoknak tartják a város közepén, amely idősebb, mint minden, ami körülveszi.

6. Sziklák az első emberek festményeivel

Indiában egyedülálló lehetőséged van arra is, hogy a múltba sétálj. Meglátogathatod a Bhimbetka sziklaházakat, amelyeken olyan festmények láthatók, amelyek a jelek szerint a mezolitikumtól egészen a történelmi korszakig nyúlnak vissza. Itt láthatod, milyen volt az emberek élete a történelem előtti időkben, beleértve a vadászó-gyűjtögetőktől a mezőgazdaságig tartó kulturális fejlődést, ami igazán lenyűgöző. A sziklák az UNESCO Világörökség részei közé tartoznak.

7. Bújócska strand

Embed from Getty Images

A különböző indiai strandok között van egy, amelynek egyedülálló tulajdonsága van: a vize minden nap eltűnik, majd visszatér. Emiatt az Odishában található strandot úgy ismerik, hogy „bújócskát” játszik. A tenger itt akár 3,1 mérföldre (5 km) is visszahúzódik. Minden egyes nap tanúi lehetünk az apály- és dagályhullámoknak, amely a természet igazi csodája.

8. Egy étterem sírokkal

Az indiai New Lucky étteremben nemcsak a helyi konyhát élvezheted, hanem holtak jelenlétében is vacsorázhatsz. Az étterem ugyanis egy régi temető közepén épült. Így ahelyett, hogy eltávolította volna ezeket a sírokat, a tulajdonos úgy döntött, hogy meghagyja őket, és a koporsók mellé szórja az asztalokat. Úgy gondolja, hogy a sírok szerencsét hoznak, és emiatt virágzik az üzlete.

9. Egy patkányokkal teli templom

India számos temploma közül egy külön figyelmet kelt a lakói miatt. A Karni Mata templom nem csak imádkozásra alkalmas hely, hanem körülbelül 20 000 patkánynak is otthont ad.

Egy legenda szerint, ahol Karni Mata (egy női harcos) mostohafia meghalt, megkérte a halál istenét, hogy támassza fel. Az isten végül megengedte, hogy Karni Mata mostohafia és más férfi gyermekei patkányként reinkarnálódjanak. Most a kis lakosokat a helyiek etetik, és szentnek tekintik őket.

Mely helyeket keresnéd fel, ha Indiában járnál?