Érdekesség

Ez a lenyűgöző teszt segít megtudni, hány színt látsz

Nyilvánvalóvá vált, hogy a különféle színek látásának képessége személyenként változó. Ennek oka a kúpsejtek számának különbségeiből fakad, amelyek mindegyikünk szemében vannak. Ezek a sejtek fotoreceptorként működnek; a számuk befolyásolja, hogy a látható fényspektrum hány színét tudod felismerni.

Az alább közzétett egyszerű tesztet Diana Derval professzor készítette. Válaszolj a kérdésre, majd ellenőrizd a válaszokat, és megtudhatod, mennyire jól látod a körülötted lévő világot – és mennyire különbözik az érzékelésed a többi emberétől.

Számold meg a képen látható színek és árnyalatok számát:

Ha ezt látod…

Kevesebb, mint 20 szín: Dikromata vagy. Ez azt jelenti, hogy csak két típusú kúpsejted van. ‘Azonban ne aggódjon – itt jó társaságban van, mivel a kutyáknak pontosan ugyanilyen a látásuk’ – viccelődik Derval professzor. Talán leginkább fekete, bézs vagy sötétkék színű ruhát szeretsz viselni. A világ népességének 25 százaléka dikromata.

20 és 33 szín között: Trikromatikus látásod van. Ez azt jelenti, hogy a szemednek háromféle kúpsejtje van. Jól érzékeled a lila, sötétkék, zöld és piros színeket. Ez nagyszerű – a világ népességének 50%-a ugyanolyan látással rendelkezik, mint te.

34 és 39 szín között: Hűha! Tetrakromatikus látásod van. A méhekhez hasonlóan négyféle kúpsejt van a szemedben, és a látható fényspektrumban a színek többségét látod. Valószínű, hogy nem rajongsz a sárga színért, és a ruhatáradban szinte nincs sárga ruha. Az embereknek csak 25%-a látja a színkép összes színét.

Mindig érdekes összehasonlítani az eredményedet a barátaidéval. Talán egész életedben közel álltál egy tetrakromatikus emberhez, és soha nem tudtad, milyen különlegesek ők!