Érdekesség Nők

A dolgozó anyukák boldogabbak és egészségesebbek, mint az otthon maradó anyukák, derül ki a tanulmányból

A dolgozó anyák évtizedek óta bűntudatot éreznek, amiért a karrier és a háztartáson kívüli szakmai szerep mellett döntöttek. Ennek a nézetnek a támogatói azt állítják, hogy a munka negatívan hat a nők mentális egészségére, mivel arra hivatottak, hogy felneveljék a gyermekeiket és szemmel tartsák őket, ahelyett, hogy teljes munkaidőben dolgoznának. A tudomány azonban teljesen másként vélekedik a kérdésről. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a dolgozó anyák mentálisan jobb helyzetben vannak, mint az otthon maradó anyák.

Megvizsgáltuk annak a tanulmánynak az eredményeit, amely szerint a teljes értékű karrier – legyen az részmunkaidős vagy teljes munkaidős – növeli az anyák elégedettségét és önértékelését.

Mind a dolgozó anyák, mind az otthon maradó anyák jó szülők.

Egyesek úgy gondolják, hogy az otthon maradás teljesebbé és hatékonyabbá teszi az anyaságot. Egy nemrégiben készült felmérés azonban mást sugall. Az eredmények szerint mind a részmunkaidős anyák, mind az otthon maradó anyák képesek voltak jó szülei lenni gyermekeiknek. A lényeg az, hogy a karrier nem veszélyezteti az anya-gyermek kapcsolatot, ahogy azt sokan gondolják.

A dolgozó anyák egészségesebbek és józanabbak lehetnek.

A tanulmány eredményei szerint a dolgozó anyák, akár részmunkaidőben, akár teljes munkaidőben dolgoztak, boldogabbak voltak, mint azok, akik nem dolgoztak az otthonon kívül. A tanulmány szerint a fizikai egészség és a depresszió tekintetében nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a részmunkaidőben dolgozó és a teljes munkaidőben munkát vállaló anyák között, bár mindkét csoport jobb általános egészségi állapotról és kevesebb depressziós tünetről számolt be, mint az otthon maradó anyák.

Egy másik tanulmány szerint azok a nők, akik az első gyermekük megszületése után teljes munkaidőben dolgoztak, 40 éves korukban jobb mentális és fizikai egészségi állapotban voltak, mint azok, akik egyáltalán nem dolgoztak.

A dolgozó anyák gyermekei boldogabbak lehetnek.

Egy másik tanulmány alapján a gyerekek annyira boldogok, amennyire az édesanyjuk. Ha tehát az anyának van egy kiteljesítő munkája, kisebb valószínűséggel szenved depresszióban, így mind az ő, mind a gyermeke általános boldogságát növeli.

A dolgozó nők jobban tudják kezelni a stresszt.

A National Women’s Health Information Center (Nemzeti Női Egészségügyi Információs Központ) szerint a stressz számos módon befolyásolhatja a nők érzelmi és fizikai egészségét, többek között fejfájással, gyomorfájással és hátfájással. Ha valaki krónikusan szenved ezektől a tünetektől, az károsíthatja az anya-gyermek kapcsolatot. Szerencsére egy másik tanulmány szerint a dolgozó nők hatékonyabban kezelik a stresszt, mint a nem dolgozó nők, mivel a munkahelyükön számos olyan körülménnyel szembesülnek, amelyek erősebbé, türelmesebbé és érzelmileg egészségesebbé teszik őket.

A dolgozó nők gondoskodni tudnak a gyermekeikről.

A nők még azonos munka végzése esetén is nagyobb elégedettségről és kiteljesedésről számoltak be, mint a férfiak. Ez az eredmény arra utalhat, hogy az anyagi függetlenség nagyobb önállóságot ad a nőknek, és lehetővé teszi számukra, hogy gondoskodjanak a gyermekeikről és kényeztessék őket. Hatalmas mennyiségű stressztől szabadul meg egy nő, ha képes anyagilag támogatni a családját.

A dolgozó anyák gyermekei sikeresebbek és iskolázottabbak lehetnek.

Sok nő a társadalmi nyomás és a mélyen gyökerező sztereotípiák miatt nem választja a szakmai karriert. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a dolgozó anyák gyermekei általában iskolázottabbak, a lányaik általában dolgoznak, és magasabb jövedelemmel rendelkeznek, a fiaik pedig nagyobb valószínűséggel gondoskodnak a családjukról.

Te dolgozó vagy otthon maradó anya vagy? Egyetértesz a jelen tanulmány megállapításaival? Oszd meg velünk a hozzászólásokban.