Életmód Érdekesség

9 meglepő dolog, amiről nem is gondoltad volna, hogy beteheted a mosogatógépbe

A legtöbb ember a mosogatógépet csak konyhai eszközök elmosására használja, és ritkán más háztartási cikkek mosására. Itt az ideje, hogy ez megváltozzon, hiszen számos más dolgot is betehetsz a mosogatógépbe, és pillanatok alatt megtisztíthatod őket. Azonban tisztában kell lenned néhány olyan dologgal is, amit soha nem szabad a gépbe tenni, mert súlyosan károsodnak.

Az oldalunk az okos trükkökről szól, amelyekkel időt és energiát takaríthatsz meg, és a mosogatógépben való mosogatás biztosan megkönnyíti az életedet.

1. Mosogatószivacsok

A hagyományos mosogatószivacsok könnyen tisztíthatók a mosogatógépben a többi piszkos edénnyel együtt. A felső állványra helyezheted a rácsok között állva, így nem fog mozogni a mosogatás során. Bármilyen súrolókefét is beledobhatsz, feltéve, hogy nincs fa nyele.

2. Seprű és szemeteslapát

Nyilvánvaló, hogy az egész partvis nem fog beférni a mosogatógépbe, de a sörtés fej könnyen elhelyezhető benne. Csak arra ügyelj, hogy fejjel lefelé tedd őket, nehogy megsérüljenek. Azt is jegyezzük meg, hogy ez a trükk csak a műanyag sörtékkel működik, a természetes sörtékkel nem. A portörlők és a felmosórongyok is tökéletesen alkalmasak a mosogatógépben való mosásra.

3. Műanyag játékok és legók

A gyerekek játékai nagyon gyorsan koszolódnak, és a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a megtisztításuknak, ha az edényekkel együtt a mosogatógépbe tesszük őket. Ha sok apró játékod van, például legók, amelyek elveszhetnek, akkor az összeset egy hálós zsákba teheted. Ügyelj arra, hogy ne tegyél bele semmit, amiben elem van, mert az elektronika tönkremegy.

4. Flip-flopok és kemény műanyag cipők

Bármilyen műanyag lábbelit, például a crocsokat, a flip-flopokat és a gumicsizmákat a hatékonyabb tisztítás érdekében beteheted a mosogatógépbe. Ezeket azonban egyedül, más tárgyak nélkül kell mosogatni, mivel minden mást még koszosabbá tehetnek. Jobb, ha a felső polcra, lefelé fordítva helyezzük őket, így a víz a belsejüket is eléri.

5. Kerti szerszámok

A kerti szerszámokat és minden más eszközt, amit az otthonod körül használsz, beteheted a mosogatógépbe. Csak egy fontos szabály van: műanyagnak és fémnek kell lenniük. A fából készült nyelű és acélból készült szerszámokat távol kell tartani a mosogatógéptől, mivel a gép többet árt, nekik, mint használ. Ügyelj arra, hogy egyedül, edények és evőeszközök nélkül mosd el őket.

6. Lámpabúrák

A lámpatestek ugyanúgy koszolódnak, mint minden más a házban, és ha üvegből készültek, nyugodtan beteheted őket a mosogatógépbe. Minden mással, tányérokkal, poharakkal és evőeszközökkel együtt moshatod őket. A régiségeket és az ólomüveg lámpatesteket azonban tartsd távol a mosogatógéptől, mivel megsérülhetnek.

7. Körömcsipeszek, csipeszek és hajkefék.

A személyes ápoláshoz használt tárgyak sokkal koszosabbak lesznek, mint gondolnád, mert az elhalt bőr megtapad rajtuk. Ahelyett, hogy kézzel súrolnád őket, a szokásos piszkos edényekkel együtt bedobhatod őket a mosogatógépbe. Ügyelj arra, hogy az evőeszközös rekeszbe tedd őket, és a mosási ciklus végeztével olyanok lesznek, mint új korukban.

8. Hulladékgyűjtők

A műanyag szemetesek, akár a fürdőszobában, akár a ház bármely más helyiségében vannak, mosogatógépben moshatók. Ha kicsik, és elférnek az alsó polcon, akkor a kímélő programon futtathatjuk őket, és mellettük esetleg más dolgokat, például kerti szerszámokat és műanyag lábbeliket. Ez egyszerűen a leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy megszabadulj az összes baktériumtól anélkül, hogy bepiszkolnád a kezedet.

9. Burgonya

Ha nagy vacsorát terveztél, és krumplipüré vagy sült krumpli szerepel a menüben, akkor az összeset beteheted a mosogatógépbe. Tedd őket a felső állványra, és futtass le egy rövid, kímélő programot mosószer nélkül. Így hatékonyan megtisztítod a burgonyát, és időt nyersz a többi étel elkészítésére.

BÓNUSZ: Mit ne tegyél a mosogatógépbe

– Fából készült dolgok: amikor a fa víznek van kitéve, a védőbevonatok lejönnek róla, és maga a fa meghasad. Ezért tartózkodj attól, hogy bármi fából készült dolgot, például kanalakat vagy vágódeszkákat tegyél a mosogatógépbe.

– Öntöttvas serpenyők: a vasnak szüksége van a többrétegű olajra ahhoz, hogy jól süssön és megőrizze tapadásmentes tulajdonságait. Ha tehát a vasserpenyőket a mosogatógépbe teszed, eltávolítod ezeket az olajokat, és ez valószínűleg rontja a minőségüket.

– Elektronikai tárgyak: Néha a dolgok nem mindenki számára nyilvánvalóak, ezért hadd emlékeztessünk, hogy az elektronikus dolgok nem fogják túlélni a mosogatógépi ciklust.

– Kések: nem szeretik a hőt és a mosogatógép nedves környezetét. A kések acélja és markolata is sérülni fog, és a pengék éle miatt a gépben lévő egyéb dolgok is megsérülhetnek.

via