Érdekesség

Csak négy útlevélszín van a világon, és ez az oka

Kiderült, hogy a világon csak négy fő útlevélszín létezik, és minden országnak megvan a maga oka, hogy ezek közül a színek közül választ egyet a borítóhoz.

Úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, mitől függ ez a választás, és megosztjuk veled az információkat. Ha unatkozol a hosszú sorok miatt a repülőtéren, csak emlékezz erre a bejegyzésre.

Piros

Ez a leggyakoribb szín. A piros borítójú útleveleket gyakran történelmi vagy jelenlegi kommunista rendszerrel rendelkező országok választják. Szlovénia, Kína, Szerbia, Oroszország, Lettország, Románia, Lengyelország és Grúzia polgárainak piros útlevelük van. Az Európai Unió tagországai, Horvátország kivételével, szintén bordó és más vörös árnyalatú útleveleket használnak. Az EU-csatlakozás iránt érdeklődő országok, például Törökország, Macedónia és Albánia néhány évvel ezelőtt vörösre változtatták útlevelük színét. Az Andoki Nemzetek Közösségének – Bolívia, Kolumbia, Ecuador és Peru – szintén bordó útlevele van.

Kék

Ez a következő leggyakoribb szín. A kék borító az „új világot” szimbolizálja. 15 karibi ország kék útlevéllel rendelkezik. A dél-amerikai országok blokkján belül a kék útlevél borító jelképezi a kapcsolatot a Mercosur kereskedelmi szervezettel. Ide tartozik Brazília, Argentína és Paraguay. Venezuela itt a kivétel: szintén az unióhoz tartozik, de állampolgárai piros útlevéllel rendelkeznek. Az amerikai állampolgárok útlevelét csak 1976-ban változtatták kékre.

Zöld

A legtöbb muszlim ország zöld útlevéllel rendelkezik. Ilyen például Marokkó, Szaúd-Arábia és Pakisztán. A zöldet Mohamed próféta kedvenc színének tartják, a természet és az élet szimbóluma. Több nyugat-afrikai ország – például Burkina Faso, Nigéria, Niger, Elefántcsontpart és Szenegál – állampolgárainak is vannak a zöld árnyalatú úti okmányaik. Esetükben a szín azt jelzi, hogy az ECOWAS-hoz (a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéhez) tartoznak.

Fekete

A legritkább útlevelek fekete borítóval rendelkeznek. Ezek megtalálhatók néhány afrikai ország – Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Csád, Kongó, Malawi és mások – polgárai között. Új-Zéland polgárainak is fekete az útlevelük, mert a fekete az ország nemzeti színe.

Az alábbi térkép az egyes országok útlevelei színének megfelelően van kifestve.