Életmód Érdekesség

Egy hétre kikapcsoltam a telefonos értesítéseimet, és íme, mi történt

Helló mindenkinek!

Hogy vagytok srácok? Sikerült alkalmazkodnotok az iskolába való visszatérés rutinjához? A korai ébredés és az éjfél előtti lefekvés igazi kínszenvedés volt számomra, amíg el nem döntöttem, hogy elvégzek egy kis KÍSÉRLETET MAGAMON. Hogy őszinte legyek, az elején elég szkeptikus voltam az eredményekkel kapcsolatban, de ami később történt, az tényleg LENYŰGÖZÖTT!

Az egyik tinimagazinban olvastam, hogy a telefonos értesítések kikapcsolása nyugodtabbá és kevésbé stresszessé tesz, ezért úgy döntöttem, kipróbálom. Először kicsit megrémültem a gondolattól, hogy MINDEN telefonos értesítésemet ki kell kapcsolnom. Elvégre annyira hozzászoktam ahhoz, hogy MINDEN FÉL ÓRÁBAN riasztanak, hogy néha úgy érzem, mintha a telefonom tulajdonképpen a kezem része lenne. Mindenesetre kihívást akartam állítani magam elé, ezért először az e-mail értesítéseimet kapcsoltam ki. Aztán következett a Facebook. Instagram – VÉGE, YouTube – VISZLÁT, TikTok – Viszlát később. A WhatsAppom elnémítása volt a legnehezebb, és az első napon ösztönösen óránként folyamatosan ellenőriztem, hogy mi újság.

Egész nyáron későig fennmaradtam, végigpörgetve a közösségi média feedemet, és vicces videókat néztem a YouTube-on. De most, hogy visszatértem az iskolába, tudom, hogy valamit tennem kell a lefekvési rutinommal. Reméltem, hogy az értesítések kikapcsolása segíteni fog az első naptól kezdve, de a kísérletem első éjszakáján nem tudtam elaludni.

Úgy éreztem, mintha valami hiányzott volna, és a gondolatok száguldoztak a fejemben. Mindenesetre folytattam ezt a kihívást, és nagyon meglepődtem, amikor elkezdtem észrevenni, hogy a dolgok napról napra JAVULNAK!

Íme, hogyan változott meg az életem mindössze 1 HÉTTEL azután, miután elnémítottam a telefonomat:

Végre sikerült alkalmazkodnom az iskolába visszatérő rutinomhoz, és most már békésen alszom este fél 11-kor.
Nyugodt vagyok, pedig a tanévkezdés általában nagyon stresszes. Valójában nem érzem magam stresszesnek.
A képernyőidőm DRAMATIKUSAN csökkent. Kevesebb időt töltök a telefonom nézegetésével, és most már jobb módot találok arra, hogy ezt a „plusz” időt hogyan használjam fel. Most már inkább sétálni megyek, vagy olvasok egy könyvet, ahelyett, hogy a TikTok-on próbálnám utolérni a legújabb trendeket.
Így könnyebben tudok a tanulmányaimra koncentrálni. Csodák történnek, ha a telefonod nem vonja el a figyelmedet minden második percben. Kiderült, hogy egy órán keresztül tudok egyfolytában dolgozni egy esszén anélkül, hogy elterelnék a figyelmemet.
A kísérletem kezdete óta 10 nap telt el, és őszintén szólva nem akarom abbahagyni. Ma valójában bekapcsoltam a WhatsApp értesítéseimet, de kikapcsoltam az összes csoportos csevegés riasztását, hogy ne vonja el túl gyakran a figyelmemet. Ami a többi alkalmazást illeti, azok némán maradnak, és van egy bizonyos időszak a nap folyamán, amikor gyorsan ellenőrzöm az összeset, és bezárom őket. Meglátjuk, hová vezet ez a kísérlet, de egyelőre KÉSZ vagyok folytatni a nyugodt életemet anélkül, hogy a telefonos értesítések másodpercenként felbukkannának a képernyőn.

Mi a helyzet veletek? Ti is sok időt töltötök a telefonotokon? Ti is bele mernétek vágni ugyanebbe a kísérletbe? Beszéljük meg a hozzászólásokban!