Érdekesség

A testi fenyítés tönkreteszi a gyermekek mentális egészségét, mondják a pszichológusok

A gyermekorvosok és a pszichológusok is egyetértenek abban, hogy a testi fenyítés fizikailag és szellemileg is sok kárt okoz egy gyermeknek. Egy felmérés szerint 25 évvel ezelőtt a szülők 80% -a elfenekelte a gyermekeit. Manapság 67%-uk teszi ezt. Annak ellenére, hogy a szám csökken, még hosszú út áll előttünk.

Nem maradhattunk közömbösek, ezért megosztunk a világgal néhány fontos hírt a témában.

Vannak, akik nem sejtik, hogy bántalmazzák a gyerekeiket.

A fizikai bántalmazásnak számos formája lehet. A büntetés legkézenfekvőbb formája a gyerekek kézzel verése vagy olyan tárggyal, mint egy öv vagy bot. De nem ez az egyetlen forma. A fizikai bántalmazás egyéb fajtái közé tartozik a gyermek megrázása, hajánál fogva történő húzása, a fül húzása, vagy ha arra kényszerítik, hogy valamilyen kényelmetlen testhelyzetben maradjon.

Az olyan erőszakos tevékenységek, mint a szájuk kimosása, vagy erőszakos etetése valamivel, amit nem hajlandók megenni, olyan nem annyira nyilvánvaló formái a fizikai bántalmazásnak, amelyre sok ember nem is gondol.

De vannak a bántalmazásnak nem fizikai formái is. Ide tartozik a fenyegetés, a megalázás, a lekicsinylés, a gyermek megijesztése és a kiabálás. Annak ellenére, hogy kívülről nem hagy nyomot, a verbális bántalmazás sem kevésbé káros a gyerekekre.

Egy tanulmány megállapította, hogy azoknak a gyermekeknek, akiket 13 éves koruk előtt verbálisan bántalmaztak, később nagyobb valószínűséggel voltak depressziós tüneteik. Még a gyermekek és a szülők közötti általában meleg kapcsolat sem tudja meggátolni ezeket a hatásokat.

A testi fenyítés az erőszak leggyakoribb formája.

Először is, sérti a gyermek alapvető emberi jogait. De ezen kívül közvetlen kárt okoz nekik, növelve a sérülés kockázatát. Még a testi fenyítés „könnyű” formájánál is nagy a kockázata annak, hogy komolyabbá fajul, mert a dühös szülők néha nem tudnak uralkodni magukon.

Megállapították, hogy a bántalmazott gyermekek az élet későbbi szakaszaiban agresszívebbé válnak. Az elfenekelés ugyanolyan következményekkel jár, akár a fizikai bántalmazás súlyosabb formái. Egy tanulmány szerint ez a testi fenyítés leggyakoribb formája, a gyermekek 54% -a tapasztalja ezt meg.

A fizikai károsodáson kívül a gyermek mentális egészségét is tönkreteszi.

Ezek a következmények a gyermekekkel maradnak, és felnőttkorukig követik őket. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a testi fenyítés drasztikusan befolyásolja a mentális egészséget, szorongást, depressziót, alacsony önértékelést, érzelmi instabilitást és különféle viselkedési rendellenességeket okoz.

Egy tanulmány ismét bebizonyította, hogy ez igaz. Azok az emberek, akik az átlagosnál több fizikai büntetést tapasztaltak, rosszabb eredményt értek el a mentális egészségi állapot általános értékelésénél, valamint a depressziót felmérő teszteken.

BÓNUSZ: a gyermekkel való kommunikáció alternatív módjai

Vannak olyan fegyelmezési módszerek, amelyeket a pszichológusok is megfelelőnek találnak.

Szünet: Szigeteld el a gyereket pár percre az adott helyzettől, és hagyd, hogy lenyugodjon és elgondolkodjon rajta. Ezután türelmesen megvitathatod vele a helyzetet, és elmagyarázhatod, miért volt rossz, amit tett.

Vegyél el egy kiváltságot: Például egy napig ne hagyd, hogy rajzfilmet nézzen, vagy ne egyen édességet.

Ezek a módszerek azért hatékonyak, mert hosszú távon befolyásolják a gyermek viselkedését. Egy nagyon rövid büntetés is elegendő a hatás eléréséhez – állítják a szakértők.

Téged elfenekeltek valaha gyerekként? Gondolod, hogy ez nagy hatással volt rád? Kérjük, oszd meg velünk gondolataidat.