Érdekesség

A női test különös tulajdonságai, amiről talán még a nők maguk sem tudnak

A női testek csodálatos és egyedi dolgok a természetben. Nemcsak arra képesek, hogy új életet teremtsenek és szüljenek, hanem a hormonszintek ingadozása miatt számos változáson is keresztülmennek. Emellett számos más magával ragadó tény is van a nőkről, amit sokan talán nem is tudnak.

Összegyűjtöttünk néhány kevéssé ismert tényt a női testről, amelyek még azokat is meglephetik, akik benne élnek.

A nők másképp érzékelnek dolgokat.

– A nők nagyobb színspektrumot látnak. Nemcsak nagyobb színszókincsük van, de jobban meg tudják különböztetni a hasonló árnyalatokat is. Ritkábban is színvakok.
– A női nyelven több ízlelőbimbó van, mint a férfi nyelven. A terhesség alatt a nők még a szokásosnál is intenzívebben érzik az ízeket.
– A nőknek több agysejtjük van a szaglóidegben. Az agynak ez a területe a szaglással foglalkozik, és valószínűleg ezért jobb a szaglásuk, mint a férfiaké.

Van néhány érdekes fizikai különbség a két nem között.

– Sajnos előfordulhat, hogy a nőknek gyakrabban kell fogorvoshoz járniuk, mivel nagyobb valószínűséggel szuvasodik a foguk, mint a férfiaké. A változó hormonszint és a kevesebb nyáltermelés lehet a hibás ezért.
– A nőknek jellemzően alacsonyabb a vérnyomásuk, mint a férfiaknak.
– A nőknek átlagosan nagyobb a pupillájuk, mint a férfiaknak.

– A nők általában a csípő, a fenék és a has körül tárolják a zsírt, hogy a terhesség alatt megvédjék a nemi szerveiket és a babájukat. Amikor a férfiak híznak, az inkább a hasukra megy.
– Bár a tesztoszteronról gyakran úgy gondolják, hogy férfi hormon, a női szervezet is termel ilyet, csak kisebb mennyiségben. A nőknek többek között az egészséges csontok miatt van rá szükségük.
– A nők immunrendszere erősebb, mint a férfiaké, a női hormon, az ösztrogén miatt.
– Ez lehet az egyik oka annak, hogy általában tovább élnek, mint a férfiak.

– A női test rugalmasabb, mint férfi társa. A nők teste a felépítésük miatt rugalmasabb, ami lehetővé teszi, hogy a nők könnyebben kihordják a babákat.
– A nők ritkábban csuklanak, mint a férfiak. Még ha a nőknél elő is fordul, a csuklás nagyobb valószínűséggel múlik el rövidebb idő alatt.
– A legtöbb nőnek aszimmetrikusak a mellei. Tanulmányok szerint a legtöbb esetben a bal mell nagyobb, mint a jobb.

Van néhány meglepő különbség a férfi és a női agy között.

– Bár a női agy valamivel kisebb, mint a férfi agy, ez nem jelenti azt, hogy a nők kevésbé intelligensek. Valójában a kisebb agyméret több kapcsolatot tesz lehetővé az agyban, valamint a szürkeállomány és a fehérállomány nagyobb arányát.
– A nők agya jobban alkalmas az apró részletekre való emlékezésre. A Karolinska Intézet 2019-es tanulmánya szerint jobban fel tudják idézni, hogy hova tettek valamit, vagy hogy pontosan mit mondtak az emberek egy beszélgetés során.

Melyik tény lepett meg a legjobban? Van még valami, amit hozzá tudnál tenni a listához?