Életmód

A tudomány szerint napi hány csésze kávé válik az egészséged javára

A 17. század folyamán a kávéfogyasztást halálbüntetéssel sújtották. Akkor azt hitték, hogy tudatmódosító hatása van. Szerencsére most annyi kávét ihatunk, amennyit csak akarunk, és a benne található vegyületek sokfélesége bizonyítottan jót tesz az egészségünknek. De még mindig sok vitát folytatnak arról, hogy mennyi kávét lehet inni egy nap folyamán.

Úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, a szeretett italunkból hány csészényi tesz jót a testünknek, és mennyi a túl sok. És készítettünk egy bónuszt is a cikk végére.

A megfelelő mennyiségű kávé előnyös a szíved számára.

Egy német tudóscsoport kiderítette, hogy a koffeinre az erek sejtjei bizonyos módon reagálnak. Javítja ezeknek a sejteknek a működését és arra készteti őket, hogy úgy teljesítsenek, mint a fiatalabbak. A kutatók úgy vélik, hogy az optimális kávémennyiség, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy a szívet hosszabb ideig fiatalon tartsuk, napi 4 csésze.

A kávéfogyasztók tovább élnek.

Az évek során a kutatók azt vették észre, hogy a rendszeres kávéivókat ritkábban érintik a különféle egészségi problémák. A lista szívbetegségeket, stroke-ot, sérüléseket, légzőszervi betegségeket, fertőzéseket és cukorbetegséget tartalmaz. Az Egyesült Államokban egy 400 000 emberrel végzett hatalmas vizsgálat azt találta, hogy azok az emberek, akik napi szinten isznak kávét, kisebb eséllyel halnak meg bármilyen okból, mint azok, akik csökkentik a koffein fogyasztást.

De ne vigyük túlzásba.

Ha azonban gyakran iszol féltucat vagy még több csésze kávét, akkor a mérleg a kockázat felé mozdul. Azok az emberek, akik rendszeresen túl sok kávét isznak, bizonyos egészségügyi komplikációknak teszik ki magukat. Egy tanulmány szerint napi több mint 6 csésze eszpresszó elfogyasztása akár 22% -kal is növelheti a szívbetegségek kockázatát.

Mitől lesz egészségtelen a kávéd

Ha naponta több mint 6 csésze kávét iszol, nem csak a koffein az, ami káros az egészségedre. Sok kávéimádó cukorral és tejszínnel rakja meg az italát, amely kalóriát és zsírt ad hozzá, ami viszont potenciális egészségügyi problémákhoz vezethet. Bár igaz, hogy a megfelelő mennyiségű feketekávé csökkenti a cukorbetegség kockázatát, az édesítőszerek, tejszín és ízesítők hozzáadása növelheti a vércukorszintet.

Bónusz: Hogyan mérhető a koffeinbevitel

A kávé nem az egyetlen koffeinforrás. Megtalálható a teában és néhány más ételben is. Az online koffein-kalkulátorok segítségével megtudhatod, mennyit fogyasztasz ebből a stimulánsból naponta.

Hány csésze kávét iszol egy nap alatt? Próbáltál már leszokni?