Érdekesség

A terhesség 8 váratlan jele, amiről talán nem is tudsz

A terhesség alatt az emberi test számos fizikai, érzelmi és pszichológiai változáson mehet keresztül, olyannyira, hogy nehéz lehet számon tartani őket. Ezek a változások hirtelen és váratlan módon történhetnek.

Rábukkantunk a terhesség 8 szokatlan jelére, amelyekről lehet, hogy nem veszünk tudomást, de jelenthetik azt, hogy úton van egy új baba!

1. Fibrómák jelennek meg a testeden.

A fibrómák húsos bőrkinövések, amelyek a terhesség alatt a hormonszint változásai vagy a súlygyarapodás miatt bárhol kialakulhatnak a testeden. A fibrómák gyakran eltűnnek a szülés után.

2. Fokozott nyálképződés.

A túlzott nyálképződés, más néven ptyalismus gravidarum, hányingerrel és hányással párosul. Nem tudni, miért történik ez, de néhány terhes nőnek papírpohárra vagy papírzsebkendőre van szüksége a felesleges nyál szabályozásához.

3. Az ételek fémes ízűek számodra.

A terhesség korai szakaszában az ételek íze savanyú és fémes lehet, ezt a jelenséget dysgeusia-nak (ízérzés zavara) nevezik. Ha savas ételeket fogyasztasz, vagy fogmosás után sóval vagy szódabikarbónával öblíted a fogaidat, enyhítheted ezt a szörnyű fémes, savanyú ízt.

4. Fáj az ínyed.

A táplálkozás és a hormonszint változása a terhesség alatt fájó, vérző ínyt okozhat, amit terhességi ínygyulladásnak nevezünk. Ez az ínybetegség el fog múlni, de a fájdalmak enyhítése érdekében gyakorolj jó szájhigiéniát kíméletes fogmosással.

5. Folyik az orrod.

A terhességi nátha a terhes nők 20%-át érinti, akik tüsszögést és orrfolyást tapasztalnak. Ezek a bosszantó tünetek átmenetiek, és rendszeres testmozgással, párásítóval, orrspray-vel és orrcseppekkel kezelhetők.

6. Légszomjad lesz.

A terhesség korai szakaszában a hormonszint változásai légszomjat okozhatnak. A terhesség alatti légzés javítása érdekében gyakorold a helyes testtartást és a tudatos légzéstechnikákat.

7. Hirtelen erős szaglásod alakul ki.

A terhes nőknek fokozott szaglásuk, vagyis hyperosmia-juk (a szagok felfokozott érzékelése) lehet, különösen a parfümök, a kávé, a benzin vagy a romlott ételek iránt. Szerencsére a hyperosmia csak átmeneti, és az első trimeszter után megszűnik.

8. Olyan nem élelmiszer jellegű dolgok után sóvárogsz, mint a kövek vagy a szappan.

Néhány terhes nő arról számolt be, hogy sóvárog a kukoricakeményítő, a nyers rizs, a kréta, a szappan és a fém után. Ezt a sóvárgást pica néven ismerik, ami a nem élelmiszerek fogyasztásának vágyát jelenti. Ha hirtelen késztetést érzel arra, hogy megkóstolj egy darab követ, azonnal keresd fel az orvosodat.

Te vagy egy ismerősöd tapasztalta már ezeket a tüneteket a terhesség alatt? Ismersz más szokatlan terhességi tüneteket is? Írd meg nekünk a hozzászólásokban.