Érdekesség

A sziámi ikrek története, akiket 12 órás műtét után szétválasztottak

Az orvosi teljesítmény és az emberi rugalmasság figyelemre méltó történetében a cikk a sziámi ikrek, Stuti és Aradhana rendkívüli útját tárja elénk, akiknek az életét egy bonyolult és úttörő sebészeti műtét örökre megváltoztatta. Az ikrek, akik évek óta bonyolultan kapcsolódtak egymáshoz, a Mission Hospitalban egy 12 órás átalakító műtéten estek át, és különálló személyiségekként, újonnan felfedezett lehetőségekkel keltek új életre.

A lányok összenőtt májjal és két szívvel születtek.

Aradhana és Stuti Yadav, az összefonódott sorsú, sziámi ikerlányok már a kezdetektől fogva nehéz küzdelemmel néztek szembe. Az összenőtt májjal és a membránnal finoman összekapcsolt szívvel született ikrek egyedülálló állapota rendkívüli kihívást jelentett. Tragikus módon szüleik, akik nem tudták viselni az ellátásukkal járó anyagi terheket, 2012. május 11-én, születésük után azt a szívszorító döntést hozták, hogy az indiai Padharban lévő missziós kórházban magukra hagyják őket.

Édesapjuk, Hariram Yadav, egy mindössze két hektár földdel rendelkező, nehéz helyzetben lévő helyi gazdálkodó, a gazdasági nehézségek közepette családja ellátásának fájdalmas dilemmájában találta magát. Az ikrek útja az elhagyatottságtól az orvosi beavatkozás reflektorfényébe kerülésig nemcsak az állapotuk összetettségét mutatja be, hanem a társadalmi-gazdasági küzdelmek mélyreható hatását is a családok döntéseire, amelyekkel gyermekeik jólétére törekedve szembesülnek.

Stuti és Aradhana műtétjét közadakozásból fizették.

Aradhana és Stuti Yadav megható története a nyilvánosság nagylelkűségének kiáradását vonta maga után, amelyet Madhya Pradesh állam kormányának pénzügyi támogatása egészített ki. A sziámi ikrek szétválasztásának monumentális feladatával szembesülve egy 23 orvosból és 11 ápolóból álló, Indiából és Ausztráliából érkezett speciális csapat dolgozott együtt a bonyolult és életet megváltoztató műtéten.

A lányok születésük óta a kórház elhivatott személyzetének gondozásában voltak, három nővér pedig műszakonként pótmama szerepet vállalt. Figyelemre méltó módon a szülőket, Hari Ram Yadavot és Maya Yadavot rábeszélték, hogy tartsák fenn a kapcsolatot összenőtt lányaikkal, akik már egy hatéves fiú szülei.

A műtőben töltött sok óra után az ikreket hivatalosan is szétválasztották.

A műtőben eltöltött számos óra után a korábban a mellkasuknál összekötött sziámi ikreket sikeresen szétválasztották egy aprólékosan megszervezett 12 órás műtét során, amelyet egy 23 orvosból és 11 ápolóból álló indiai és ausztrál csapat vezetett. A nagyszabású műtét reggel 9 órakor kezdődött és este 9 órakor fejeződött be.

A bonyolult eljárás a szívük szétválasztásával kezdődött, amelyet korábban egy membrán kötött össze, majd az összenőtt májuk finom szétválasztása következett. Dr. Rajiv Choudhry, a kórház főigazgatója elégedettségét fejezte ki a műtét eredményével, amely az orvosi csapat elkötelezettségét és hozzáértését tükrözi. A diadal közepette azonban egy komor hang is megjelent, mivel a kis Aradhana tragikus módon szívroham következtében elhunyt, körülbelül 15 nappal a bonyolult műtét után, amelynek célja az volt, hogy elválasszák őt nővérétől, Stutitól.

via