Állatok Érdekesség

Egy 75 éves művész szürreális topiáriumokat készít elhunyt macskája tiszteletére

Richard Saunders szürreális művész szenvedélyéből tudott megélni. És mintha ez nem lenne elég, a művészet iránti szeretetét a macskája, Tolly iránti szeretetével is ötvözte a The Topiary Cat (A topiárium macska) nevű projektben. Ez a projekt fotómontázsok sorozatából áll, amelyek óriási topiáriumokat mutatnak be néhai fenséges orosz kék macskájának alakjában.

Amikor először fedeztük fel ezt a művészt, ámulatba ejtett minket a művészet létrehozásának különc módja. Mi pedig készítettünk egy képsorozatot, amelyet megtekinthetsz, hogy te is beleszeress Tolly és Saunders művészetébe.

Egy ötlet kezd formát ölteni.

A topiárium macska eredetileg azért jött létre, hogy Richard Saunders szórakoztató módon mutassa ki imádott macskája, Tolly iránti csodálatát. Miután lefényképezett egy hatalmas felhő-topiáriumot, Saundersnek eszébe jutott, hogy Tolly-t olyan helyzetben is lefényképezhetné, amely megfelel a bokrok alakjának.

Problémák merültek fel…

Az ártatlan móka azonban rosszul kezdődött. Saunders ugyanis feltette a képet a Flickrre, de azt ellopták, és egy Facebook-oldalon kötött ki, amely azt állította, hogy ez egy „valódi” topiárium. A poszt több ezer megtekintést eredményezett, és egyikük sem ismerte el Saunders képalkotását.

Tolly and The Topiary Cat (Tolly és a topiárium macska) hatalmas siker lett.

A dolgok akkor kezdtek felfelé ívelni, amikor valaki a BBC-nél felfigyelt Saunders munkájára, és kíváncsiságtól vezérelve készített egy történetet az internetes oldalukra. A Painshill Parkban lévő tóból ivó topiárium macska képe vírusszerűen terjedt. Több mint 3 millió lájkot kapott a Facebook-oldalán, és a topiárium macska honlapja összeomlott a túláradó látogatottság miatt. Saunders és Tolly egyik napról a másikra sikeressé vált.

Saunders művészet iránti szenvedélye

Saunders számára a művészet mindig is a végzetét jelentette. Tizenévesen kezdett szürreális műveket alkotni, és a most 75 éves művész továbbra is remekműveket készít mind a The Topiary Cat (A topiárium macska) projekt, mind a szürrealista honlapja számára.

Munkáival Tolly emléke előtt tiszteleg.

Tolly halála után Saunders túlságosan feldúlt volt ahhoz, hogy fontolóra vegye a The Topiary Cat folytatását, de 40 000 követője a Facebookon meggyőzte őt a folytatásról. Bátorító üzeneteiknek köszönhetően Saunders úgy találta, hogy művészete másoknak is segít, amikor saját szőrös társaik elmennek.

Tolly kalandjai folytatódnak, és most már egy másik orosz kék macska, „GK” (Georgi Kitten) néven kísérője is van. Mentora azt állítja, hogy Tolly alteregója a képeken meglehetősen huncut. Saunders arra is képes volt, hogy művészetét interaktívabbá tegye, és rejtvényekkel, 3D-s képekkel, és most már egy megjelenés előtt álló kisregénnyel is bevonja követőit, amelynek címe – nem meglepő módon – The Topiary Cat (A topiárium macska).

Szerinted melyik kép tükrözi legjobban Tolly lényegét? Ha neked is vannak háziállataid, és ugyanúgy imádod őket, mint Saunders Tolly-t, kérlek, oszd meg velünk a képeiket.