Érdekesség

Ezért van néhány embernek egyszerre több partnere is a pszichológusok szerint

A természet állapotában az emberek általában poligámok voltak. Bár manapság az emberek többsége inkább csak egy partnert szeret egyszerre, úgy tűnik, mások több partnert is élveznek. Népszerű példa erre a fajta párkapcsolatra Will Smith a feleségével. Bár már több mint 20 éve házasok és 2 gyermekük van, nem titkolják, hogy különböző partnereik vannak, mégis boldog házasságban élnek.

Mi szívesen beszélgetünk a nyitott kapcsolat okairól és annak lehetséges buktatóiról.

A poliamoria jelentése

A poliamoria a nyitott, nem monogám kapcsolatok egy olyan típusa, amelyben az emberek egyszerre több szeretetteljes és szándékos kapcsolatot tartanak fenn. Ezekben a megállapodásokban a partnerek általában tudatában vannak annak, hogy mindegyiküknek vannak más kapcsolatai is. Ez azt jelenti, hogy a poliamoria valójában nem megcsalás, hanem nyílt, őszinte kapcsolat a partnerrel.

Az emberek általában összekeverik a swingerezést és a poliamoriát, azonban az utóbbi nem csak az intimitásról szól, hanem egy romantikus kapcsolatról is.

A nyitott kapcsolatok egyes embereket boldoggá tehetnek.

A monogám párokban az emberek el sem tudják képzelni, hogy a partnerük esetleg mással is randizik. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a poliamor párok meglehetősen boldogok a megállapodásukkal. A beszámolók szerint a nyitott kapcsolatban élő emberek ugyanolyan boldogok és elégedettek a kapcsolatukkal, mint a monogámiát választók. Ami még érdekesebb, hogy a poliamor embereknél még a bizalom szintje is magasabb, és kevésbé féltékenyek, mint a monogám emberek.

A poliamoria több kommunikációt foglal magában.

A partnerrel való beszélgetés döntő fontosságú tényező a poliamor kapcsolatokban. Mivel a pároknak mindenről nyíltnak és őszintének kell lenniük egymással a bizalom fenntartása érdekében, ez még közelebb hozza őket egymáshoz. Tehát a nem monogám megállapodás sok beszélgetéssel jár, ami mélyebbé és erősebbé teszi a partnerek kapcsolatát. A tanulmányok még azt is kimutatták, hogy a poliamor emberek jobb kommunikációs készségekkel rendelkeznek.

A különböző partnerek különböző igényeket elégíthetnek ki.


A nyitott kapcsolatban élő emberek pszichológiai profilja arra utal, hogy több olyan érzelmi szükségletük lehet, amelyet egyetlen ember nem tud kielégíteni. Néha nehéz olyan személyt találni, aki mindkettőt meg tudja adni, ezért a nem monogám emberek különböző szükségleteiket különböző kapcsolatokban elégítik ki.

A poliamoria nem mindenki számára megfelelő.

A poliamoria egyes hívei úgy vélik, hogy a 2 partner közötti klasszikus kapcsolat értéke elavult. Néha a fiatalok azért válnak poliamorrá, mert ki akarnak próbálni egy újfajta kapcsolatot. Az új tapasztalatok megszerzése után pedig gyakran visszatérnek a monogámiához. A poliamoriát azok is választják, akik nem akarnak véget vetni a kapcsolatuknak, ha új potenciális partnerrel találkoznak.

A poliamoria hátrányai

A lehetséges előnyök mellett ennek a fajta kapcsolatnak lehetnek hátrányai is. Először is, ha nem állsz készen erre, féltékenységet tapasztalhatsz, és fájdalmasan érzékelheted a partnered új kapcsolatát. Másodszor, ha poliamoriát gyakorolsz, nehezebb lehet számodra a családalapítás, mert nem minden partner tud ebben a kérdésben egyetérteni. Végül pedig a nyitott kapcsolatok néha jelentős érzelmi megterhelést jelenthetnek, hiszen 2 partnerre kell fordítanod a figyelmedet.

Mit gondolsz, a jövőben az emberek poligámabbak lesznek, mint most?