Érdekesség

Az őszülés visszafordítható, és itt van, mit tehetsz, hogy visszaadd a hajad színét

Van néhány népmese olyan emberekről, akiknek a haja egyik napról a másikra fehérré vált. Egy angol ügyvéd, Sir Thomas More például állítólag a kivégzése előtti éjszakán teljesen megőszült. Bár a tudósok nem nagyon akarják alátámasztani a történetet, még mindig sok mindent nem tudunk az ősz hajról.

Mi többet tudtunk meg azokról a kutatásokról, amelyeket az őszülő haj visszafordításával kapcsolatban végeztek, és ezeket az információkat szeretnénk megosztani veled.

1. Miért őszülnek egyes emberek korábban, mint mások

Akárcsak a bőröd színét, a haj színét meghatározó vegyi anyagot is melaninnak hívják. Idővel a hajban lévő pigmentsejtek elhalnak, ami a haj őszülését okozza. A tanulmány szerint ez a folyamat a kaukázusi embereknél általában a harmincas éveik közepén kezdődik. Az ázsiai embereknél ez jellemzően a harmincas éveik végén következik be, míg az afrikaiaknál valószínűleg a negyvenes éveik közepén kezdődik az őszülés.

Ez a folyamat azonban nálad korábban vagy később is elkezdődhet – ez nagyban függ a génjeidtől, különösen az IRF4-től, amely szabályozza a melanin termelését, valamint annak tárolását.

2. A tudósok legújabb eredményei

Egy nemrégiben készült tanulmány végre bebizonyította, amit a legtöbben ösztönösen tudtunk: a stressz hatására a haj idő előtt őszül. A tudósok megmérték az önkéntesek hajának fehérjeszintjét, és megállapították, hogy a pszichológiai stressz hatással van a mitokondriumokra (ezek termelik az energiát a sejtekben). Néhány más tényezőnek is hasonló hatása van, mint például a vegetáriánus életmód, a B12-vitamin hiánya és az egyéb egészségi állapotok (például a vitiligo).

3. A jó hír, hogy az őszülés visszafordítható.

Az őszülés és a pszichológiai stressz összekapcsolásával együtt a fent említett tanulmány megállapította, hogy az emberek visszanyerhetik a hajszínüket, ha kevésbé stresszelnek. Így az egyik résztvevő, akinek sikerült részben visszaállítani a hajszínét, egyszerűen elment nyaralni. Ennek a módszernek azonban vannak korlátai – nem fog működni azoknál, akiknek a haja már évek óta őszül.

4. Néhány házi gyógymód, amit kipróbálhatsz

Ha festés nélkül szeretnéd megőrizni a hajad színét, tanácsos gondoskodni arról, hogy elegendő vitamint (a B12 mellett az E-, D- és A-vitamin számít a legtöbbet) és ásványi anyagot (cink, vas stb.) vigyél be, és jól kezeld a hajad (kerüld a napozást, a durva samponok használatát stb.).

Íme, néhány házi praktika:

1. Hajmosás előtti este kenj kókuszolajat a hajad tövére és hosszára.

2. Keverj össze egy teáskanál friss gyömbért és egy evőkanál mézet, és ezt fogyaszd minden nap.

3. Fogyassz naponta körülbelül 240 milliliter sárgarépalevet.

4. Vegyél ugyanannyi citromlevet, amla (indiai egres) levet és mandulaolajat. Keverd össze őket, és használd a készítményt a hajadon és a fejbőrödön naponta kétszer 3 hónapon keresztül.

5. Az őszülés valójában egyáltalán nem rossz.

Mindannyian tudjuk, hogy egészséges elfogadni a testünket a tökéletlenségeivel együtt, ezért meg kell tanulnunk elfogadni az ősz hajat olyannak, amilyen – az érettség és a bölcsesség jele, ami stílusos is lehet. Íme, néhány őszülő híresség, akiktől inspirálódhatsz.

Meryl Streep

Salma Hayek

Helen Mirren

Gwyneth Paltrow

Jamie Lee Curtis

Te mit gondolsz az ősz haj kinézetéről?