Érdekesség

A szülők elküldték a lányukat a műtétre, hogy eltávolítsák a ritka anyajegyet, „az emberek megbámulnák őt”

 

Egy megkönnyebbült édesanya nemrég megosztotta a bátorító pillanatot, amikor kislánya búcsút intett a homlokán lévő anyajegynek. De nem először szembesült az egészségügyi szervek kritikájával.

Egy ritka anyajegy

Ismerd meg Celine Casey és kétéves kislánya, Vienna Shaw történetét, aki veleszületett melanocita naevusszal (CMN) született a homlokán, egy olyan ritka anyajeggyel, amely csak minden 20 000 újszülöttből egyet érint. Amikor szembesült az anyajeggyel, Celine-t aggodalom töltötte el, és úgy érezte, mintha valahogyan hibát követett volna el a terhessége során, és nem tudta, mit jelent majd az anyajegy a lánya számára. Amit tudott, az az volt, hogy azt akarta, hogy eltüntessék, célja az volt, hogy a lánya úgy nőjön fel, hogy ne érezze magát másnak.

Bár az anyajegy nem volt hatással Brookshaw fizikai jólétére, Casey megértette, hogy milyen hatással lehet a mentális jólétére, amikor a lány felnő, és találkozik más gyerekekkel, akik kíváncsiak lehetnek az állapotára. Celine megemlítette, hogy bizonyos időszakokban a család úgy rejtette el Vienna anyajegyét, hogy letakarták az arcát: „Naponta mentünk ki vele, és kaptunk néhány megbámulást”.

A műtétet azonban nem volt egyszerű elérni

Amikor a Nemzeti Egészségügyi Szolgálathoz fordultak segítségért, a család elrettentő visszajelzéseket kapott. Az orvosok nem tudták volna elvégezni a műtétet a folt eltüntetésére, mivel az kozmetikai beavatkozásnak minősülne.

De a szülők ezt nem így látták. Mélységesen féltek attól, hogy a többi gyerek ugratja őt, ami már fiatal korától kezdve hatással lenne a mentális egészségére. Casey attól is tartott, hogy ha nem távolítják el az anyajegyet, a lánya esetleg megneheztelhet rá és a párjára.

A szülők úgy döntöttek, hogy saját maguk lépnek, és magánúton gyűjtik össze a szükséges pénzt. Miután megszervezték a közösségi finanszírozást, 24 óra alatt 52 000 dollárt gyűjtöttek össze. A kórházi költségek azonban 2020-ban megemelkedtek, és további 27 000 dollárt kellett összegyűjteniük. Egy újabb finanszírozási kérelemmel végül elérték a céljukat.

Nehéz dolguk volt az orvosokkal.

Az orvosi csapat és a szülők közötti nézeteltérés véleménykülönbséget okozott. Vienna szülei műtéttel szerették volna eltávolíttatni az anyajegyet, de a sebész elutasította a beavatkozás elvégzését. A sebész álláspontja azon a meggyőződésen alapul, hogy csak a gyermeknek, ha már nagykorú lesz, kellene meghoznia egy ilyen döntést.

A vita kialakulását követően Daniel Brookshaw, Vienna édesapja csalódottságának adott hangot az orvos véleménye miatt. Az orvos azt is megemlítette, hogy konzultált egy bőrgyógyásszal, aki egyetértett a sebésszel, arra hivatkozva, hogy az anyajegynem veszélyezteti Vienna egészségét, és nem is rákos.

De a műtétet sikeresen elvégezték.

Vienna most kétéves, és orvosai sikeresen eltüntették az anyajegyét, és csak egy halvány heg maradt a két szemöldöke között. Casey a közösségi médiában gyakran ad friss híreket a kicsi hegéről és a gyógyulás folyamatáról, a követői pedig kommentálják, hogy milyen gyönyörűnek tűnik a kislánya.

Casey elárulta, hogy bár az anyajegyet eltüntették, még mindig városok között kell utazniuk, hogy felmérjék a heg gyógyulását, és megállapítsák, hogy a már átesett három beavatkozáson túl szükség lesz-e továbbiakra. Shaw most egy tipikus kétéves gyermek életét éli.

Vienna és anyajegye esete rávilágít a szülői érdekérvényesítés és a gyermek orvosi ügyekben való autonómiája közötti bonyolult kapcsolatra. Míg a szülei biztosítani akarták a társadalmi elfogadottságát és jólétét, az egészségügyi szakemberek hangsúlyozták, hogy tiszteletben kell tartani Vienna jövőbeni autonómiáját a testével kapcsolatban. A kislány története emlékeztet a szülői tekintély és az egyéni autonómia határain való eligazodás során felmerülő összetett etikai megfontolásokra, és emlékeztet a kiskorúak orvosi szférán belüli jogairól szóló szélesebb körű elmélkedésekre.

via